Tiltakozás a német kancellárián

A magyar sajtószabadság tiszteletben tartását és védelmét kéri Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől és Angela Merkel német kancellártól Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka, a lipcsei Média Alapítvány idei két kitüntetettje abban a petícióban, amelyet a magyar kormányfő berlini látogatásának napján, ma délelőtt adnak át a német kancellária képviselőinek.

Nagy Navarro Balázs lapunknak elmondta, a petíciót eddig több mint hatszázan írták alá, köztük Lipcse főpolgármestere és Franciaország berlini nagykövete. A dokumentumban nyomatékosan kérik a két kormányfőt, hogy álljanak ki a magyarországi sajtószabadság mellett. „Annak szemmel látható erodálását nem tartjuk elfogadhatónak. Tiltakozásunkat és kérelmünket az egyetemes emberi jogokra és az Európai Sajtó- és Médiaszabadság Chartájára alapozzuk. Ezek értelmében egy demokratikus társadalomban a sajtószabadság és a független újságírás létkérdés. Ezért határozottan elítélünk minden, az állam részéről történő beavatkozást a magyar sajtó szabadságába, amely különösen súlyosan érinti a közszolgálati médiát. A magyar kormány nem korlátozhatja az újságírók és a sajtó jogát a véleménynyilvánítás szabadságához. A magyar állam köteles biztosítani, hogy a sajtó a független igazságszolgáltatás, a törvények és a hatóságok védelmét élvezve láthassa el feladatát. A sajtószabadság egyike azon vitathatatlan demokratikus értékeknek, amelyekre az Európai Unió épül. Az 1989-es év olyan eseményeire emlékezve, mint a vasfüggöny magyarországi lebontása és a lipcsei tömegtüntetések, kérjük Önöktől ezen értékek tiszteletben tartását és védelmezését” – áll a petícióban. A lipcsei Média Alapítvány a Díj a sajtó szabadságáért és jövőjéért nevű elismerését hétfő este adták át Nagy Navarro Balázsnak és Szávuly Arankának, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) két alelnökének, valamint egy német és egy mexikói újságírónak. Nagy Navarro és Szávuly 305 napja demonstrál a közmédia Kunigunda útjai székháza előtt a manipulációktól mentes tisztességes közmédiáért. A német Bettina Rühl az afrikai polgárháborúkról az ARD német közszolgálati televíziónak készített tudósításaiért, a mexikói Ana Lilia Pérez a mexikói kormány és a Pemex állami olajtársaság korrupciós ügyeiről készített tényfeltáró írásaiért kapta az elismerést. A lipcsei alapítvány 2001 óta évente ítéli oda az összesen 30 ezer euróval járó díjat „a sajtó szabadságáért és jövőjéért kiemelkedő odaadással küzdő újságíróknak, kiadóvállalatoknak és intézményeknek”.

A kitüntetett újságírók kedden részt vettek a Lipcse városa által rendezett, az 1989-es békés kelet-németországi forradalomra emlékező Fény ünnepen. Lipcse ezzel a rendezvénnyel Magyarországnak a közép- és kelet-európai rendszerváltás előmozdításában szerzett érdemei előtt is tisztelgett. A  távirati iroda tudósítása szerint Burkhard Jung, Lipcse szociáldemokrata főpolgármestere rövid köszöntőbeszédében kiemelte: „a németek soha nem felejtik el, hogy milyen sokat köszönhetnek a magyaroknak”. Ugyanakkor „mély aggodalommal” töltik el őket a véleményszabadságot, a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét fenyegető folyamatok, amelyek éppen a közösen kivívott szabadsággal és demokráciával ellentétes irányba mutatnak. Burkhard Jung elmondta, Lipcse városa támogatja a petíciót, amellyel a magyarországi média szabadságának biztosítására szólítják fel Angela Merkel német kancellárt és Orbán Viktor miniszterelnököt.

A Klubrádió harcol a bíróságon

A Fővárosi Törvényszék várhatóan november közepén hirdet ítéletet a Klubrádió és a médiahatóság közötti perben a 92,9-es közösségi, ingyenes frekvenciáért. A másodfokú bíróság utasítása alapján szerdán a törvényszék újra első fokon tárgyalta a Klubrádió keresetét, amit azért indított, mert még a 2010-es választások előtt elnyerte a 92,9-es frekvenciát, de a médiahatóság azóta sem kötött vele szerződést. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla az ítélet megfelelő indoklását hiányolta, ezért küldte vissza a pert első fokra. A médiahatóság a napokban új iratokat csatolt a keresethez, és a Klubrádiónak is időt kell biztosítani ahhoz, hogy ezekre reagálhasson. A bíróság ezért napolta el a tárgyalást november 14-re. (B. I.)

A lipcsei médiadíj kitüntetettjei: Nagy Navarro Balázs, Szávuly Aranka, Bettina Rühl és Ana Lilia Pérez
A lipcsei médiadíj kitüntetettjei: Nagy Navarro Balázs, Szávuly Aranka, Bettina Rühl és Ana Lilia Pérez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.