A Fidesz csendben ünnepel

A Fidesz idén sem tart külön rendezvényt október 23-án. Tavaly úgy tűnt, hogy a párt nagygyűlést rendez, ám Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcsra volt hivatalos, ezért az esemény végül elmaradt. A kormányfő most itthon lesz, de csak az állami ünnepségen szólal fel: 23-án délután négy órakor a Kossuth téren beszél – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A rendezvényekről ennél sokkal többet nem tudni, s az Oktober23.kormany.hu honlap sem szolgál bővebb információkkal, mert ott még csak annyi olvasható, hogy az oldal „hamarosan frissül”.

Az MSZP az idén is Nagy Imre kaposvári szülőházánál tart megemlékezést. A párt szimpatizánsait a Milla tüntetésén való részvételre szólították föl, míg az LMP még nem nyilatkozott, miként kíván megemlékezni október 23-án.

A Jobbik közölte, hogy a pártnak az ’56-os forradalom és szabadságharc ötvenhatodik évfordulójára szervezett központi ünnepi nagygyűlése „a súlyos történelmi örökségét hordozó budapesti Deák téren kerül megrendezésre”. A rendezvény 23-án 15 órakor kezdődik, s felszólal Morvai Krisztina EP-képviselő, Murányi Levente ’56-os szabadságharcos, valamint Vona Gábor pártelnök is. A beszédek után az Ismerős Arcok koncertje jön, majd a párt ifjúsági tagozatának fáklyás felvonulása következik: a szélsőjobb szimpatizánsai a Deák térről a Magyar Rádió épületéhez vonulnak.

A Milla a közelben és ugyanabban az időpontban, délután háromra várja mindazokat a Szabad sajtó útra, akik úgy gondolják, „fejezzük be a múltat”. Hosszas egyeztetések után a Magyar Szolidaritás Mozgalom is csatlakozott az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport felhívásához, így elmarad az Operaházhoz meghirdetett saját demonstrációjuk; cserébe a mozgalom elnöke felszólalhat a millások rendezvényén.

Miként 1848 a forradalom, 1956 a népfelkelés, úgy 2012 a nemzeti szuverenitásért való kiállás dátuma lett – tudatta közleményében a kormányt mindenben támogató Békemenet Egyesület. „Most az adósság béklyójából szeretnénk kitörni, és ha más értelemben is, újra áldozatokra és összefogásra van szükség” – véli a szervezet, amely szerint a történelem már többszörösen igazolta, hogy az „adósrabszolgaság” képes nemzeteket megsemmisíteni. A békemenet „felbonthatatlan közösségére” további feladatok várnak: „találkozzunk újból, mutassuk meg, hogy a hit segít, az erkölcs kötelez, nem maradunk adósa senkinek, még akkor sem, ha a pénzhatalom nagyurai így szeretnék” – áll a közleményben. A kommünikét azzal zárták, a siker titka az összefogásban, a nemzeti összetartozásban van, ezért arra szólítanak fel, hogy „mutassuk meg újra, hogy nagyon sokan vagyunk!”. Az egyesület ezért mindenkit arra szólít fel: „Gyertek velünk 2012. október 23-án!” A közleményből viszont az nem derül ki, hogy mikor és hová.

A BRFK egyelőre nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy a fővárosban milyen további rendezvényekre lehet számítani, mert az október 23-i demonstrációk bejelentésének határideje csak jövő pénteken jár le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.