Tízmilliós vezetői prémiumok közpénzből

Jelentős összegű jutalmakat fizettek ki az állami és fővárosi tulajdonú cégek vezető tisztségviselői számára az elmúlt hónapokban a vállalatok 2011-es eredményei alapján – derül ki a lapunk által készített összeállításból.

A 2010-es kormányváltás után az ország nehéz helyzetére hivatkozva kétmillió forintos bérplafont vezettek be a közszférában. Ez az intézkedés a költségvetési szférában dolgozókra vonatkozik, az állami cégek vezetőire és a politikusokra nem. Ennek ellenére az állami és önkormányzati szférában többségében tartják magukat ahhoz, hogy a topvezetők bére nem lépheti át a kétmillió forintot, ellenben olyan munkaszerződéseket kötöttek velük, amelyek szerint meghatározott feladatok végrehajtása esetén a fizetés mellé az alapbér bizonyos részét (akár 80 százalékát is) kitevő prémiumot kaphatnak.

Ilyen típusú szerződéseket kötöttek az állami vállalatoknál és a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő cégeknél is. Lapunk adatokat kért a legnagyobb állami tulajdonú cégektől a premizálásról. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azt válaszolta, hogy a cég vezérigazgatójának és vezérigazgató-helyettesének a 2011. évre megállapított prémiumát 10 havi, a főigazgatókét 8,85 havi, az igazgatókét pedig 5,5 havi alapbérnek megfelelő mértékben határozták meg. Eddig ebből mindössze 30 százalékot fizettek ki prémiumelőleg címén. Ez is jelentős summa.

A vezérigazgató, Horváth Gergely Domonkos havonta kétmillió forintot keres, tehát a tavalyi 24 millió forintos összfizetése után hatmillió forint prémiumelőleget vehetett fel. Az 1,6–1,854 millió forint között kereső négy főigazgató is fejenként több mint négymillió forint jutalomelőleget kapott. Kérdésünkre a vagyonkezelő közölte, hogy a MÁV Zrt. első számú vezetőjének az éves személyi alapbér 56 százalékát, az MVM Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatóinak pedig az éves alapbérük 80 százalékát engedélyezte kifizetni.

A vezérigazgató fizetése mindhárom cégnél kétmillió forint. A MÁV első embere 2011-ben még Szarvas Ferenc volt, így az MNV tájékoztatása alapján ő 13,4 milliós prémiumot kaphatott, Baji Csaba, az MVM és Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatóinak jutalma pedig fejenként 19,2 millió forint volt. A Szerencsejáték Zrt. internetes lapján közzé is tették, hogy Szentpétery Kálmán 2011-ben 43 418 182 forint pénzbeli juttatásban részesült.

A Népszabadság megkereste a Magyar Fejlesztési Bankot is, ahol Baranyay László elnök-vezérigazgató szintén havi bruttó kétmillió forintot keres, és a szerződésben adható prémiuma az éves személyi alapbérének 80 százaléka. Nyiri János, az MFB szóvivője közölte: az MFB 2011. évi vezetésének tagjai közül az elnök-vezérigazgató és Urbán Zoltán vezérigazgató-helyettes (havi bér 1,9 millió forint) éves alapbére 80 százalékának megfelelő összegű prémiumot kapott.

Ennek alapján Baranyay Lászlónak is 19,2 millió járt. Az MFB közölte, hogy Németh Lászlóné vezérigazgató-helyettes (jelenlegi nemzeti fejlesztési miniszter), aki 2011. december 22-ig volt tisztségében, prémiumát nem vette fel. Gerhardt Ferenc vezérigazgató-helyettes, aki 2011. március 20-ig volt tisztségében, nem kapott prémiumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.