Jutalmak a fővárosi cégeknél

A csőd szélén táncoló fővárosi önkormányzat az idén – eddig – összesen 342 millió forintot fizetett ki a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) kötelékébe tartozó cégek alkalmazottainak prémium, ösztönzés és jutalom címén.

Ebből a 2011-es prémium-célkitűzések teljesítésére összesen 135,8 millió forintot költött a BVK, illetve az irányítása alá tartozó cégek – Fővárosi Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt., a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt., a Fővárosi Kertészeti (Főkert) Nonprofit Zrt. és a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. Tehát a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) kivételével az újabb hitelfelvételről döntő főváros minden saját cége szétosztott néhány milliót, így is értékelve dolgozói extra teljesítményét.

A kifizetést – legalábbis a lapunknak küldött tájékoztatás szerint – mindenütt elszámoláshoz és teljesítményértékeléshez kötik. A legnagyvonalúbb a Főtáv volt, amely 46,6 milliót költött dolgozóinak premizálására, további 88,4 milliót pedig munkavállalóinak jutalmazására. A két kör – állítják – nem fedi egymást. A cégnél régóta dolgozók ezenfelül összesen 9,8 millió hűségpénzt kaptak. De a BVK más cégeinél is osztogattak jutalmakat – a Főtávot nem számítva – összesen 68,7 millió forint értékben. (A Főtávot is beleszámítva a BVK és cégei összesen 157,1 milliót fizettek ki eddig az idén jutalom címén.)

A 2010-ben 888 millió forint fővárosi támogatással talpra állított fővárosi gyógyfürdőket üzemeltető társaság például 50,6 millióval jutalmazta – javarészt fizikai – dolgozóit, 9,1 millióval ösztönözte fürdőigazgatóit, 4,1 millióval buzdította középvezetőit, miközben a 2011-es prémiumfeladatok teljesítésére 16,7 milliót fizettek ki. Az ösztönzés nemcsak nekik volt fontos. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. prémiumot ugyan nem fizetett – kivéve a távozó dolgozóknak –, viszont ösztönző bérrendszert vezetett be, és ezen a jogcímen összesen 49 milliót fizetett ki fizikai dolgozóinak.

Emellett eltörpül a kollektív szerződés alapján kifizetett 1,2 milliós törzsgárdajutalom. A BTI viszont csak a menedzsment elé állított prémiumcélt, így köztük osztottak szét 10,4 milliót. Jutalmat viszont senki sem kapott. Nem így a BVK holding vezérkara, ahol 4,9 millió jutalom és 27,1 millió prémium is volt. Mindezt a 2011-es célok elérése okán.

Ennél jóval kevesebbe bukott bele februárban Várszegi Gyula, a BKV akkori vezérigazgatója, aki a kilencmilliárd forintos tulajdonosi kölcsön, valamint hatmilliárd forintos fővárosi támogatás megadása után százmilliós prémiumot és ötvenmilliós jutalmat fizetett ki a közlekedési cég dolgozóinak művezetőtől vezérigazgató-helyettesig.

A BKV-t felügyelő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, Vitézy Dávid már akkor bejelentette, hogy sem ő, sem a helyettese nem vette fel a prémiumát. A holding öt igazgatója, a főosztályvezetők és az osztályvezetők viszont igen. Ennek mértéke a 2010 a bérpolitikai irányelvek szerint az alapbér húsz–negyven százaléka. A belső ellenőrzés által készített jelentés szerint az igazgatók átlagos jövedelme tavaly 1,25 millió volt havonta, míg a főosztályvezetők és az osztályvezetők bruttó keresete átlagosan havi 936 ezer, illetve 621 ezer forint volt 2011-ben.

A BKV-nál a botrányba fulladt februári fizetés óta se prémiumot, se jutalmat nem fizettek a felső vezetőknek. A munkaszerződésben rögzített „klasszikus” prémiumot csak a cégtől távozók kapták meg, de ezek a tételek az előző években kifizetett összegeknek csupán a töredékei voltak. A pontos számot nem árulták el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.