Előzetes letartóztatásba helyezték a támadót

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) vasárnap azt a fiatalembert, aki péntek délután vallási hovatartozása miatt megtámadta a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti elnökét.

A PKKB egy hónapra rendelte el „F. Márk gyanúsított előzetes letartóztatását abban a büntetőügyben, amely közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt indult ellene” a BRFK-n. „A Fővárosi Főügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére figyelemmel indítványozta F. Márk előzetes letartóztatását, mely indítványt a bíróság megalapozottnak találta” – olvasható a Fővárosi Törvényszék honlapján.

A döntés indoklása szerint – figyelemmel a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény súlyára, a büntetési tétel nagyságára és arra, hogy a gyanúsított elrejtőzött a rendőri intézkedés elől – megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne, így jelenléte az eljárási cselekményeknél csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható.

Az elsőfokú bíróság szerint a bűnismétlés veszélye abban áll, hogy F. Márk büntetett előéletű, a mostani gyanúsításban szereplő bűncselekmény elkövetésekor felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt, valamint több másik büntetőeljárás is folyik ellene.

Ezért megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló jellegű bűncselekményt követne el. Az előzetes letartóztatást elrendelő végzés nem jogerős, de végrehajtható. A XX. kerületi Téglagyár téri imaház közelében a 21 éves F. Márk vallási hovatartozása miatt szidalmazta és bántalmazta Kerényi Andrást, a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének 62 éves elnökét. A támadás hírét péntek este a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, Zoltai Gusztáv erősítette meg a távirati irodának, aki elmondta: Kerényi Andrást hasba rúgták, és miközben bántalmazták, a két fiatal azt kiabálta, hogy „rohadt, büdös zsidók, meg fogtok dögleni”.

A támadás után az elkövető és a társaságában lévő 20 éves férfi elmenekült a helyszínről. Kerényi András értesítette a rendőrséget, és útmutatása alapján a járőrök abban a házban, amelybe elmondása szerint támadói bementek, megtalálták a 21 éves F. Márkot és társát, a 20 éves P. Tibort. F. Márkban a hitközségi elnök felismerte bántalmazóját. A csepeli polgármester a városrész valamennyi polgára nevében együttérzését fejezte ki, és támogatásáról biztosította a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti elnökét.

Németh Szilárd XXI. kerületi fideszes polgármester közleményében jelezte, bár a rasszista indíttatású cselekmény a XX. kerületben történt, a csepeliek is a saját bőrükön érezhették, „mennyire belénk mar a szélsőséges és rosszakaratú emberek előre kitervelt, provokatív támadása”, hiszen – mint írta – Kerényi András a Csepeli Lelkészi Kör tagja, Csepelen él és a csepeli zsidó honfitársak vezetője is. Közölte, a csepeliek nevében mélységesen elítéli a hitközségi elnököt ért durva, aljas és gyáva támadást, és a leghatározottabban elutasítja az ilyen szélsőséges provokációt.

Hozzátette: bíznak abban, hogy az igazságszolgáltatás példásan meg fogja büntetni az elkövetőket. Idén júniusban Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit ért inzultus az utcán, egy ismeretlen lépett oda hozzá, és azt mondta neki: „utálok minden zsidót”.

Téglagyár tér, a támadás helyszíne
Téglagyár tér, a támadás helyszíne
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.