Rogán kiegyezett az önjáró Tarlóssal

Kiegyezett Rogán Antal Tarlós István főpolgármesterrel, még mielőtt a múlt hét közepén több sajtóorgánum arról számolt be, hogy összefognak a fővárosi fideszesek a főpolgármester ellen – értesült a Népszabadság.

Az Origo portál számolt be elsőként arról, hogy Budapest aktuális helyzetét és a főpolgármesterrel való együttműködés nehézségeit elemzik fővárosi fideszesek abban a levélben, amelyet néhány hete küldtek Orbán Viktornak. A levelet a portál információja szerint Tarlós István egyik helyettese, György István, valamint Németh Zoltán fővárosi fideszes frakcióvezető írta alá, de a kidolgozásában több budapesti fideszes is részt vett.

Az előző, szeptemberi közgyűlés előtti frakcióülésen több résztvevő szerint a frakció „ultimátumot adott” Tarlós Istvánnak. György István főpolgármester-helyettes felolvasott egy nyolcpontos listát, amelyben követelték tőle, hogy küldje el két munkatársát: a Fővárosi Biztonsági Irodát vezető Pető Györgyöt és tanácsadóját, a volt XII. kerületi polgármestert, Mitnyan Györgyöt.

Emellett követelték, hogy a fővárosi cégek vezetőit ne a főpolgármester jelölje, hanem a közgyűlés erősítse meg, ne fokozza le a Budapesti Közlekedési Központot vezető Vitézy Dávidot, valamint azt, hogy a Naszvadi György nemzetgazdasági államtitkárral folytatott kormányzati tárgyalásokra magával vigye György Istvánt.

Munkatársunknak megerősítették, hogy a lázadó fővárosi fideszesek leveléről Orbán Viktor értesült, de a konfliktus kezelését a Miniszterelnökséget vezető államtitkárra, Lázár Jánosra szignálta ki.

„Nem különösebben jó, de nem is rossz” – fogalmazott egy kormányközeli forrás arról, hogy milyen a főpolgármester viszonya a kormánnyal. Tarlós István „önjáró”, a főváros működőképessége az egyetlen szempont a számára. A nyílt vitát, konfrontációt viszont a miniszterelnök nem szíveli – tette hozzá.

A főpolgármester regnálása során komoly konfliktusba keveredett Kósa Lajos debreceni polgármesterrel (megyei státuszt kap-e Budapest, költségvetési források megosztása), Lázár János mostani miniszterelnökségi államtitkárral, aki még Fidesz-frakcióvezetőként azt találta mondani, amikor a főpolgármester éppen a BKV-finanszírozás miatt emelte fel a szavát, hogy „Tarlós István csak a markát tartja”, illetve a főváros mérsékelje a költségvetését tíz százalékkal. De Pokorni Zoltánnal sem felhőtlen Tarlós kapcsolata.

Az biztos, hogy a BKV-finanszírozás miatt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel is konfrontálódott.

Van, aki úgy tudja, ha Rogán Antal konszolidálja is a kapcsolatát Tarlós Istvánnal, az Orbán Viktor miniszterelnök tudtával történik, mert a miniszterelnök szeretné, ha megszűnnének a nyilvános szócsaták, egymásnak feszülések. Miközben a sajtó és az idézett cikkében az Origo is arról ír, hogy „feszült a viszony” Rogán Antal belvárosi polgármester, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és Tarlós István között, munkatársunknak befolyásos források elárulták: Rogán Antal már hetekkel ezelőtt elkezdte konszolidálni kapcsolatát Tarlós Istvánnal.

Rogán állítólag az ominózus követeléslistát sem szentesítette. Emellett az egyik jobboldali fővárosi politikus arról tájékoztatta lapunkat: a Tarlós Istvánhoz intézett „ultimátumot” a 18 fideszes közül kilencen írták alá, és voltak főpolgármester-helyettesek is, akik nem látták el kézjegyükkel.

A Népszabadságnak fideszes források azt mondták, a belvárosi polgármester már határozott arról, hogy 2014-től parlamenti képviselő szeretne lenni.

Rogán Antalt az egyik legoperatívabb politikusnak tartja Orbán Viktor miniszterelnök, így a neve szóba kerülhet néhány ciklussal később miniszterelnök-jelöltként is. Az, hogy a Belváros polgármestere párbeszédre törekszik Tarlós Istvánnal, azt jelzi: ha Tarlós István szeretne ismét indulni Budapesten a főpolgármesterségért (ez természetesen csak Orbán Viktor akaratával megegyezően történhet), akkor ismét ő lehet a jelölt. 2019-ben azonban már hetvenéves lesz, azaz „életszerűen” keresni kell helyette utódot.

Rogán Antal nemrégiben a kerületi polgármesterekkel és fővárosi képviselőkkel olyan munkacsoportot alakított, amely mindenekelőtt a fővárosi forrásmegosztással foglalkozik. Már létezik egy hasonló szervezet, azzal Tarlós Istvánnak feszült volt a kapcsolata, tavaly nyáron „legittegyletezte” a fideszes polgármesterek szervezetét.

A főpolgármester javaslatára valószínűleg átalakul a fővárosi forrásmegosztás rendszere (a főváros és a kerületek a forrásmegosztási törvény alapján osztoznak a személyi jövedelemadó települési önkormányzatokat megillető részén), és a folyamat végén a kerületek kárára kaphat majd több pénzt Budapest – derült ki a főpolgármester a múlt héten az Origónak adott interjújából.

Tarlós István a megválasztása óta harcol azért, hogy a főváros nagyobb részt hasíthasson ki a finanszírozásból, a forrásmegosztás átalakítását akarta elérni akkor is, amikor az év elején a fővárosnak javaslatokat kellett tennie a BKV finanszírozási problémáinak megoldására. Vannak viszont, akik a széles mintán elvégzett közvélemény-kutatásokra hivatkoznak; ezek szerint Tarlós István népszerűsége Budapesten közel hat százalékponttal a Fidesz általános népszerűsége fölött áll, és egyes mérések szerint ha most lennének a választások, győzne. A főpolgármesterrel szimpatizál a diplomások mellett a panellakók jó része is.

Orbán Viktor állítólag azt szeretné, ha megszűnnének a nyilvános szócsaták a Fideszben
Orbán Viktor állítólag azt szeretné, ha megszűnnének a nyilvános szócsaták a Fideszben FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.