Bajnai és Mesterházy: egymásra utalva

„Azt mindannyian érezzük, hogy jelentős társadalmi igény van Bajnai Gordon színre lépése iránt, és azt is tudjuk, hogy komoly kreditje van, amelyet az értelmes kormányváltás érdekében ki kell használni. Ezt a kreditet azonban nem csak egyféleképpen lehet szavazatokra váltani a demokratikus ellenzék érdekében” – ezt a volt miniszterelnök egyik közeli munkatársa mondta a Népszabadságnak, hozzátéve: zavarba ejtő, ahogyan a közélet egyes szereplői meglehetősen „elmaszatolt fogalmakat” használva sürgetik Bajnai Gordon visszatérését.

– Nevezze magát miniszterelnök-jelöltnek? Milyen alapon? Miniszterelnök-jelöltjük pártoknak van, azoknak sem ciklus közepén. Alapítson pártot? Szerintünk inkább összébb kellene terelni az ellenzéki erőket, nem tovább osztani őket – mondja forrásunk, hozzátéve: meglátásuk szerint azzal, hogy a volt miniszterelnök elindította a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt, nagyon is egyértelművé tette a maga közéleti szerepvállalását.

 – Lehet, hogy van ennél látványosabb, de bizonyosan kevés a hasznosabb közéleti tevékenység egy ciklus közepén. Gondoljunk csak bele: az elmúlt húsz év egyik legnagyobb baja éppen az volt, hogy a választásokat megnyerő erőnek sosem voltak kidolgozott szakpolitikai programjai, főleg hosszabb távúak. Az alapítványnál most ilyen anyagok készülnek, mégpedig nem éppen műkedvelők által: kétszázhoz közelít azoknak a volt államigazgatási szakembereknek a száma, akik önkéntes alapon dolgozzák ki, hogy mit kellene tenni az oktatással, a szociálpolitikával vagy épp az adórendszerrel, ha nem olyan Magyarországot akarunk, mint amilyen most épül.

Milla-tüntetés: inkább nem?

Ezekről ráadásul a pártokkal is párbeszédet folytatunk – tette hozzá forrásunk. Ehhez tartozik, hogy az MSZP is erős ütemű programalkotásba kezdett, közel száz szakember részvételével; az anyagok között pedig nyilvánvalóan lesznek érdemi átfedések. Az egykori kormányfő „kívánatos politikai visszatérése” az utóbbi napokban vált ismét központi témává, elsősorban azután, hogy az Indexen kiszivárgott: az október 23-i Milla-tüntetés szervezői aktívan tárgyalnak Bajnaival arról, hogy szónokként lépjen föl az eseményen.

A Népszabadság úgy tudja, hogy valóban vannak érdemi egyeztetések a civilszervezet és a volt kormányfő stábja között, jelenleg azonban az a valószínűbb, hogy Bajnai nem szólal fel a demonstráción. Forrásaink szerint az együttműködést nem segíti a Milla olykor kiszámíthatatlan mozgása, legutóbb például az elmúlt húsz év politikai elitjének karanténba zárásáról adtak ki közleményt, amely legalábbis kérdésessé tette a valódi szándékukat Bajnai szerepeltetésével kapcsolatban. Úgy tudni, hogy a millások állítólag a volt államfőt, Sólyom Lászlót is szerették volna fölkérni, de ő azt közölte: Aszófőn elmondta a véleményét a dolgok állásáról.

Bajnai Gordon „visszatérésével” kapcsolatban sokáig tartotta magát az a hír, hogy a végső döntéssel megvárja gyermeke idén nyári megszületését. A volt kormányfő az utóbbi hetekben számos, alapvetően a sajtó előtt nem nyilvános rendezvényen jelent meg (legutóbb például Pápán, az elmúlt napokban pedig Nagyváradon vendégszerepelt egy fórumon, ahol az RMDSZ és a szlovákiai MKP is prominensekkel képviseltette magát), s tudhatóan nagy a forgalom a budapesti Seregély utcai irodájában is – forrásaink szerint a nagypolitika és a gazdasági élet meghatározó figurái kis túlzással egymásnak adják a kilincset nála.

Bajnai Gordon és stábja azzal is tisztában van, hogy az ellenzéki oldalon az MSZP és a pártot erős emberként újjáépítő Mesterházy Attila megkerülhetetlen szereplő (ezt jelzi, hogy Mesterházynál is egyre nagyobb a „forgalom” az utóbbi időben), s a volt miniszterelnöknek nem is áll szándékában megkerülni a szocialista politikust.

Sőt forrásaink egymástól függetlenül arról számoltak be, hogy Bajnai az, aki közbeszól és leállítja azokat a négy- vagy többszemközti beszélgetéseket, ahol esetleg Mesterházyt a „korrektnél erősebb” kritikával illetnék. A „Jókai utca” és a volt kormányfő csapata közötti viszony azonban ma még inkább személyes, mint intézményesített. Mesterházy és Bajnai viszonyát ráadásul az utóbbi hetekben megpróbálták beárnyékolni azzal, hogy a pártelnöknek azt mondták, az MSZP „titkos” stratégiai anyagát („Baloldaliság, Remény, Erő”) Bajnai közvetlen munkatársai szivárogtatták ki egy blognak – ezt az érintettek lapunknak tagadták.

Tavaszig rendezni kell a viszonyt

Az bizonyos, hogy Bajnai stábja azt tartaná természetesnek, ha folyamatos párbeszéd volna az MSZP vezetősége és köztük, igaz, Mesterházyékban bizonyosan lehet némi tüske, miután „Bajnai emberei” több vitatható, a jó kapcsolatot szerintük „nem éppen elősegítő” kijelentést is tettek az utóbbi időben. Oszkó Péter például a Népszabadságban azt mondta, hogy jelenleg egyetlen ellenzéki pártra sem tudná nyugodt szívvel leadni a szavazatát, a volt gazdasági miniszter, Varga Istvánra hivatkozva pedig egy rádióműsorban (RádióQ - Keljfeljancsi) idéztek kritikus megjegyzést a volt pénzügyminiszter, Veres János hitelességével kapcsolatosan. Ez utóbbival kapcsolatban Varga jelezte: nem tett ilyen megjegyzést. 

Ugyanakkor tény az is, hogy Mesterházy Attila sem zárkózik el a Bajnaival való együttműködéstől, és folyamatosan azt mondja az MSZP majdani miniszterelnök-jelöltjének személyéről: „azzal indulunk neki a választásnak, akivel nyerni tudunk”. Úgy tudjuk egyébként, hogy a két politikus, ha nem is sűrűn, de rendszeresen találkozik – legutóbb augusztusban beszélgettek négyszemközt.

Forrásaink egy része nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy Bajnai és Mesterházy végül egyfajta „tandemben” segíti majd egymást a 2014-es választásokon, a szerepek azonban még nem tisztázottak. Úgy hallani, legkorábban az idén, legkésőbb a jövő tavasszal rendezni akarják a helyzetet.

2010. május 14., az új parlament alakuló ülése – A távozó kormányfő munkáját köszönte meg az MSZP elnöke
2010. május 14., az új parlament alakuló ülése – A távozó kormányfő munkáját köszönte meg az MSZP elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.