Nyerőgépek a parlamentben

A nyerőgépek ügye immár a Parlament folyosóira is visszajutott. Forrásaink szerint akadtak olyan, háttérben működő érdekcsoportok, amelyek a törvényhozást, politikusokat is megpróbálták befolyásolni azért, hogy számukra kedvező döntés szülessen.

A parlament archívumában kutakodva bizony akad néhány olyan törvényjavaslat, amely figyelemre méltó. Egy 1999. évi elképzelés különösen annak mondható. Ezt akkor Járai Zsigmond pénzügyminiszter nyújtotta be, mint a kormány tervét. A törvényjavaslat szövegét bogarászva szembeötlő a 6. paragrafus hármas pontja. Ebben az szerepelt, hogy kizárólag állami játékszervező jogosult „a számsorsjáték, az engedélyhez kötött sorsolásos játék és ... a rendszerbe kötött pénznyerő automata üzemeltetésére”. E szerint a piacon egymással összekötött gépeket működtető cég egyszerűen nem maradhatott volna életben, hiszen ilyen rendszert csak állami vállalat tarthatott volna fenn.

Aki mégis – önálló – gépet szeretett volna üzemeltetni, az a 59. paragrafusban találhatta volna meg a megoldást. E szerint nagyon mélyen a zsebbe kellett volna nyúlni. A működtetést ugyanis kizárólag játékkaszinót üzemeltető koncessziós társaság tehette volna meg, amelynek legalább 100 millió forint alap- vagy törzstőkével kellett volna rendelkeznie. E szerint elkerülhetetlen lett volna koncessziót szerezni az államtól, ami bizony roppant drága, milliárdos, de bizonyosan több százmilliós nagyságrendű mulatság is lehet. Egy további pont azt taglalta, hogy pénznyerő automata kizárólag játékkaszinóban és játékteremben üzemeltethető. A javaslat tárgyalását a gazdasági bizottság megkezdte, de aztán félretették, örökre.

ok elé. Akadt még egy törvényjavaslat, amely a nyerőgépekkel foglalkozott. Ezt 2008 novemberében önálló képviselői indítványként nyújtotta be Császár Antal független képviselő, ám két nappal a benyújtást követően vissza is vonta. Ennek célja is figyelemre méltó: 2009-ben az I. kategóriába sorolt játéktermek havi átalányadója egy-egy pénznyerő automata után 300 ezer forint lett volna, míg ugyanez a II. kategóriás helyek esetében 250 ezer forintra nőtt volna. Akkoriban ez a tétel havi 100 ezer forint volt.

Brüsszel elé kerül az ügy

Az Európai Pénznyerő Automatákat Üzemeltetők Szövetsége (Euromat) az Európai Bizottsághoz fordult a magyar szerencsejáték-törvény módosítása miatt, mert úgy gondolják, hogy a kormány részéről jogellenesség áll fenn – tájékoztatott az európai és a magyar szövetség.

Nyerésben?
Nyerésben?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.