Segélyre sem futja Esztergomban

Mínusz 399 millió forint szerepel az esztergomi önkormányzat számláján. Veszélybe került a januári bérek kifizetése is.

– Fizetésképtelenné vált az esztergomi önkormányzat, miután október másodikán a magyar állam 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg a város számláját – tudtuk meg Tétényi Évától, Esztergom független polgármesterétől, aki elmondta, a tartozás rendezéséig a település egyetlen fillért sem tud fordítani a feladatai ellátására. Az inkasszó a második részlete annak az 1,1 milliárd forintos összegnek, amelyet az állam követel a januárban átvett esztergomi intézmények költségeinek fedezésére.

Mivel ennek a pénznek a kifizetésére az inkasszó látszott az egyetlen valós lehetőségnek, a kormány javaslatára a három részletben történő elvonást tavasszal törvénybe is iktatta a parlament. Emiatt a városvezetést nem is érte váratlanul az inkasszó, volt ideje felkészülni arra, hogy mielőtt az állam ráteszi a kezét a számlára, elosszák a rajta lévő pénzt. Egy hónappal ezelőtt alig néhány millió forintja volt az önkormányzatnak, szeptember közepére azonban az esedékes iparűzési adóból 1,2 milliárd forint landolt a folyószámlán.

A városnak decemberig nincs bevétele
A városnak decemberig nincs bevétele

A polgármestertől megtudtuk, szeptember második felében 887 millió forintot utaltak át az adósságrendezési eljárásban rögzített hitelezőknek, továbbá mintegy 350 millió forintot különítettek el a városi intézmények és a polgármesteri hivatal utolsó negyedévi működtetési költségeinek fedezésére, benne a munkabéreknek a kifizetésére. A maradék pénzt az elmaradt számlák rendezésére fordították: így például törlesztették a közvilágítás, az útkarbantartás, valamint az önkormányzati intézmények őrzés-védelmével kapcsolatos tartozásokat. Az állami inkasszó napján alig néhány százezer forint volt a város számláján, ami jelenleg mínusz 399 millió forintot mutat.

Tétényi Éva kérdésünkre elmondta, mostantól nem tudják kifizetni az átmeneti segélyeket, a kisgyermekek étkeztetési hozzájárulását a jogosultaknak, de nincs pénz Erzsébet-utalványok vásárlására sem. További problémát jelent, hogy a város tulajdonában lévő mintegy 200 szociális bérlakásban a közüzemi számlák egy része az önkormányzat nevére érkezik, így ezeket átmenetileg nem tudják majd kiegyenlíteni. A polgármester attól tart, hogy a szolgáltató akár a fűtési szezon kellős közepén is elzárhatja a gázt az önkormányzati lakásokban, ahol mintegy hatszázan élnek. A város két óvodájában még októberben korszerűsíteni kellene a fűtési rendszert, ám a jelenlegi helyzetben kérdéses, hogy a vállalkozó elvégzi-e a munkát, miután a számla kifizetésére egyelőre nincs esély. Hasonlóan bizonytalan az is, meddig lesz közvilágítás a városban, hiszen mostantól ezt a számlát sem tudja rendezni az önkormányzat.

– Nincs bevételünk, és decemberig nem is lesz, akkor újabb, mintegy 160 millió forintos iparűzési adó folyhat be a kasszába – mondja Tétényi Éva. – Ha viszont akkor még érvényben lesz az inkasszó, egy fillért sem látunk majd belőle. Januárban pedig már a bérekre sem lesz pénzünk.

A fideszes Zoltai Dániel, a képviselő-testület pénzügyi bizottságának tagja a távirati irodának úgy nyilatkozott: Tétényi Éva nagyot hibázott a 887 millió forintos átutalással, hiszen a Fidesz-frakció korábban már megegyezett a város hitelezőivel, hogy 580 millió forintnyi adósság kifizetését decemberre halasztják, ami azt jelenti, hogy az állami inkasszót követően is lenne 180 millió forint az önkormányzat számláján.

Tétényi szerint két megoldás lehetséges. Az egyik, hogy a kormány vagy a parlament felfüggeszti az inkasszót, vagy kompenzációként megtéríti a városnak a hitelezőknek kifizetett 887 millió forintot. A másik lehetőség, hogy hatvan nap elteltével a sikertelen inkasszóra hivatkozva az állam újabb adósságrendezési eljárást indít az önkormányzat ellen. Zoltai Dániel azt mondta: „A Fidesz képviselői remélik, hogy erre nem kerül sor”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.