Titokban maszekoltak vele?

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága kedden zárt ülésen kapott tájékoztatást arról, hogy volt-e kapcsolat, s ha igen, milyen jellegű vagy természetű a több ember meggyilkolásával felbujtóként gyanúsított Portik Tamás és az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) vagy jogelődje, az NBH között. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke szerint az elhangzottak alapján körvonalazódni látszik bizonyos kapcsolat Portik és a szolgálatok között, de konkrétumokat nem hallottak.

Nemrég belügyminisztériumi források lapunk többször megismételt kérdésére azt közölték: a tárcánál és az irányítása alatt álló szerveknél történt belső vizsgálatok nem tártak fel intézményes kapcsolatot Portik Tamás és az egykori NBH vagy a jelenlegi AH között. Ezt összevetve a nemzetbiztonsági bizottság ülésén a képviselőknek adott tájékoztatással okkal feltételezhetjük, hogy Portiknak esetleg nem hivatalos kapcsolatai lehettek bizonyos nemzetbiztonsági vezetőkkel, munkatársakkal. E kapcsolat mibenléte nem ismert, s valószínűleg a kapcsolattartó titkosszolgák is azon voltak, hogy kapcsolatukra ne derüljön fény.

Ismeretes, Portik Tamás volt a marketingigazgatója annak az Energol Rt.-nek, amely az illegális olajügyek egyik központi szereplője volt a 90-es évek második felében, és amelyet egy fegyelmivel kirúgott titkosszolga alapított azután, hogy távozni kényszerült az NBH-tól. A mai belügyi vezetésnek azonban a vizsgálatok adatai alapján azt nem sikerült megállapítania, hogy a fegyelmi valódi volt-e vagy csak elterelő művelet. Emiatt viszont az akkoriban az Energolnál dolgozó Portik és a szolgálat kapcsolatáról valójában nem lehet semmi bizonyosat mondani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.