Hagyó folyamatosan tagad

Hagyó Miklós észrevételezte: őt egyedül Antal Attila vallomása alapján gyanúsították, majd vádolták meg, de a nyomozás során sohasem szembesítették vele.

Antal Attila volt BKV-vezérigazgató nyomozati vallomásainak ismertetésével folytatódott tegnap a Hagyó-per a Kecskeméti Törvényszéken. Mint arról beszámoltunk, Antal Attila az összes nyomozati vallomását visszavonta, amelyekben Mesterházy Ernőre, Demszky Gábor volt főpolgármester tanácsadójára és Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesre vallott. Hadnagy Ibolya tanácsvezető tegnap további nyomozati vallomásokat ismertetett.

Antal Attila a BKV által kötött számos konkrét szerződésről azt mondta a nyomozóknak, hogy azok szükségtelenek voltak a cég számára, és csak Hagyó Miklós, Mesterházy Ernő, illetve a nevükben fellépő más személyek nyomására engedélyezte a kifizetésüket. Amikor kinevezték vezérigazgatónak, minden hétfő reggel találkoznia kellett dr. H. Iván ügyvéddel és H. Sz. Jánossal az utóbbinak az irodájában, ahol hosszú listákat soroltak fel neki, hogy kikkel kell a BKV nevében szerződést kötnie. Azt mondták, ha ők kérik, az olyan, mintha a Hagyó úr kérné.

Antal Attila visszavont vallomása szerint Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő nyomására kötött szükségtelen szerződéseket
Antal Attila visszavont vallomása szerint Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő nyomására kötött szükségtelen szerződéseket

Egy alkalommal maga Demszky Gábor hívta fel Antal Attilát telefonon, hogy a szállító céggel hosszabbítsák meg a szerződést, mert a főpolgármester meggyőződése szerint kiváló az az adalékanyag, amit szállít. Antal csodálkozott is, hogy miért személyesen a főpolgármester telefonál emiatt, de miután Mesterházy Ernő kétszer is sürgette, hogy aláírta-e már a szerződést, nem ellenkezett tovább. Antal vallomása szerint később Hagyóék meghatározták a BKV-nál azt a személyi kört, amely intézte a részben fiktív munkavégzésre vonatkozó szerződéseket. Ezt követően a vezérigazgató az előkészítésben nem vett részt, és bár gyakran ő írta alá a szerződéseket, nem vizsgálta, hogy melyik mögött van valós teljesítmény.

Antal Attila minden kihallgatás végén megígérte, hogy a további kérdésekre is őszinte, feltáró jellegű vallomást tesz, ha biztosítják, hogy tovább végezhesse a munkáját – vagyis lakhelyelhagyási tilalomra enyhítik a mozgását korlátozó intézkedéseket. Védője ez irányú indítványához csatlakozott az ügyészség is. A bírónő kérdésére, hogy miért változtatta meg teljes mértékben a vallomását, Antal Attila ismételten a nyomozás körülményeire, rendőrségi nyomásgyakorlásra hivatkozott.

Mesterházy Ernő másodrendű vádlott közölte: elfogadja Antal Attila bocsánatkérését, amiért ellenük vallott a nyomozó hatóság előtt. A másodrendű vádlott kijelentette: attól függetlenül, hogy Antal Attila mást vallott a bíróság előtt, a nyomozati vallomásai sem alkalmasak arra, hogy bizonyítsák az ő bűnösségét. Sohasem találkozott Antal Attilával négyszemközt, és szerinte nem véletlen, hogy a nyomozó hatóságok nem hallgatták meg azokat a személyeket, akik rajtuk kívül jelen voltak a megbeszéléseiken.

Hagyó Miklós észrevételezte: őt egyedül Antal Attila vallomása alapján gyanúsították, majd vádolták meg, de a nyomozás során sohasem szembesítették vele. Mind a BKV-nak, mind a fővárosi önkormányzatnak olyan volt a szervezeti és működési szabályzata, amely eleve kizárta, hogy ő túlterjeszkedjen a hatáskörén. Szerződés volt érvényben a főváros, a kormány és a BKV között, így a személyi döntésekbe a kormány képviselői, például Veres János pénzügyminiszter is beleszólhattak. Hagyó szerint Mesterházy Ernő a főváros érdekeit képviselte a kormány és a minisztériumok felé. Sokszor jelen volt, amikor tárgyaltak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Kóka János és Bajnai Gordon miniszterrel. Nem volt közös érdekköre Mesterházy Ernővel, hangsúlyozta Hagyó – véleménye szerint Antal Attila azért vallotta ezt, mert a nyomozók ezt sugallták neki.

A szerződések ügyét egyébként alaposan kivizsgálta a BKV felügyelőbizottsága, amelynek az elnöke Székely Gábor volt, és rendben találták őket. Egy évvel később viszont ugyanezek miatt a szerződések miatt büntetőfeljelentést tettek. Hagyó minden egyes vádponttal kapcsolatban megismételte: soha senkit nem kért és nem utasított semmire a vád tárgyává tett cselekmények közül.

Jövő csütörtökön a tárgyalás Balogh Zsolt BKV-s vezérigazgató meghallgatásával folytatódik, aki vallomása és a választási kampány idején tett sajtónyilatkozatai szerint nokiásdobozban adott át Hagyó Miklósnak 15 millió forintot, amit a volt főpolgármester-helyettes követelt ki tőle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.