Súlyosították Sztojka büntetését

Lezárult a Cozma-per, hétfőn harmadfokon a Kúria tett pontot a három és fél éve tartó büntetőeljárás végére. A Győri Ítélőtábla jogerős döntése ellen a Legfőbb Ügyészség nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, ám az indítvány döntő részét a Kúria elutasította: nem helyezte hatályon kívül a másodfokú ítéletet, illetve csupán a harmadrendű vádlottnak, Sztojka Ivánnak súlyosította a büntetését 8-ról 13 éves börtönre.

Marian Cozmát 2009 februárjában ölték meg egy veszprémi szórakozóhely előtt, csapattársai közül Ivan Pesicset életveszélyesen, Zsarko Sesumot súlyosan megsebesítették. A három fő vádlottat – Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Ivánt – az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság több emberen elkövetett emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek, amiért Raffaelt és Némethet életfogytiglani, Sztojkát húszévi fegyházbüntetésre ítélték.

A Győri Ítélőtábla az idén tavasszal kihirdetett jogerős döntésével jelentősen enyhítette a vádlottak büntetését: Raffael és Németh 18-18, Sztojka pedig 8 év börtönt kapott. Az enyhítést az indokolta, hogy az ítélőtábla másképp minősítette az elkövetők cselekedetét. Raffaelt ezúttal emberölésben, társtettesként és bűnsegédként elkövetett testi sértésben mondták ki bűnösnek, Németh Győzőt emberölés kísérletében és testi sértésben marasztalták el, Sztojka Ivánnal szemben pedig háromrendbeli testi sértést állapítottak meg.

A jelentős enyhítés felháborította a közvélemény egy részét. Az ügyben a politikusok is megszólaltak, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter például a Kúria elnökének írt levelében az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát kérte Darák Pétertől.

A Legfőbb Ügyészség hosszasan tanulmányozta a Győri Ítélőtábla döntését, majd felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriánál. A beadvány egyrészt a másodfokú döntés hatályon kívül helyezését indítványozta. A vádhatóság álláspontja szerint az ítélőtábla eljárási hibát vétve nem tett eleget az indoklási kötelezettségének, valamint törvénytelenül minősítette az elsőfokú bíróság által feltárt tényállást, ebből következően pedig törvénysértően szabta ki a három fő vádlott büntetését. Emiatt a felülvizsgálati kérelem arra is kiterjedt, hogy a Kúria állítsa vissza az első fokon született minősítést – a több emberen elkövetett emberölés kísérletét –, valamint a kiszabott büntetéseket. A múlt héten kezdődött nyilvános kúriai ülésen a vádlottak védői az ügyészség indítványának elutasítását, a jogerős ítélet fenntartását kérték.

Kónya István tanácsvezető bíró, a Kúria elnökhelyettese a hétfői ítélethirdetésen leszögezte, a Győri Ítélőtábla nem követett el olyan eljárási hibát, amely az ítélet hatályon kívül helyezését indokolná. Hozzátette: néhány részletben lehetett ugyan észrevételeket tenni az ítélet indoklásával kapcsolatban, ám az fel sem merülhetett, hogy ne magyarázták volna meg kellőképpen a döntést.

Ami az egyes vádlottak cselekedeteinek megítélését illeti, a Kúria megállapította, hogy az elsőfokú bíróság minősítése alapjaiban téves, egyik vádlott esetében sem állapítható meg a több emberen elkövetett emberölés kísérlete, így életfogytig tartó szabadságvesztés egyik vádlottra sem szabható ki. A Kúria hibát talált a másodfokú ítéletben is, eszerint Raffael Sándornak bűnsegédként felelnie kell Pesics életveszélyes testi sértése miatt is, míg Sztojka Iván fizikai bűnsegédként felelős Cozma megölésében, illetve Pesics megszúrásában is. A minősítések megváltoztatása Raffael esetében nem igényelte súlyosabb büntetés kiszabását, Sztojka Iván nyolcéves börtönbüntetése azonban így már aránytalanul enyhévé vált, hiszen az új minősítéssel a büntetési tétel felső határa 20 évre emelkedett. Ezért a Kúria Sztojka büntetését 13 év börtönre súlyosította.

Várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul Sztojka Iván védője. Szikinger István az MTI-nek azt mondta, a tisztességes eljárás sérelmét észlelték már a nyomozás, majd a büntetőper során is, ezért ha azt ügyfele is támogatja, alkotmánybírósági panaszt fognak benyújtani. Szerinte megkérdőjelezhető az egész eljárás tisztasága, pártatlansága, illetve az ártatlanság vélelmének betartása.

A három fő vádlott a tárgyaláson
A három fő vádlott a tárgyaláson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.