Unortodox város

Újsághirdetésben keres gazdasági alpolgármestert Szentendre. Politikus helyett válságmenedzserre van szükség.

Szentendre jobboldali vezetése és a helyi ellenzék is úgy véli, jó döntés volt az év elején független válságmenedzserre bízni a pénzügyileg megroggyant város gazdasági irányítását. Árnyalja a képet, hogy elégedettségük oka más és más. A polgármester szerint bevált a hagyományostól eltérő gazdálkodás, az ellenzék szerint azonban az eddigi eredmények alapján csak a csődnél jobb ez a modell.

A Pest megyei város közgyűlése egyhangúlag határozott februárban arról, hogy alpolgármesternek neveznek ki egy „külsős”, a város bankja által is támogatott válságmenedzsert. Az ellenzéki képviselők azért támogatták kinevezését, mert szerintük a fideszes vezetés kis híján csődbe vitte a várost, ezért ideje volt szakemberre bízni az irányítást. A polgármester azzal indokolta a döntést: az előző kormányzatok kivéreztették a települést, s hozzá kellett nyúlniuk a kötvénykibocsátásból félretett pénzhez.

Ezt viszont hitelező bankjuk csak azzal a feltétellel engedte, hogy – lehetőleg egy független szakember segítségével – stabilizálják a gazdálkodást. A racionalizálással és a 400 milliós megtakarítás elérésével Polányi Sándort bízták meg, aki korábban a Herendi Porcelánmanufaktúra, valamint a Magyar Telekom bulgáriai leányvállalatának vezérigazgatója volt.

A reorganizációért felelős alpolgármesternek kinevezett Polányi érdeklődésünkre azt mondta: „Szentendre az év elején nagy bajban volt, de már látni az alagút végét”. Teljesen átszervezték a közigazgatási struktúrát, megszüntették a párhuzamosságokat, a felesleges kiadásokat, egységes menedzsmentet alakítottak ki, amely az önkormányzatot és a város gazdálkodó szervezeteit irányítja. Míg tavasszal a város egyik napról a másikra „élt”, ma már 13 hétre előre kiszámítható a gazdálkodás, és eddig éves szinten 200 millió forint a megtakarításuk.

Kérdésünkre leszögezte: mindezt nem a szolgáltatások megnyirbálásával vagy drasztikus leépítéssel érték el. Példaként említette, hogy az önkormányzatnál és a város cégeinél dolgozó 750 ember közül 33-at küldtek el. Arra, hogy ezek szerint sokmilliós felesleges kiadásra bukkant, úgy felelt: „Így van”.

Dietz Ferenc polgármester (Fidesz) még nem tartotta időszerűnek az értékelést, ezért konkrétumok említése nélkül, tömören összegezte tapasztalatait: „Az elmúlt hét hónapban lényegében szétszedtünk mindent szinte atomjaira, és onnan építettünk mindent újjá. Ennek köszönhetően a város megduplázta működési eredményét, így stabilizálódhat az adósságszolgálat, valamint a kötelező és önkéntes feladatok ellátása”.

A helyi közgyűlés egyetlen szocialista képviselője, Magyar Judit kevésbé derűlátó. Mint mondta, az új alpolgármester „feje tetejére” állított mindent, átszervezte a városi cégeket, összevonta a vezetésüket és átvette az irányítást, így minden 200 ezer forintnál nagyobb kifizetésről csak ő dönthetett. Nehezményezte azt is, hogy az intézkedések zömét nem előzték meg vizsgálatok, hatástanulmányok, egyeztetések, sokszor a közgyűlés tagjai sem kaptak megfelelő tájékoztatást. És ami a legnagyobb baj, az eredmények sem látszanak – szögezte le.

Szerinte papíron ugyan jól mutatnak a számok, de a költségvetésben rengeteg a bizonytalan tényező, így az most még nem tudható, lesz-e egyáltalán valódi megtakarítás. Fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy az átalakítások egyúttal megszorítások is voltak, hiszen emelték például a szemétszállítás díját. Mindezek miatt úgy fogalmazott: a Fidesz-vezetés okozta közvetlen csődveszélyt elhárította a válságmenedzser, de arról nincsenek meggyőződve, hogy hosszú távon sikerült stabilizálnia a város gazdálkodását.

Hasonlóképp vélekedett Fülöp Zsolt, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület egyik képviselője: „Tény, hogy egyelőre nem ment csődbe a város, de ennél azért többet reméltünk a válságmenedzsertől. A leépítések, megszorítások, elvonások ellenére is egyelőre csak tervekben, szavakban léteznek megtakarítások”. Noha az ellenzék szerint kétséges az unortodox modell eredményessége, a város vezetése továbbra sem tér vissza a hagyományos módszerekhez. Most ugyanis – az önkormányzatiság történetében példátlan módon – újsághirdetésben keresnek gazdasági alpolgármestert, akinek az lesz a feladata, hogy a válságmenedzser távozása után működtesse az új modellt.

A városvezetés továbbra sem tér vissza a hagyományos módszerekhez
A városvezetés továbbra sem tér vissza a hagyományos módszerekhez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.