Mészáros Lőrinc újrázhat

Orbán Győző József főhercegi majorja fölött újabb földterületeket hirdetett meg húszéves bérletre a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) – derül ki a szervezet honlapjáról.

A 28 hektáros, két egybefüggő felcsúti szántó karnyújtásnyira van Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, Felcsút polgármestere cégének a földbérletpályázaton korábban elnyert, ugyancsak egybefüggő területeitől, amelyek a miniszterelnök édesapja ingatlancégének tulajdonában álló, alcsútdoboz-hatvanpusztai, 13 hektáros műemlékmajorságot ölelik körbe.

A CZG Ingatlanforgalmazó Kft. tavaly júliusban vásárolta meg az öt műemlék épületből álló, festői környezetben fekvő birtokot. Ide tartozik, hogy a most meghirdetett területnél helyezkedik el Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök feleségének két bicskei szántója is – itt találkozik ugyanis a két település, Alcsút és Bicske. Kérdés persze, hogy a két helyrajzi számon nyilvántartott, az NFA-elnök, Sebestyén Róbert aláírásával augusztus 30-i keltezéssel piacra dobott terméket ki nyeri el.

-
FOTÓ: MÓRICZ SIMON

Mészáros Lőrinc tavaly alapított cége, a Búzakalász Kft. több mint 1000 hektárnyi területet nyert el, ezzel, valamint a testvére és felesége nevére „szétírt” győztes pályázatokkal együtt ő már meghaladta az 1200 hektáros plafonértéket – jelenleg 1327 hektárt bérelnek. (Az előző évben csupán 63 hektár után vettek fel támogatást, vagyis hirtelen vált nagygazdává az egykori gázszerelő, akinek építőipari cége két év alatt megharmincszorozta az árbevételét. A Mészáros és Mészáros Kft. – amely egyébként a Búzakalász Kft. tulajdonosa – számos állami építkezésen végez alvállalkozói feladatot, de már fővállalkozóként is megjelent a közelmúltban.)

Alcsútdobozon is újabb földet hirdettek: 42 hektár szántó és legelő várja új bérlőjét az NFA hirdetménye szerint. Az alcsútival egyidős pályázati kiírás szerint itt is zsíros föld keresi új gazdáját: összesen 961 aranykorona-értékű a terület, amely közel esik Mészáros Lőrinc göbölpusztai marhatartó telephelyéhez, amelyet Mészáros tavaly vett meg a Csákvári Mezőgazdasági Zrt.-től. Ide a korábban állattartással hivatásszerűen nem foglalkozó Mészáros több száz marhát telepített be idén. A most meghirdetett terület az ugyancsak az állami földbérletpályázaton Mészáros cége által elnyert földterület közelében helyezkedik el, és a „kivett, saját használatú utak”-kal együtt szerezhető meg, amelyek ugyanoda, a Búzakalász Kft. által elnyert földekhez vezetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.