Megmutatják magukat a rendőrök

Hét-nyolcszáz fővel növeli a kerületi rendőrkapitányságok létszámát a BRFK vezetése a központi egységek terhére a november elsejéig lezáruló átszervezés keretében. Lesz olyan kerületi kapitányság, ahol a közrendvédelmi (egyenruhás járőr) állomány létszáma megduplázódik.

Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány lapunknak nyilatkozva csütörtökön, kevéssel a változások hivatalos bejelentése előtt elmondta: az átszervezéssel a rendőrség hatékonyságát, láthatóságát és átláthatóságát kívánták javítani. A több mint 7000 fős főkapitányságon túlságosan sok nagy létszámú, többféle, sok esetben egymással össze nem függő tevékenységet végző központi egységet, egész főosztályokat alakítottak az elmúlt években. Ezeket mind azért hozták létre, hogy „csökkentsék a kerületi kapitányságok leterheltségét”, ám a gyakorlatban épp az ellenkező hatást érték el, miután az új központi alakulatok felállításához jelentős részben a kerületi kapitányságoktól vették el az embereket. Így a sok átszervezés végén a kerületi kapitányságok, ahová az esetek többségében elsőként fordulnak az emberek, túlterheltté váltak, amit a polgárok is megéreztek.

Az ORFK átszervezési koncepciójához igazodva a BRFK is a végekre telepíti a feladatokat, azaz az eddiginél több ügy nyomozását végzik majd az átszervezéssel létszámukban megerősített kerületi kapitányságok, amelyek munkájának összehangolására újfajta irányítási rendszert és koordinációt vezetnek be.

– A rendőrség reagálásának gyorsnak és szakszerűnek kell lennie – mondta a főkapitány. – A rendőröknek pedig láthatónak, megszólíthatónak. Ennek érdekében Budapest tíz legfrekventáltabb pontján, köztük a Blaha Lujza, a Batthyány, a Széll Kálmán és az Örs vezér téren reggel hattól este tízig folyamatosan lesznek rendőrök. Valamennyi pályaudvaron vasútbiztonsági alosztályt létesítenek; a Nyugatiban és a Keletiben ezek már léteznek, a Déliben hamarosan megalakul az egység.

Mindezek felállítanak egy gyors reagálású központi egységet, amely például nagyobb bűncselekmények, balesetek esetén azonnal bevethető.

A Vizoviczki-ügy nyomán felszámolt szervezett bűnözés elleni osztályt nem szervezik újjá. A jövőben a szervezett bűnözés elleni fellépés, a titkos adatgyűjtés és a titkos nyomozás az illetékes szakfőosztályok feladata lesz. A korábbi rendszerben, amikor papíron két főosztály is foglalkozott az úgynevezett „operatív munkával”, a sok bába között gyakran elveszett a gyerek, túlságosan sok információ elveszett, miközben fontos ügyekre, jelenségekre nem jutott elegendő figyelem.

– Igyekeztünk megszüntetni a párhuzamosságokat, az egyes egységek közti átfedéseket. Olyan rendszert igyekeztünk kiépíteni, amely reményeink szerint megakadályozza annak a megismétlődését, amit ma leegyszerűsítve Vizoviczki-ügynek nevezünk – mondta Tóth Tamás.

Profiltisztává teszik a gazdaságvédelmi főosztályt, amely eddig a klasszikus gazdasági bűncselekmények mellett például zseblopási ügyekben is nyomozott. A korábban számos országos jelentőségű gazdasági bűncselekményben nyomozó osztály gazdasági és korrupciós bűncselekmények elleni osztályként működik tovább.

Megszűnik az egyik korábbi átszervezés során létrehozott regionális nyomozási rendszer, amelyben bizonyos bűncselekményekben, így a betörések és az autólopások esetében, központi regionális nyomozócsoport járt el. Tóth Tamás elismerte: a rendszer megálmodóinak minden jó szándéka ellenére a gyakorlat nem hozta meg a várt eredményeket. Sőt. Nem fogtak el több tettest, nem lettek eredményesebbek a nyomozások. A polgárok pedig nem tudták nyomon követni, hogy melyik kerületben foglalkoznak az ügyükkel, hová kell menniük igazolásokért, ha a feljelentésüket ki szeretnék egészíteni. Botrányok sorát volt kénytelen elviselni a főkapitányság azért, mert a regionális helyszínelőkre olykor órákat kellett várni a bűncselekmények helyszínén. Ennek hamarosan vége, és a helyszínelők ismét a kerületi kapitányságokhoz kerülnek.

Tóth Tamás leszögezte: az átszervezés miatt senkit nem küldenek el. Nem tart attól, hogy ne fogadnák el új beosztásukat azok, akik a központi egységektől a kerületekhez kerülnek. Tóth Tamás elmondta: az átszervezés részeként változik a belső ellenőrzés rendszere. Nemcsak a „kis rendőrök” és a beosztott nyomozók munkáját veszik majd ezután górcső alá, hanem a vezetők vezetői képességét, gyakorlatát is. A kerületi kapitányságok vezetői a helyükön maradnak.

Gyorsítanak a tempón
Gyorsítanak a tempón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.