Antal-vallomás: Hamis vád az ügyészekkel szemben?

Sajtótájékoztatón reagált csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészség Antal Attila volt BKV-vezér vallomására. Antal a bíróság előtt állította: a nyomozók azt mondták neki, ha Hagyó Miklóst és társait védi, azzal csak magát hozza nehéz helyzetbe.

Miután meggyanúsították, és előzetes letartóztatásba került, azzal fenyegették meg, hogy hetente meggyanúsítják valamivel, ha nem vall Hagyóékra. Fölment a vérnyomása, és úgy érezte: nem bírja ki, hogy évekre bezárják. „A szabadság felé mozdultam el. Ennek következtében kerültek olyan mondatok a jegyzőkönyvbe, amelyekkel vádlott-társaimat, volt kollégáimat nehéz helyzetbe hoztam” – mondta Antal Attila, és ezek után elnézést kért vádlott-társaitól.

A Központi Nyomozó Főügyészség – annak érdekében, hogy „az igazságszolgáltatásba vetett bizalom ne sérüljön” – csütörtökön sajtótájékoztatón és közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a büntetőügy terheltjének sem a nyomozás, sem pedig a bírósági eljárás során nincs igazmondási kötelezettsége. Védekezésének egyetlen korlátja, hogy mást bűncselekmény elkövetésével hamisan nem vádolhat. A főügyészség emlékeztetett rá, hogy a BRFK-n indult (majd a Központi Nyomozó Főügyészségen folytatódott) nyomozás során 2010. január 26-tól kilenc alkalommal hallgatták ki Antal Attilát, mindig ügyvéd jelenlétében. Egyik kihallgatáson sem tették szóvá (sem Antal, sem a védője), hogy a rendőrség bármilyen módon, jogellenesen befolyásolta volna a vallomását. Az ügyészséghez sem fordultak ilyen tartalmú beadvánnyal.

Antal Attila január 27-i vallomását például a következő felütéssel kezdte – idézte Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője: „Védőmmel konzultálva őszinte, tényfeltáró vallomást kívánok tenni.” Később, 2010. március 3-án kelt írásos vallomásában is fenntartotta a korábban szóban tett nyilatkozatait. Sőt még május 21. után is, amikor az ügy átkerült a Központi Nyomozó Ügyészséghez.

A főügyészség szerint Antal valótlanul állítja, hogy kihallgatása közben laponként faxolták át az ügyészségre vallomásának egyes részleteit, és úgy egyeztettek a felügyeletet gyakorló ügyészekkel a nyomozók. Ezzel szemben a tény – jelentette ki Fazekas Géza –, hogy a Fővárosi Főügyészség a hasonló ügyekben követett gyakorlatának megfelelően a kihallgatást követően kérte a teljes vallomás megküldését. Laponkénti faxolásról szó sem volt.

Az ügyészség szerint, ha igazak lennének Antal állításai, és ha a bíróság észlelné a rendőrök vagy más hivatalos személyek által elkövetett kényszervallatás gyanúját, és ezzel kapcsolatban feljelentést tenne, az ügyészség azonnal vizsgálatot kezdene. Ilyen információ vagy bizonyíték azonban eddig nem került elő. A kialakult gyakorlat szerint a bíróság az eljárás végén dönt arról, hogy az elhangzott vallomások között volt-e olyan, amely kimeríti a hamis vád törvényi tényállását – szögezte le a szóvivő, sejtetni engedve ezzel, hogy szerintük Antal vallomásában hamisan vádolta meg az ügyében eljáró hatóságokat.

Idetartozik, hogy a tegnapi kecskeméti tárgyaláson Papp Gábor, Mesterházy Ernő védője reagált az ügyészség csütörtök reggeli sajtótájékoztatójára. Kijelentette: ha az ügyészségnek a folyó üggyel kapcsolatban bármilyen közölnivalója van, azt a tárgyalóteremben tegye meg. A még ki nem hallgatott vádlottakat a védekezésükben befolyásolhatja, félelemmel töltheti el, ha minden mondatukat abban a tudatban kell megfogalmazniuk, hogy amiatt esetleg az ügyészség újabb büntetőeljárást indít ellenük. Szerinte kétség férhet az ügyészség elfogulatlanságához, és megfontolják, hogy kizárási indítványt terjesszenek elő. Az ügyvéd kérte a bíróság elnökét: nyilatkoztassa az ügyészség képviselőjét: igaz-e, hogy Mesterházy Ernővel és Antal Attilával szemben hamis vád miatt büntetőeljárást kezdeményeztek?

Kutron Katalin ügyész válaszul elmondta: a tárgyaláson súlyos vádak hangzottak el az eljárásban részt vevő rendőrökre és ügyészekre nézve. Antal Attila nem kevesebbet állított, mint hogy hamis vádra vették őt rá. A büntetőeljárás alatt a bíróság joga eldönteni, hogy kivizsgáltatja-e ezeket az állításokat. Ha az eljárás jogerősen befejeződik, akkor az ügyészség az elhangzott állításokat hivatalból kivizsgálja. Az ügyésznő közölte: Antal Attila kihallgatásainak mindegyikén jelen volt legalább egy meghatalmazott védője. Egyik esetben sem jelezték a tárgyaláson állított visszásságokat. Ez etikai és büntetőjogi kérdéseket is felvet. Egy másik vádra reagálva közölte: a nyomozás felett az ügyészség fokozott ügyészi felügyeletet gyakorolt. Ebbe az is beletartozik, hogy amikor a gyanúsított vallomást tesz, azt átfaxolják a felügyeletet gyakorló ügyészségre. De ezek a faxok nem részleteikben, hanem teljes egészében, a gyanúsított és védője által is aláírva érkeztek.

Mivel Antal Attila nem hajlandó kérdésekre válaszolni, az ügyész indítványozta a vádlott összes visszavont nyomozati vallomásának felolvasását a tárgyaláson.

Fazekas Géza
Fazekas Géza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.