A Klubrádió nyert és veszített

Újabb pert nyert a Klubrádió a Médiatanáccsal szemben. A Fővárosi Ítélőtábla szerdán jogerősen hatályon kívül helyezte a Médiatanács azon határozatát, amely alaki hibára hivatkozva kizárta a Klubrádiót, illetve az összes jelentkezőt a 95,3-es frekvenciapályázatból.

A hatóság korábban azzal indokolta döntését, hogy a Klubrádió pályázati dokumentációjában a szöveges oldalak üres hátoldalai nem voltak aláírva és beszámozva. A bíróság kimondta: mivel a Médiatanács korábban már tartalmilag érvényesnek nyilvánította a pályázatot, nem hozhat azzal ellentétes döntést azáltal, hogy később megállapítja a beadvány alaki érvénytelenségét. Indoklásában a bíróság közölte, hogy döntésében minden alaki és tartalmi kifogást figyelmen kívül hagyott, a határozatot súlyos, az ügy érdemére kiható eljárási szabálysértés okán helyezte hatályon kívül.

A bíróság először március közepén döntött úgy, hogy a Médiatanács által győztesnek hirdetett Autórádió Kft. nem kaphatja meg a Klubrádió által jelenleg is használt 95,3-es frekvenciát, mert a cég pályázati anyagának oldalai nem voltak szabályszerűen beszámozva és aláírva. (Lapunk részleteket közölt ebből a gyenge minőségű pályázatból, amely hemzsegett a stilisztikai és helyesírási hibáktól.) A csak fideszes jelöltekből álló Médiatanács a bíróság első ítéletéből azt „vezette le”, hogy akkor át kell néznie újra minden pályázatot, és az alakilag hibásakat ki kell zárnia. A Klubrádió pályázatát először végzéssel, majd határozattal zárták ki, azzal a tragikomikus indoklással, hogy a pályázati anyag szöveges oldalainak üres hátlapjai nem voltak beszámozva és aláírva. A Klubrádió a végzést és a határozatot is megtámadta, és mind a két pert megnyerte.

Mindebből azonban még nem következik, hogy a Klubrádió nyerte volna el a 95,3-es frekvenciát. A mostani bírósági határozat után a Médiatanács kezében van a döntés, hogy a még érvényben lévő pályázók közül hirdessen győztest. Próbáltunk információt szerezni a hatóságnál arról, hogy a Klubrádión kívül más pályázó is megtámadta-e a testület kizáró döntését. A hatóság részéről egyelőre nem válaszoltak megkeresésünkre. Ha egyedül a Klubrádió támadta meg a kizárását, akkor elvben most már csak egy érvényes pályázó van a 95,3-as frekvenciára, a rádió egyébként is a második legtöbb pontot kapta az Autórádió Kft. mögött, így elméletileg őt illetné meg a frekvencia. A Médiatanács viszont nem így gondolja. A testület a harmadik elmarasztaló ítéletet úgy értelmezi, hogy „Az elmúlt időszak konzekvens bírósági határozatai egyértelművé teszik, hogy a Klub-szabály alapján a Klubrádió pályázata alakilag érvénytelen. A bíróság e tárgykörben hozott döntései értelmében a Budapest 95,3 MHz-es frekvencia hasznosítására kiírt pályázati eljárás eredményes, ugyanakkor érvényes pályázat nincs. A médiatörvény szerint, ha nincs érvényes pályázat, akkor az eljárást eredménytelenné kell nyilvánítani.”

A Klubrádió frekvenciajogosultsága tavaly februárban járt le, azóta hatvannapos ideiglenes engedéllyel működik, amelyet eddig tízszer kapott meg. A mostani október 5-én jár le, a rádió újabb engedélyért folyamodik.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója lapunknak azt nyilatkozta: a bíróság legfontosabb megállapítása az volt, hogy érvényes a rádió pályázata. A vezérigazgató szerint a három bírósági ítélet után a Médiatanács nem tehet mást, mint hogy a pályázati eljárásban a pontozás alapján másodikként végző Klubrádiót nyilvánítja nyertesnek. Mint mondta, ezzel a Méditanács eleget tenne az alaptörvény által biztosított sajtószabadság követelményének, a médiatörvényben szereplő, a műsorszolgáltatás sokszínűségét hangsúlyozó elvnek.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a Klubrádió által elnyert 92,9-es frekvencia ügyében is perben állnak a hatósággal. A rádió még a 2010-es választások előtt nyerte el a közösségi, tehát ingyenes 92,9-es frekvenciát, de akkor sem az ORTT, sem annak jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem kötött vele szerződést. Az elsőfokú bíróság februárban a Klubrádiónak adott igazat, és döntésével létrehozta a műsor-szolgáltatási szerződést. A bíróság másodfokon hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és a per újabb tárgyalására kötelezte a bíróságot. Az új tárgyalást október elejére tűzték ki. Arató András szerint a Médiatanács akkor állítaná helyre a versenysemlegességet a budapesti rádiós piacon, ha hosszú távon biztosítaná a Klubrádió számára az ingyenes frekvenciát, amilyet a többi beszélgetős rádió is használ.

Kérdésünkre a Klubrádió vezérigazgatója megerősítette: a rádió nehéz anyagi helyzetbe került. Az elmúlt hónapok hercehurcája alig teszi lehetővé a finanszírozást. A hirdetők többsége éves vagy féléves büdzsében gondolkozik, a rádiónak pedig kéthavonta kell ideiglenes engedélyért folyamodnia. Ráadásul a Médiatanács nyilvánvalóan ellenséges magatartása a Klubrádióval szemben elriasztja a potenciális hirdetőket is. Ez pedig anyagi károkat jelent a rádiónak – közölte Arató.

Az üres oldalakat viszont nem írták alá
Az üres oldalakat viszont nem írták alá FOTÓ: M. SCHMIDT JÁNOS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.