Most is félnek, akiknek sikerült élve kimászniuk a Dunából

Az elmúlt években a Hajógyári-szigeten történt rejtélyes eltűnések ügyében eljáró nyomozócsoport szerint jóval több leittasodott vagy egyszerűen csak renitensnek tartott fiatalt vetettek vízbe a szigeten lévő szórakozóhelyek biztonsági emberei, mint ahányról eddig tudni véltek – tudta meg a Népszabadság. Előtte mindegyiket bántalmazták, és leszedték a nadrágjukat is – részben azért, hogy megalázzák őket, részben pedig, hogy ne tudjanak egykönnyen elmenekülni.

Legtöbbjük azonban nem volt annyira ittas és/vagy nem kapott akkora verést, hogy ne tudott volna még így is kimenekülni a télen fagypont körülire lehűlő folyóból. Csuromvizesen pedig már amúgy sem volt más választásuk, mint hazamenni, és a tüdőgyulladás kockázata nélkül az utcán sem maradhattak.

Azonban a rendőrség még mindig várja azoknak a jelentkezését, akiket az elmúlt években „pedagógiai céllal” a Dunába dobtak a szórakozóhelyek biztonsági emberei.

Egy rendőrségi illetékes szerint azonban a többség fél, és hiába vannak tanúk, még mindig sokan tartanak a sziget tejhatalmú urának tartott Vizoviczki László – tapasztalataik szerint – maguknak mindent megengedő biztonsági embereitől. Úgy érzik, hogy azok, akik annak idején az érinthetetlenségük biztos tudatában megverték, megalázták és mint valami rongybabát a Dunába hajították őket, most sem bánnának velük kíméletesebben, ha a rendőrséghez fordulnának. Azonosítani pedig könnyű lenne őket például a korrupció gyanújával letartóztatott rendőrök még szabadlábon lévő kollégái segítségével, akik közül többen arcukat és hivatásukat felvállalva (szolgálati időben, szolgálati feladatként) strázsáltak Vizoviczki érdekeltségei előtt, vagy éppen a helyiségekben vigyáztak a rendre.

Vannak olyanok is, akik a politikai elit egy része által is kedvelt szórakozóhelyeken nemcsak ittak és drogoztak az őket ért atrocitások előtt, hanem még ma is használnak tiltott szereket, és emiatt nem szeretnének kapcsolatba kerülni a hatóságokkal.

A BRFK mindenesetre azt kéri, akit korábban bármilyen okból is megvertek a szigeten vagy Vizoviczki bármely más érdekeltségében, jelentkezzen.

Nagy Gábor, Vizoviczki védője szerint védence nem tudott arról, hogy a renitens vendégeket a Dunába dobták volna. Naponta jelentették neki a rendkívüli eseményeket, de csak annyiban, hogy itt vagy ott „balhé volt, de megoldották”. Vízbe dobásokról szó sem volt, már ha egyáltalán megtörténtek – jegyezte meg Nagy Gábor. Az ügyvéd értesülése szerint ugyanis egy új szakértői jelentés megkérdőjelezi a rendőrség korábbi (szintén egy szakértő álláspontjára alapozott) állítását, amely szerint a tavaly december 3-án a Dokk diszkóból a biztonságiak által kivezetett, majd megvert Haraszti Gézát a vízbe dobták volna.

A rendőrség és az első szakértői jelentés szerint a folyó aznapi vízállását, az áldozat ittasságának mértékét és azt figyelembe véve, hogy a nadrágját térdig letolták, elképzelhetetlen, hogy másként történtek volna az események. A rendőrség mindkét gyanúsítottat őrizetbe vette. Ők tagadják, hogy a férfit vízbe dobták volna, s így felelősek a haláláért.

Nagy Gábor időközben kezdeményezte az előzetesben lévő Vizoviczki házi őrizetbe helyezését. Azzal érvelt, hogy négy hónap alatt semmiféle bizonyítékot nem terjesztettek elé, nem is tud mi ellen védekezni. Vagyonát és a hozzátartozói vagyonát is bűnügyi zárlat alá vették. Vizoviczkinek öt gyereke van, mondta, jogilag büntetlen előéletű, a bűnszervezetben elkövetett vesztegetésért, amivel gyanúsítják, legfeljebb tíz évet kaphat. Öt gyerekkel, pénztelenül ugyan hová menekülhetnek, hol bujkálhatna? – vetette fel a védő, aki szerint az ügyészség súlyosan megsértette a letartóztatott gyanúsítottak ellen folyó eljárásokban kötelező soronkívüliség elvét azzal, hogy az elmúlt hónapokban szinte hozzá sem szóltak védencéhez.

A Központi Nyomozó Főügyészség a hét második felében dönt, kéri-e az előzetes letartóztatás fenntartását, vagy enyhébb kényszerintézkedést is elégségesnek tart Vizoviczkivel szemben, akit eddig háromszor hallgattak ki. Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője lapunknak elmondta: nem kapott az ügyészség olyan kezdeményezést, amely szerint Vizoviczki további vallomást kívánna tenni. Fazekas közölte: az ügyben folyamatosan zajlanak a tanúkihallgatások és más nyomozati cselekmények. Kérdésünkre, hogy további gyanúsítások várhatók-e, a szóvivő igennel felelt. Mind a rendőrök, mind a civilek körében lesznek még gyanúsítások, a nyomozás jelen állása szerint nem csak a június elején letartóztatott hat gyanúsítottat terheli büntetőjogi felelősség az ügyben, de hogy kiket és mikor vonnak eljárás alá, arról nem kívánt beszélni.

Szórakozóhelyek a Hajógyári szigeten
Móricz Simon 2012.06.26. Digitális 2012. június 26. Szórakozóhelyek a Hajógyári szigeten. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.