Pokol a paradicsomban

Már régóta sejtette, hogy baj van, de csak pár év elteltével szembesült azzal: a fiatal anya súlyos bántalmazás áldozata, férje hol fenyegetőzésekkel, hol tettleg kényszeríti arra: eszébe se jusson elválni és vinni közös fiúgyermeküket.

– A családon belüli erőszak körüli vita adta a végső lökést, hogy lányom ügyével a nyilvánosság elé álljak. Úgy gondolom, az övé még sok ezer, tízezer magyar nő története. Még akkor is, ha a körülmények kétségkívül szélsőségesnek tűnnek – mondja Nyíri Iván.

Az üzletember elmondása szerint lánya, Nyíri-Kovács Patrícia tavaly november óta él gyerekével fogolyként a Franciaország tengerentúli területének számító Francia Polinéziában.

Vaitape első látásra földi paradicsomnak tűnik, a közgazdász végzettségű, banki karriert befutó Patrícia számára azonban földi pokollal felérő börtön. Férje, a koreai származású, francia állampolgárságú, japán neveltetésű Soo-Il Lee ugyanis odacsalta azzal, hogy hozzák rendbe házasságukat. A gyerekre, a 2008-ban született, magyar állampolgárságú Noahra tekintettel Patrícia elutazott. Megérkezésük után a férj elvette útlevelüket, s titokban bejelentette őket Vaitapéra állandó lakosként. Majd idén áprilisban beadta a válókeresetet. Nyíri szerint veje kiterjedt helyi kapcsolatait arra használja fel, hogy Patríciát a gyerekről való lemondásra kényszerítse.

Nyíri Iván és családja 2011 novembere óta minden követ megmozgat azért, hogy kiszabadítsa a lányát és az unokáját, a gyerektartási pert pedig Európába helyezzék át. Facebook-csoportjukhoz több százan csatlakoztak. Az illetékes magyar és francia hatóságok jószándékúan viszonyulnak az ügyhöz, de arra hivatkozva, hogy a családi vita a jog határain belül zajlik, széttárják a kezüket – meséli Patrícia apja. A sok gyanús körülmény viszont szokatlan jogi eljárásra utal. Annak érdekében, hogy az erőszaknak, csalásnak, külföldi fogva tartásnak áldozatul esett magyar anya korrekt, az EU-jogoknak megfelelő elbánást kapjon, csütörtökre szimpátianyilvánítási összejövetelt szerveztek a budapesti francia nagykövetség elé.

Patrícia 2007-ben, New Yorkban ismerkedett meg Soo-Illel, s 2008 nyarán házasodtak össze. Arra, hogy igazából kihez ment hozzá, csak később döbbent rá. A szintén banki-pénzügyi karriert befutó, rendkívül intelligensnek mondott Soo-Il Noah születése után kezdett nyugtalanító módon viselkedni. A gyerekkel csak japánul beszélt, a Csillagok háborúját nézette vele azért, hogy a „Gonoszságból erőt merítsen az élethez” – meséli Nyíri. A családdal New Yorkból Tokióba, majd Budapestre költöző Patrícia többször bejelentést tett – eredménytelenül. Tavaly nyáron a francia fővárosban felkeresett egy ügyvédet, hogy beadja a válókeresetet. A felesége elektronikus postaládáját feltörő, az asszony mobiljára kémprogramot telepítő Soo-Il – a lelki és fizikai erőszak mellett – folyamatosan azzal fenyegette: ha bárhol panaszkodik, akkor a gyerekkel együtt öngyilkos lesz. Ha szökni próbál, akkor utoléri, és gyerekrablás miatt a kicsit végleg elveszi tőle.

Nyíri arról beszél, hogy veje – akinek vagyonos családja jól ismert Francia Polinéziában – hogyan hoz létre megmagyarázhatatlan helyzeteket a helyi igazságszolgáltatás, ügyvédek, ügyészek, bírák és csendőrök szintjén. Patrícia fél tucatszor tett feljelentést családon belüli erőszak miatt, de nem történt semmi. A dolog most ott tart, hogy egy helyi bírónő egy hétre az anyának, egy hétre az apának ítélte a fiút. Ma a szülők külön élnek. Patrícia gyöngyöt árul egy ékszerboltban, illetve egy luxusszállodában bébiszitter, útlevél híján ő is és a kisfiú is Vaitapéhoz vannak kötve.

– Uram, ez olyan, mint egy mozi – mondta a lányát anyagilag támogató Nyírinek egy francia rendőrtiszt. Az apa azonban azt mondja: ez pokol a paradicsomban.

Nyíri Iván
Nyíri Iván
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.