Titokzatos debreceni győztes a semmiből

Az új Hajdú-Bihar megyei Civil Információs Centrum honlapján az olvasható, hogy ha az érdeklődő polgár „személyesen szeretné feltenni kérdéseit tanácsadóinknak, úgy azt megteheti az alábbi helyen és időpontban: 4024, Batthyány u. 20.”. Elmentem a megadott címre, de ott senkinek sem tudtam föltenni a kérdéseimet, mert a centrum irodahelyiségei teljesen üresek voltak.

Az ablakokon nem volt függöny, be lehetett látni a helyiségekbe. Odabent még bútorokat sem láttam. Pár nappal később újra elmentem a megadott címre, ahol még mindig nem folyt munka, legalábbis civil tanácsadás nem. Ott találtam viszont két munkást, akik fóliákkal takarták le a padlót, mint mondták, itt festés lesz. Holott a törvény szerint ennek az információs központnak már július elsején meg kellett volna kezdenie a működését, a Hajdú-Bihar megyei civil információszolgáltatást ellátó Szülők a Gyermekekért, Egymásért Közhasznú Egyesületnek még telefonszáma sincs.

Az iroda üresen áll, miközben az információs központnak júliustól működnie kellene

A honlapjukon a telefonszám után mindössze az előhívók szerepelnek: +36 (52). A szóban forgó, összesen 54 négyzetméteres, önkormányzati tulajdonban lévő irodahelyiségeket az egyesület ingyenesen kapta meg használatra a debreceni közgyűléstől, méghozzá határozatlan időre. Erről a képviselők idén júniusban döntöttek.

Nem tudni, hogy az egyesület –amelynek székhelye egy Wesselényi utcai, négyemeletes panelház második emeleti lakásában van – idén nyáron milyen alapon nyerhette el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott Civil Információs Centrum (CIC) címet, s az azzal járó 35 millió forintos támogatást, ez a debreceni szervezet ugyanis soha nem végzett ilyen jellegű tevékenységet, sőt a helyi civil életben – legalábbis eddig – alig ismerték.

A debreceni civil szférában sokan akkor hallottak róla először, amikor nyilvánosságra került a minisztérium döntése az új CIC-központokról, amely – mint korábban már beszámoltunk róla – a civil egyesületek körében országszerte fölháborodást keltett. A civil szférát jól ismerő szakértők szerint a pályázaton olyan szervezetek is nyertek, amelyek vélhetőleg nem szakmai alkalmasságuk, hanem fideszes, jobboldali kötődésük miatt kerülhettek a kiválasztottak közé.

Fokozta az elégedetlenséget, hogy az országosan összesen húsz CIC-győztesnek a következő két évre egyesületenként 35 millió forint közpénzt adnak, ami ebben a szférában magas támogatásnak számít. Hiszen míg a húsz CIC-szervezet összesen 700 milliót kap, addig a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai kollégiumai mindössze évi 190 millió forintot osztanak szét, méghozzá több mint kétezer szervezet között.

De visszatérve a debreceni győztesre: a Szülők a Gyermekekért, Egymásért Közhasznú Egyesület 1996-ban jött létre iskolás korú gyermekek szüleinek önszerveződéseképpen abból a célból, hogy hozzájáruljon a szülők, a családok pedagógiai tájékozottságának szélesítéséhez. Az egyesület elnöke Szatainé Szörnyi Éva, titkára pedig Vargáné Csepregi Ibolya. (Az említett Wesselényi utcai lakásban, az egyesület székhelyén Vargáné Csepregi Ibolya él a családjával hosszú évek óta.) A saját tevékenységükről ezt írják honlapjukon: „Az egyesület szakmai munkája során azon programok kapnak prioritást, amelyek segítséget nyújthatnak a szülőknek gyermekeiket érintő problémáik (így például a pályaválasztás, a felvételi vizsga, az érettségi) megoldásában”.

Kérdés, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma miért tartotta alkalmasnak ezt a kicsi szervezetet a CIC címmel járó feladatok ellátására, amelyek a következők: igény szerinti közreműködés a civil szervezetek adminisztratív kötelezettségeinek teljesítésében; a civil szervezetek és a megyei, települési, kisebbségi önkormányzatok együttműködésének elősegítése; a civil szervezetek és az üzleti szféra kapcsolatainak és együttműködési lehetőségeinek fejlesztésében való részvétel; szakmai tanácsadási rendszer működtetése jogi, közhasznúsági területen, pénzügyi, könyvelési, adózási kérdésekben, pályázati módszerekre és technikákra vonatkozóan, valamint számítógép-kezelés területén; s végül folyamatos információszolgáltatás a törvény szerinti intézkedések végrehajtásáról.

A tavalyi közhasznúsági jelentése szerint az egyesület 2011-es mérlegének főösszege mindössze 187 ezer forint volt. A jelentés mellékletéből kiderül az is, hogy az egyesület eredménye tavaly háromezer (!) forint volt, 2010-ben pedig négyezer forint. Az egyesületnek 2010-ben 184 ezer forintja volt, 2011-ben pedig 187 ezer. A táblázatokban semmiféle utalás nem történik arra, hogy az egyesület jelentős kiadással vagy bevétellel járó tevékenységet végzett volna.

Az egyesülettől e-mailben kértem időpontot a személyes beszélgetésre. Levelemre Vargáné Csepregi Ibolya válaszolt, aki – mint írta – igyekezett összefoglalni „szerteágazó tevékenységüket”. A titkár egyebek mellett azt írta: „vállalt tevékenységünket 2012. augusztus 15-éig szervezetünk székhelyén biztosítottuk. Debrecen Önkormányzatának köszönhetően azonban használatra megkaptuk a Batthyányi u. 20 szám alatti ingatlant, melynek felújítása jelenleg zajlik. Reményeink szerint októbertől ismételten módunkban áll személyes tanácsadást is biztosítani. A civil szervezetek ezen átmeneti idő alatt sem maradnak szolgáltatás nélkül, hiszen honlapunkon (www.civiltanacsadas.info) keresztül naprakész információkat biztosítunk. Online tanácsadásainkon keresztül pedig teljesítjük vállalt feladatainkat. Tesszük mindezt július óta úgy, hogy megnövekedett feladatainkat kizárólag saját forrásból biztosítjuk. Jelenleg 2 fő belső munkatársat foglalkoztatunk (1 fő irodavezető, 1 fő programszervező), akik munkáját önkénteseink is segítik.” A levélben kevésbé érthető részek is vannak, ezt a tevékenységet nem sikerült értelmeznem: „Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársait rendszeresen tájékoztatjuk tanácsadásaink visszajelzéseiről”. Időpontot azonban nem adott a személyes találkozásra – a fentiekből kiderül, hogy miért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.