Kérdéses az ellenzéki össztüntetés október 23-án

Október 23-án számos kormányellenes megmozdulásra lehet számítani a fővárosban, egyelőre kérdés, összejön-e a „demokratikus ellenzék összefogása”.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) a Szabad sajtó útjára szervezett kormányellenes tüntetést Fejezzük be a múltat! címmel. Miután a Milla az elmúlt két évben több tízezres tömegeket mozgatott meg a nemzeti ünnepeken, ismét több ellenzéki párt is jelezte csatlakozási szándékát.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom is hívja a demokratikus ellenzéki pártokat közös tüntetésre. A Szolidaritás ismét a budapesti Operaház elé, a január 2-i, az új alaptörvény elleni sikeres demonstráció helyszínére invitálja a „demokratikus ellenzéket” és a civil szervezeteket, miután – Kónya Péter elnök közlése szerint az ellenzék felé tett gesztusként – lemondták szeptember 29-re tervezett tüntetésüket. „Úgy éreztük, hogy fontosabb a jelenlegi belpolitikai helyzetben, hogy ne a magunk, hanem az ország érdekeit nézzük” – mondta a múlt héten Kónya Péter.

A Szolidaritás a millásokkal és a szocialistákkal is egyeztet, mert a két tüntetés kiolthatja egymást. Egyelőre nem tudni, ki kivel demonstrál. A pártzászlóktól és pártpolitikusoktól ódzkodó Milla egyik szervezője, Juhász Péter a Facebookon azt tette közzé, hogy találkozott Kónya Péterrel. Arról beszélgettek, hogyan oldható meg, hogy ne legyen több tüntetés október 23-án. Juhász Péter üzenete szerint a millásokat egyetlen dolog zavarná: ha a Szolidaritás közös tüntetésen lépne fel MSZP-s vagy DK-s politikusokkal, mert ez esetben a Szolidaritás megjelenése a Milla színpadán óhatatlanul azt a látszatot keltené, mintha a millásoknak is közük lenne a szocialistákhoz.

Az MSZP viszont mindegyik, a demokratikus ellenzék által szervezett vagy meghirdetett eseményen jelen lesz, erről Török Zsolt szóvivő tájékoztatta lapunkat. A Szolidaritás és a Milla rendezvényein is részt fognak venni, ahogyan több vidéki megemlékezésen is szerepet vállalnak majd, például Veszprémben és Orosházán. Külön, szervezett csoportokat nem irányítanak majd egyik helyszínre sem, de bizonyos, hogy mindegyik eseményen több pártvezető és támogató is tiszteletét teszi; akár csak magánemberként. Arról, hogy például a Szolidaritás rendezvényén valamelyik szocialista prominens beszél-e, még nem tudni. A Lehet Más a Politika hivatalosan még nem döntötte el, hogy mely eseményeken lesz jelen hivatalosan október 23-án. Jávor Benedek frakcióvezető lapunk érdeklődésére azt közölte: egyelőre az látszik a legvalószínűbbnek, hogy az LMP – szokás szerint – a 301-es parcellában tart hivatalos megemlékezést, majd pedig az ökopárt képviselői a Milla által szervezett tömegdemonstráción vesznek részt.

Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett Demokratikus Koalíció a választási regisztráció ellen tartott nagygyűlésen arról beszélt: a DK egy nagy közös ellenzéki összefogásban érdekelt, a Szolidaritás által meghirdetett tüntetésen ezért részt is fognak venni. Molnár Csaba, a DK alelnöke kérdésünkre hozzátette, amennyiben rajtuk kívülálló okokból a nagy ellenzéki „együttmozdulás” mégsem jön létre, akkor nyilvánvalóan a Demokratikus Koalíció saját emlékezést is szervez majd, de egyelőre nem ez az elsődleges cél.

Az Operaháznál az ellenzéki pártvezetők nem szólaltak fel
Az Operaháznál az ellenzéki pártvezetők nem szólaltak fel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.