Startra vár az adat-közműszolgáltatás

Bekopogtatott az egészségügyi és államigazgatási intézmények ajtaján a HISCOM, a balatonfüredi Pan-Inform Kft. által kifejlesztett új adatkommunikációs rendszer. Hogy mikor léphet be a falak közé, azt egyelőre nem tudni, de már most óriási az érdeklődés iránta, különösen külföldről. Az egyedülálló informatikai szolgáltatás kifejlesztésével nemrég lett kész a cég, amely az idei évet a különböző minősítések megszerzésének és a termék nemzetközi piacra történő bevezetésének szenteli.

A 2012 tavaszán Svájcban tartott IHE minősítő rendezvényen kiváló eredményt ért el a HISCOM. Az elismerés azért is figyelemre méltó, mert magyar kutatás-fejlesztési termék ez idáig az IHE előszobájáig sem jutott el. Az Integrating the Healthcare Enterprise (IHE) egy USA-ban bejegyzett nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy az általuk minősített informatikai termékek javítsák az egészségügyi információk megosztását, ezáltal az egészségügyi ellátást egyszerűbbé és hatékonyabbá tegyék.

– A HISCOM lényegében egy konverter, amely valós idejű online összeköttetéssel képes kapcsolatot teremteni teljesen különböző adatbázisok között, átjárhatóságot biztosít eltérő technikai színvonalú, más-más szoftveralapú informatikai rendszerek között – magyarázza a világújdonság lényegét Náray Gábor Zsolt, a Pan-Inform ügyvezetője. – Mindezt úgy képes megvalósítani, hogy közben a számítógépek előtt ülő felhasználók semmit sem érzékelnek a háttérben folyó munkából.

A HISCOM két területen: az egészségügyben és az államigazgatásban hozhat forradalmi változásokat, elsősorban itt van szükség a különböző szinteken kialakított, egymástól elszigetelt adatbázisok összekapcsolására. Magyarországon az elmúlt két évtizedben az összes kormány kísérletet tett egy egységes egészségügyi adatbázis kialakítására, ám ezek a próbálkozások rendre kudarcba fulladtak. Náray Gábor Zsolt szerint lehetetlen vállalkozásról van szó, mivel ez egyrészt felbecsülhetetlen költségekkel járna, több tízezer ember átképzését igényelné, ráadásul a meglévő adatokat kompatibilissé kellene tenni az új rendszerrel.

A HISCOM alkalmazásával azonban nincs szükség egy egységes adatbázis létrehozására. Egy példán illusztrálva: ha egy zalaegerszegi lakos balesetet szenved Nyíregyházán, és eszméletlen állapotban kórházba szállítják, sok múlhat azon, hogy az orvosok milyen gyorsan ismerhetik meg a sérült egészségügyi előtörténetét. Például azt, hogy gyógyszerérzékeny-e, van-e valamilyen krónikus betegsége, vagy hogy milyen vizsgálatokat végeztek rajta az elmúlt időszakban? A HISCOM alkalmazásával a nyíregyházi kórházban perceken belül hozzáférhetnének a zalaegerszegi háziorvos, az ottani kórház és a szakrendelők adatbázisaihoz, amelyből az eszméletlen állapotban lévő sérült összes lényeges egészségügyi adatát kiolvashatnák. A szolgáltatás persze csak abban az esetben működhet, ha az érintett intézmények megvásárolják a terméket. Náray Gábor Zsolt szerint a HISCOM használata adatvédelmi szempontból rendezett, igaz, a betegek engedélye is szükséges az alkalmazásához.

Amint az ügyvezető fogalmazott: cégük nem gyógyít betegeket, ám a fejlesztéseiket az motiválja, hogy javuljon az emberek egészségügyi ellátása. A HISCOM új távlatokat nyithat meg a diagnosztikában is, hiszen lehetőséget teremt a távkonzíliumra, azaz a jövőben egyetlen leletet egy időben akár négy-öt különböző helyszínen lévő szakember is elemezhet.

Az államigazgatásban eleve nincs is törekvés arra, hogy minden szempontból egységes adatbázist hozzanak létre, épp ezért ezen a területen még nagyobb szerephez juthat a HISCOM, amely a különböző hatóságok, államigazgatási szervek adatbázisai között képes átjárhatóságot biztosítani.

Náray Gábor Zsolt szerint a HISCOM megalkotásával megteremtődött a lehetősége az informatikai közműszolgáltatásnak. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a felhasználók éppúgy vásárolhatnak majd konkrét informatikai szolgáltatást, mint ahogy vizet, gázt vagy áramot. Náray úgy fogalmazott: a HISCOM olyan, akár egy közműrendszer, a segítségével végrehajtott „adatfogyasztás” pedig pontosan mérhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.