IMF-hitel 2008: A spekulánsok visszaszorítása

– Arra nem lehet parlamenti bizottsági vizsgálatot alapozni, hogy az Államadósság Kezelő Központ valamelyik vezetője, valahol, valamikor az Állami Számvevőszék valamelyik illetékesének azt találta mondani, hogy ráértünk volna, nem is kellett volna 2008-ban olyan hirtelen megállapodást kötnünk a nemzetközi szervezetekkel – mondta lapunknak Veres János volt pénzügyminiszter.

Így reagált arra, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfőn a parlamentben kijelentette: az elmúlt évek adósságszolgálatát elemző számvevőszéki jelentés azt állapítja meg, hogy „nem kellett volna olyan hamar megkötni az IMF-megállapodást, mint ahogy az megköttetett”. Szerinte felvetődik a kérdés, hogy ha a költségvetés adóssághelyzete nem indokolta a sietséget, az akkori kormány „miért tette fel a kezét azonnal és automatikusan, miért volt szükség a nyugdíjak és a bérek ilyen gyors csökkentésére”.

2009. január, Dominique Strauss-Kahnt, az IMF akkori vezérigazgatóját fogadta Gyurcsány Ferenc, Simor András és Veres János
2009. január, Dominique Strauss-Kahnt, az IMF akkori vezérigazgatóját fogadta Gyurcsány Ferenc, Simor András és Veres János

Veres János átolvasta a vonatkozó ÁSZ-jelentést, de az előbbi állításra vonatkozó utalást nem talált benne. „Lehet most téveszméket hirdetni, de akkor még a jobboldalon sem akad olyan épeszű közgazdász, aki megkérdőjelezte volna a segítségkérés szükségességét és körülményeit” – hangsúlyozta. Hozzátette: ha meghívják, készségesen felidézi a szakbizottság előtt az akkori eseményeket, bízva abban, hogy azok követendő példaként szolgálnak a most „jó megállapodásra” törekvő kormány számára. (A parlament gazdasági bizottsága szerdán hallgatja meg a 2008-as IMF-megállapodásról többek között Simor András jegybankelnököt, Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, Mesterházy Attila szocialista frakcióvezetőt és Veres Jánost.)

– Súlyos félreértést kell eloszlatni, ugyanis Magyarország 2008 októberében nem azért fordult hitelért az Európai Bizottsághoz, a Nemzetközi Valutaalaphoz és a Világbankhoz, mert az államadósság törlesztésével lettek volna gondjai, hanem azért, hogy javítsa a fizetési mérlegét, és olyan szintre emelje a jegybanki tartalékokat, ami elveszi a spekulánsok kedvét a forint elleni támadásoktól – hívta fel a figyelmet a volt pénzügyminiszter, aki Simor András MNB-elnökkel közösen jegyezte a nemzetközi szervezeteknek küldött szándéknyilatkozatot. Emlékeztetett arra, hogy az OTP ellen akkor heves támadást intéztek a spekulánsok. A részvényárfolyamot pár nap alatt olyan mélyre nyomták, hogy a bank könnyű felvásárlási célponttá vált, de végül ezt is sikerült megakadályozniuk.

Azt Veres sem cáfolja, hogy a hitelkeretből a 2008 végén, 2009 elején adósságfinanszírozásra is költöttek, de akkor még a német állampapírokra sem volt piaci kereslet, nemhogy a magyarra. Hogy milyen egy „rossz megállapodás” (a Fidesz-kormány így minősíti a 2008-as szerződést), arra Veres János csak annyit mondott, hogy érdemes fellapozni az IMF szakértőinek a négy évvel ezelőtti válságkezelésről a hetekben publikált 300 oldalas elemzését, amelyben feketén-fehéren le van írva, hogy a Magyarország kellő időben és kellő gyorsasággal fordult a három szervezethez hitelért.

Ezt a véleményt osztja Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere, aki szerint akkor, abban a felfordulásban azt sem lehetett tudni, hogy egy óra múlva mi lesz, nem pedig azt, hogy egy-két hónap múlva hogyan alakulnak a dolgok. Addig elképzelhetetlen események sorozata zajlott le a szemünk előtt, elég a Lehman Brothers 600 milliárd dolláros csődjére, vagy a napról napra tíz százalékkal gyengülő tőzsdeindexekre gondolni. Veressel ellentétben Bebesy úgy látja, ha nem is deklaráltan, de az adósságfinanszírozás is a hitelfelvétel céljai között szerepelhetett. Utalt arra, 2008. október 9-e fekete napként vonul be a történelembe: aznap az ÁKK egyetlen kötvényt sem tudott eladni, egyszerűen eltűnt a likviditás az állampapírpiacról, s a helyzet azután sem javult. A rövid lejáratú törlesztési kötelezettségek magas aránya miatt – likvid piac híján – az EU/IMF-hitelből kellett egy ideig megoldani az adósságfinanszírozást.

Megőszült a forint, elszálltak a hozamok, kockázatosnak tartották a magyar állampapírokat

A Lehman Brothers bankház 2008. szeptember közepén bejelentett csődje elmélyítette a gazdasági-pénzügyi világválságot, a befektetői bizalmat pedig olyan szinten erodálta, hogy a tőke menekülni kezdett a feltörekvő piacokról, így a különösen kockázatosnak tartott magyar eszközeiket is „kiszórták” az alapkezelők. A forinteladási hullám 245-ről a 275-ös szintig repítette az eurót, miközben kiszáradtak a bevételi források az állampapírpiacon.

A hozamok gyorsan emelkedtek, az ötéves lejáratú államkötvényé 8-ról 12 százalékra, a tízévesé 8,6-ról 10 százalékra ugrott, miközben a 3 hónapos diszkontkincstárjegy után másfél százalékkal többet, 10 százalékot kellett fizetnie az államnak. A befektetőknek azonban ilyen hozamígérettel sem kellett a kockázatosnak tartott magyar állampapír. A nemzetközi hitelhez végül 5-6 százalékos kamattal sikerült hozzájutni, ami lényeges könnyebbséget és biztonságot jelentett az ország finanszírozása szempontjából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.