'Mi nem vagyunk a szocialista Budai-akciócsoport'

Több mint harminc visszaélésgyanús ügyben tett feljelentést a MSZP által működtetett Demokrácia Központ; az ügyekben elrendelt nyomozások azonban meglehetősen lassan, a szocialista vezetők szerint túlzottan is lassan zajlanak.

Emlékezetes, a Demokrácia Központ létrehozását a pártelnök Mesterházy Attila jelentette be még tavaly szeptemberben. A csoport feladata a „fideszes hatalmi visszaélések” gyűjtése, feltárása és a megfelelő jogi lépések megtétele. A központot egy korábbi országgyűlési képviselő, a jogász Legény Zsolt vezeti. A bejelentett és feltárt ügyekben is személyesen Legény teszi meg a feljelentéseket, ezzel is biztosítva a bejelentők személyes és egzisztenciális védelmét.

„Én nem vagyok az MSZP Budai Gyulája, és mi sem vagyunk a szocialista Budai Gyula-akciócsoport. Nem csak azért, mert a fideszes politikusnak államilag finanszírozott titkárság és felduzzasztott csapat áll a rendelkezésére, mi pedig térítésmentesen dolgozunk. Azért sem hasonlítunk Budaiékhoz, mert nálunk azt még a pártelnök sem tudja pontosan, hogy kik vannak benne az értékelő-elemző csapatban. Éppen azért, hogy a résztvevőket se érhesse semmilyen hátrány, hogy ne tudják őket befolyásolni, vagy ne tudjanak bosszút állni rajtuk, esetleg a családjukon.

Mi nem vagyunk nyomozócsoport, nincsenek operatív eszközeink. A hozzáférhető nyilvános adatokból és a megkapott iratokból dolgozunk. Ha pedig úgy találjuk, hogy törvénysértés vagy visszaélés történt, akkor megtesszük a szükséges jogi lépéseket” – mondta lapunknak Legény Zsolt, hozzátéve: az öt-tíz fős Demokrácia Központban aktív jogi szakértők segítik a kiértékelést. A bejelentéseket mindig ismeretlen tettes ellen teszik meg, az ügy tartalmának megfelelően hol az ügyészségen, hol másutt, szükség esetén például az adóhatóságnál.

Legény Zsolt kérdésünkre elmondta, hogy eddig csaknem kétszáz jelzés érkezett különböző ügyekkel kapcsolatban. Ebbe beletartozik például olyan eset is, amikor egy baloldali kötődésű tanárt távolítottak el a munkahelyéről a kormánypárti vezetők; a tanárt a MSZP jogsegélyszolgálatához irányították. A kétszáz visszaélésgyanús ügyből harminc-harmincötben tettek végül feljelentést, és szinte mindegyik ügyben – több mint felében megalapozott gyanúval – el is rendelték a nyomozást, viszont egyik eset sem jutott még el a vádemelésig.

„Azt a tendenciát látjuk, hogy a hatóságok mintha lassítanák a nyomozásokat. Nem egy olyan ügyünk van, amelyben már egy éve elrendelték a nyomozást, de azóta sem kaptunk semmilyen értesítést a fejleményekről. A XVII. kerületben például egy önkormányzati ingatlan visszás értékesítésével kapcsolatban tettünk feljelentést, de több mint egy éve nem történt érdemi előrelépés. Mi nem akarunk a nyomozó hatóságokra nyomást gyakorolni, de kétségtelenül meglepő, hogy ezekben az ügyekben milyen nehézkesek. Nem tartom kizártnak, hogy a 2014-es választások előtt az ügyészség – vélhetően politikai nyomásra – nem is fogja elvinni vádemelésig a nyomozásokat” – tette hozzá lapunknak Legény Zsolt.

A Demokrácia Központ vezetője a konkrét ügyekről nem kívánt részletesen beszámolni, mondván, kerülni akarja a támadási felületet, és befolyásolni sem kívánja a nyomozásokat. Azt azonban elmondta, hogy nyomozás indult például a Borsod megyei közgyűlés egyik banki hitelből vásárolt, majd két héttel később az állami vagyonba apportírozott ingatlanának ügyében, ahogyan vizsgálat indult a pécsi közétkeztetés megvalósítására kiírt közbeszerzés kapcsán talált visszásságok esetében is.

Szintén a feltárt és feljelentésig jutott ügyek között van a békéscsabai önkormányzat egyik sajátos ingatlaneladása (egy cég százmillióért jutott hozzá egy területhez, amelyet csaknem félmilliárdért adott tovább), vagy az esztergomi Strigonium Zrt. által – a bejelentés szerint áron alul – eladott üzlethelyiség ügye, de nyomozás indult a kecskeméti sportot működtető önkormányzati cég állítólagos fiktív pénzmozgásai és kifizetései miatt is. „Ez utóbbi ügyben is már nyolc hónapja megtettük a feljelentést, de érdemi előrelépésről egyelőre nem tudunk” – mondta hozzá lapunknak nyilatkozva Legény Zsolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.