Vallomást tett Mesterházy Ernő

Ártatlan vagyok, és felmentésemet kérem mindkét vádpont alól – ezzel kezdte vallomását Mesterházy Ernő, a Hagyó-per másodrendű vádlottja, Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester bizalmasa. Mesterházy Ernőt folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják. A vádirat szerint két esetben összesen 751 millió 886 ezer forint kárt okozott a BKV Zrt.-nek.

Az egyik eset egy Naprakész elnevezésű internetes, online hírfigyelő szolgáltatás megrendelése volt. Ezt O. Ferenc, a BKV volt vezérigazgató-helyettese kérte, de Antal Attila akkori vezérigazgató nem akarta teljesíteni, mire Mesterházy Ernő utasítást adott a szerződés megkötésére. Antal Attila nem mert ellentmondani, mert O. Ferencet közismerten jó kapcsolat fűzte mind Demszky Gábor akkori főpolgármesterhez, mind bizalmasához, Mesterházy Ernőhöz. A szükségtelen szerződéssel a vádirat szerint 5 millió 443 ezer forint vagyoni kárt okoztak a BKV-nak. A másik vádpont szerint Mesterházy Ernő utasította a BKV Zrt. vezetőit, hogy egy bizonyos kft.-vel kössék meg a cég takarítási munkáira vonatkozó szerződést. Mivel a kiszemelt cég önmagában erre nem volt képes, vezetője rávette a BKV-nál addig a takarítási munkát végző cég vezetőjét, hogy kössenek konzorciumi szerződést. Ez meg is történt, a közbeszerzést megnyerték, és számos ponton a korábbiaknál magasabb összeget számítottak fel. Mind Antal Attila, mind az őt megbízott vezérigazgatóként követő Balogh Zsolt halogatta a szerződés aláírását, de nem kezdeményezték új közbeszerzési eljárás kiírását, és a vezérigazgatói posztot elfoglaló Kocsis Istvánt sem tájékoztatták, hogy előnytelennek tartják a szerződést, így Kocsis azt aláírta. Emiatt – a vádirat szerint – 746 millió forint vagyoni hátrány keletkezett a BKV-nál.

Mesterházy Ernő írásban tett vallomását a bírói tanács vezetője, Hadnagy Ibolya olvasta fel a tárgyaláson. Mesterházy az ellene emelt vádakat súlyosan törvénytelennek, előzetes koncepción alapulónak tartja. Szerinte ellentmondásos a vádirat, mert az első vádpontban úgy szerepel felbujtóként, hogy a cselekménynek nincs tettese. A második vád esetében tettesként vádolták meg, ám a gyanúsítások szövegéből ott is az következik, hogy felbujtóként értékelték a cselekményét. A vád tárgyává tett közbeszerzési eljárásról a nyomozati anyagban semmilyen adat nem szerepel. Mi alapján állítja az ügyészség, hogy a közbeszerzési eljárás – amelyben az új céggel kibővült konzorcium nyerte el drágábban a megbízást – nem volt befolyásmentes? Mesterházy Ernő abszurdnak tartja, hogy ő annak adott volna utasítást (Antal Attila), aki a közbeszerzés nyertesével nem írta alá a szerződést, aki pedig aláírta (Kocsis István), az az ügyészség szerint nem tudott semmiről.

Mesterházy Ernő tagadta, hogy bűnszervezetben vett volna részt. Szerinte nem igaz, hogy a Demszky Gábor főpolgármester köreihez kötődő gazdasági társaságok érdekeit közvetítette a BKV mindenkori vezérigazgatójának. Tizennégy tényállással kapcsolatosan gyanúsították meg, de csak kettőben emeltek ellene vádat – azokban is minden alap nélkül. Szerinte gyanúsításának és fogva tartásának törvényes oka nem volt, az kizárólag politikai szerepvállalása ellehetetlenítését és egzisztenciája, jó hírneve tönkretételét szolgálta. Mesterházy Ernő hangsúlyozta: a kihallgatások során folyamatosan nyilvánvalóvá tették, hogy amennyiben Hagyó Miklósra és Demszky Gáborra terhelő vallomást tesz, fogva tartása véget érhet, és ügyét kedvezőbben bírálják el.

A bírói tanács elnöke idézett Mesterházy Ernő nyomozati vallomásaiból. Egyik részlet szerint azt vallotta: az SZDSZ és Demszky Gábor körét Hagyó Miklós és köre egyre inkább leírta, befolyását csökkentette. Másutt azt vallotta: Antal Attila azt csinált, amit Hagyó Miklós mondott neki. Nem zárja ki, hogy Antal nem értett mindennel egyet, amit megtett – azért csinálta, mert félt Hagyótól.

Mesterházy Ernő kérdésre elmondta, hogy Hagyó nem együttműködő partnere volt, hanem politikai ellenfele.

Mesterházy Ernő vallomására reagálva Hagyó Miklós kijelentette: minden olyan személyes vagy finanszírozási ügyben, amelyben őt a hatáskörén való túlterjeszkedéssel vádolják, okiratokkal bizonyíthatóan a városházi működési szabályzat szerint jártak el, Demszky Gábor főpolgármester és Tiba Zsolt főjegyző hozzájárulásával.

2010. február 5., Mesterházy Ernőt ekkor helyezték előzetes letartóztatásba
2010. február 5., Mesterházy Ernőt ekkor helyezték előzetes letartóztatásba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.