Dobra verhetik a Rác fürdőt

Elárverezhetik a felújított Rác fürdőt, illetve a hozzá kapcsolódó, még meg sem nyílt 67 szobás szállodát. Ezzel elúszik a 250 milliós állami támogatás, ráadásul az árverés győztesei kaparintják meg az épületegyüttest és vele a budai telket.

A létesítményeket birtokló Rác Nosztalgia Kft. ellen már áprilisban végrehajtást kért három hitelezője. A Fővárosi Közgyűlés júniusban rohamtempóban tárgyalta meg és fogadta el a cég peren kívüli egyezségét. [Az ügy furcsasága, hogy a beruházó Rác Nosztalgia Kft.-t a céget negyedrészben birtokló Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. perelte be.] Az önkormányzat az ajánlat elfogadásával beleegyezett az épületegyüttes, beleértve a telek BGYH által birtokolt 1/1-es tulajdonrészének 35/100 részre csökkentésébe. Ám ezzel a lépéssel már nem sikerült megállítani a lavinát.

A fővárosi önkormányzat 2003-ban döntött a Rác fürdő felújításáról. Pénze nem volt rá, így külső befektetőt keresett. A Rác Beruházó Befektető és Szolgáltató Kft.-vel közösen alakították meg a Rác Nosztalgia Kft.-t, amelybe a főváros az építmények alatti földterületet vitte, míg a befektető vállalta a kivitelezést. Az építkezés 2005-ben kezdődött meg. A 67 szobás szállodai szárnnyal bővült komplexum alapterülete 16 ezer négyzetméter. A megnyitó eredeti időpontja 2010 májusa volt.

Csakhogy közben elszámolási vita támadt a kft. és a BGYH között. Előbbi az üzemeltetés akadályozásával vádolta a fővárosi céget, és kártérítést követelt, míg utóbbi a korábbi megállapodások érvénytelenségére hivatkozott.

György István főpolgármester-helyettes, aki akkortájt a városháza pénzügyi ellenőrző bizottságának fideszes elnöke volt, úgy vélte: felesleges volt külső céget bevonni a fejlesztésbe, méghozzá úgy, hogy a földhasználati jogot ingyen engedte át a cégnek a BGYH. Demszky Gábor akkori főpolgármester azzal vágott vissza, hogy a fürdő felújításáról az előző Fidesz-kormány idején döntöttek, és nyertek is rá 250 millió forint állami támogatást. A pénzt az épület elárverezésekor várhatóan vissza kell fizetni. A BRFK a Fidesz feljelentése nyomán hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást, amit két évvel később bűncselekmény hiányában lezártak.

A felek elhúzódó tárgyalásainak eredményeként 2010-ben már körvonalazódtak a megállapodás keretei, de az erre vonatkozó előterjesztést mégsem tárgyalta a Fővárosi Közgyűlés. Helyette a BGYH pert indított a korábbi megállapodások érvénytelenségét kérve. A két éve használatbavételi engedéllyel bíró fürdő, illetve az új hotel így meg sem nyílhatott. A – részben BGYH-tulajdonban lévő – Rác Nosztalgia Kft. pedig bevételek híján elmaradt a felvett hitelek törlesztésével. A hitelezők türelmetlenné váltak.

Az önkormányzat stratégiát váltott. A városvezetők előtt is egyértelművé vált, hogy Budapest a telket is elveszítheti, ha tovább firtatják az elszámolást. Így júniusban abban állapodtak meg, hogy a felek felbontják a korábbi szerződést, a kft. borsos ingatlan- és vízhasználati díjat fizet, miközben a BGYH lemond az ingatlan tulajdonának egy részéről. Az egyezséggel megnyílt volna az út a működési engedély megszerzéséhez, a fürdő és a szálloda megnyitásához.

A nyolcmilliárd forintos beruházásra hétmilliárd forint kölcsönt nyújtó MFB-nek ez volt az utolsó csepp a pohárban, és még a nyáron felmondta a céggel kötött hitelszerződését. – Az adósok úgy döntöttek a Rác Nosztalgia Kft. jövőjéről, hogy a hitelező MFB-t meg sem kérdezték – adott magyarázatot a lépésre Nyíri János, a bank szóvivője. – Az adósok egymás közt eldöntötték, hogy a hitelező érje be a szerződés szerint járó összeg felével-harmadával. A banknak utólag tett egyezségi ajánlatukban az eredetileg vállalt szerződéses kötelezettségek visszamenő hatályú megszüntetésére, illetve a projekt működőképességét korlátozó mértékű díjak kiszabására tettek ajánlatot, miközben a hitelek biztosítékát jelentő jelzálogjogok bejegyzését is csak részben biztosították volna. A Rác Nosztalgia Kft. 2011. június 15. óta nem tesz eleget fizetési kötelezettségeinek, ráadásul az eredeti szerződésben – az MFB jelzálogjogának bejegyzésére – tett vállalásukat sem teljesítették. A Rác Nosztalgia Kft. által kért csődvédelmi eljárás 120 napot ad a hitelezők és az adósok közti megegyezésre. Ezt követően felszámolják a céget, és a vagyontárgyak értékesítéséből befolyt bevételből elégítik ki a hitelezőket. A határidő január elején jár le. A főváros kérdésünkre csak annyit válaszolt: tárgyalnak.

A 67 szobás szállodai szárnnyal bővült komplexum alapterülete 16 ezer négyzetméter
A 67 szobás szállodai szárnnyal bővült komplexum alapterülete 16 ezer négyzetméter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.