Zagyva karikás ostora

– Nincs maguknál egy karikás ostor? – ezzel a kérdéssel fordult a tárgyalóteremben ülőkhöz Borbély Attila bíró, miután a Zagyva György Gyula jobbikos parlamenti képviselő ellen indult büntetőper második órájának végén heves vita bontakozott ki az ügyészség képviselője és a vádlott között arról: vajon lehetséges-e egy 4-5 méter hosszú karikás ostorral fenyegetően ütni egy másik személy felé anélkül, hogy az illetőt eltalálnák.

Bár a vitát egyelőre nem sikerült eldönteni, a majdani ítélethozatalhoz erre mindenképpen szükség lesz, mivel a vádirat szerint Zagyva György Gyula 2010. augusztus 3-án a verőcei Magyar Sziget központi faházában ostorral fenyegette és félemlítette meg a Hetek című folyóirat két munkatársát. Ráadásul ez csupán egyetlen eleme volt az újságírókat ért atrocitássorozatnak.

A szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által évente megtartott Magyar Szigetről két évvel ezelőtt helyszíni riportot készített a Hetek. Bár a riporterek megváltották a teljes árú belépőjegyet, a rendezvényen csak egy rendező kíséretében mozoghattak. Incze Béla, a HVIM vezetőségének tagja (a másodrendű vádlott) vezette körbe őket a táborban, majd abba a faházba kísérte az újságírókat, ahová néhány perccel később megérkezett Zagyva György Gyula is.

A vádirat szerint a vendégek a beszélgetés elején szóvá tették, hogy rendkívül ellenségesen fogadták őket a fesztiválozók, mire a jobbikos honatya megjegyezte: „Csodálkoztok? Örüljetek, hogy nem vertek meg titeket!” A házigazda kifogásolta, hogy miért van bekapcsolva a riporterek diktafonja, majd Incze Béla közölte: „A zsidó pofátlanság látszik”. Miután a diktafont kikapcsolták, az ügyész szerint a vádlottak részéről folytatódott a verbális agresszió. Egyebek mellett Zagyva azt mondta: „Ha behívnánk a táborlakókat, legszívesebben lehúznák a gatyátokat, és s...ggbe ba...nának titeket”.

A vádiratban az áll, hogy az interjúra Zagyva egy vállára vetett karikás ostorral érkezett, amit a beszélgetés alatt végig a kezében tartott, azzal folyamatosan fenyegetően hadonászott, sőt egyszer az újságírók felé ütött, de nem találta el őket. A politikus búcsúzóul azt is közölte: ha bármi megjelenik abból, ami a faházban történt, „a riportereknek annyi”, és ha kiderül, hogy mégis rögzítették a beszélgetést, „akkor meg lesznek verve”. A ügyészség álláspontja szerint a két vádlott végig fenyegetően viselkedett az újságírókkal szemben, céljuk egyértelműen a sértettek megfélemlítése volt, ezzel pedig megvalósították a személy elleni erőszakkal elkövetett zaklatás vétségét.

A vádlottak nem ismerték el a bűnösségüket. A diktafon kikapcsolása után történteket egybehangzóan tagadták, szerintük nem hangzottak el az inkriminált mondatok, mint ahogy Zagyva sem fenyegetőzött a karikás ostorral. Azt mindketten elismerték, hogy elhangzott a „zsidó pofátlanság” kifejezés, ám ebben semmi kivetnivalót nem találtak. Zagyva vissza is kérdezett: a „zsidó pofátlanság” kifejezés vajon jogsértő-e, mert ő ugyan nem talál benne semmiféle problémát.

Az ügyész kérdésére, hogy miért kapcsoltatták ki a riporterekkel a diktafont, a vádlottak azt mondták: nem bíztak az ellenséges médiumtól érkező emberekben. Arra a felvetésre, hogy éppen ezért kellett volna rögzíttetniük a beszélgetést, Zagyva azt felelte, nem számított volna semmit, hiszen az újságírók utólag akár manipulálhatták is volna a felvételt. Hozzátette, az egész kreált üggyel a „nemzeti oldal” lejáratása volt a cél.

A per a jövő héten tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

Zagyva György Gyula a bíróságon
Zagyva György Gyula a bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.