Jön a velencei bizottság

A bíróságok függetlenségével kapcsolatos aggályok miatt Budapestre látogat csütörtökön a velencei bizottság delegációja, s a küldöttség tagjai a kormány, a parlament szakbizottsága, illetve civil szervezetek képviselőivel is találkoznak.

Az Európa Tanács alkotmányügyi kérdésekben illetékes tanácsadó testülete már korábban súlyos kifogásokat fogalmazott meg az igazságszolgáltatás rendszerének átalakítása miatt, és ennek hatására a kabinet több, tavaly elfogadott törvény módosítását is kezdeményezte.

Az „új bírósági rendszer a maga egészében fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét” – állapította meg korábban a velencei bizottság. Ezt elsősorban arra alapozták, hogy az Országos Bírósági Hivatal kilenc esztendőre megválasztott vezetőjének túl széles hatásköröket biztosítottak például a bírák kinevezése, illetve egyes bírósági ügyek áthelyezése kapcsán, miközben az elszámoltathatóság feltételeit nem biztosították.

Bár a kormány némileg visszakozott, a bizottság már korábban világossá tette, hogy nem tartja elegendőnek a bírósági hivatal vezetője hatáskörének szűk(Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.