Elmarad a baby-boom

2012 első hét hónapjában 51583 gyerek született, 3,7 százalékkal több, mint 2011 azonos időszakában. A kormány szerint ez az egykulcsos adózásnak és a gyerekek után járó adókedvezményeknek köszönhető. Szakemberek szerint nem.

A baby-boom egyelőre elmarad – legalábbis ez derül ki a KSH legfrissebb tájékoztatásából. A hivatal előzetes adatai szerint 2012 első hét hónapjában több gyermek született, de a halálozások száma is emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A születésszám az év első öt hónapjában meghaladta az előző évit, aztán júniusban és júliusban megtorpant. Ekkor 1,4 százalékkal kevesebb gyerek született, mint az előző év azonos időszakában. Összességében 2012 első hét hónapjában 51583 gyerek született, 3,7 százalékkal több, mint 2011 azonos időszakában. Ezt kommunikálja a kormány – legutóbb Szalai Piroska, a nők foglalkoztatásáért felelős kormánybiztos – az egykulcsos adózás és a gyerekek után járó adókedvezmények miatt javuló termékenységnek. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű.

– Akárki akármit mond, a termékenység nem emelkedik – mondja Kapitány Balázs demográfus. Szerinte szó sincs semmilyen sikerről, de azért attól sem kell tartani, hogy a korábban jellemző évi 97-98 ezres születésszámnak örökre búcsút kell mondani, és mostantól a tavalyi és tavalyelőtti 90 ezer körüli születésszám stabilizálódik.

– 2010 előtt Magyarországot nemzetközi szinten is nagyon stabil termékenység jellemezte. Aztán 2010 májusában valóságos demográfiai sokk érte az országot, és a születések száma tíz százalékot zuhant. Ebből a gödörből azóta sem másztunk ki. Ami most történik, az egy nagyon lassú, kettőt előre, egyet hátra típusú kapaszkodás – magyarázza. 

A 2010-es sokkért a szakemberek elsősorban a gyes háromról két évre csökkentését és a gazdasági válságot okolják. Azt azonban nem értik, hogy a visszaállított gyes és a családi adózás bevezetése miért nem látszik meg a születési adatokban. – Ennyi pénznek, amennyi a családok egy részénél maradt, meg kellett volna jelennie a termékenységi mutatókban – mondja a demográfus. Kapitány Balázs szerint azért nem hathattak a kedvezmények, mert közben új költségek jelentek meg, mint például a bölcsődei térítési díj, a családi pótlék összege pedig évek óta nem emelkedett, vagyis a kedvezmény elinflálódhatott. Amit még ennél is fontosabbnak tart, hogy a bizonytalanság továbbra is jellemző a családtámogatási rendszerre, a munkaerőpiacra, a gazdaság egészére, ez pedig sosem kedvez a gyerekvállalásnak.

Pár hónapja készült el a Nemzetgazdasági Minisztériumban működő Családbarát Magyarországért munkacsoport Új baby-boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma című stratégiai vitaanyaga. Nemrég kinevezték Révész Máriuszt a miniszterelnök családpolitikai tanácsadójává, aki bejelentette, hogy demográfiai munkacsoportot hoz létre, és minden családokat érintő javaslatot véleményez majd. Egyelőre egy konkrétumot említett, a lakásvásárlási támogatás, ismertebb nevén a szocpol kiterjesztésének ötletét. Révész Máriusz szerint a szocpolt visszaállították ugyan, de a feltételrendszer miatt kevesen tudnak élni a lehetőséggel. Ezért végig kell gondolni, hogyan tehetnék szélesebb kör számára elérhetővé úgy, hogy szem előtt tartsák a költségvetés teherbíró képességét.

A KDNP pedig nemrég javasolta, hogy a családi adózást terjesszék ki azokra is, akik személyi jövedelemadójukból nem tudják levonni a kedvezményül szolgáló teljes összeget, náluk a munkavállaló által fizetett járulékokból tennék levonhatóvá a hiányzó részt. Harrach Péter frakcióvezető szerint ez a lehetőség sokakat érintene, és akár 20 ezer forint juttatást jelentene egy-egy családnak.

– El kéne végre dönteni, hogy mi a társadalmi cél – mondja az új elképzelésekről Kapitány Balázs. Szerinte ha azt szeretnék, hogy viszonylag rövid időn belül sokkal több gyerek szülessen, akkor annak megvan a bizonyítottan hatásos módja. A nemzetközi szakirodalom szerint ezt leginkább az egyszeri, nagy összegű juttatás biztosítja. Csakhogy az ilyen típusú támogatás leginkább a kevésbé iskolázott, rosszabb körülmények között élő rétegeket motiválja. Ha a kormány a középosztály gyerekvállalását akarja növelni, akkor mindenekelőtt a biztonságérzetet kell növelnie.

Újszülöttek egy szlovákiai kórházban. Megkapják-e a kötelező oltásokat?
Newborn babies rest in cots, listening to music played through loudspeakers in Saca Hospital in Kosice, east Slovakia May 25, 2011. The hospital uses music as therapy for newborn babies when they are separated from their mothers. REUTERS/Petr Josek (SLOVAKIA - Tags: HEALTH SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.