Tarlós kontra Fidesz: Vitézy csak egy bábu a sakktáblán

A fővárosi holdingok – a Budapesti Városüzemeltetési Központ, illetve a Budapesti Közlekedési Központ – vezető posztjai nem éppen nyugdíjas állások.

László György, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) első vezérigazgatója fél évig sem bírta. Utódja, Bán Tamás a múlt héten mondott le, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérét, Vitézy Dávidot pedig Tarlós István főpolgármester menesztette volna. A gazdasági-politikai érdekek kavargásában nehéz sokáig talpon maradni.

A vezérigazgatói posztról múlt héten lemondott Bánnak nagy tervei voltak. A városvezetésnek is. A tulajdonosi pozíció erősítése címén megkezdődött a Demszky-időszak közmű-privatizációs szerződéseinek felülvizsgálata. A reprivatizációs törekvésben nagy segítségére volt a BVK igazgatósági elnöke, a szintén az üzleti világból érkező Fodor István is, aki később a vízművek visszavásárlását célzó tárgyalások fővárosi vezetője volt. A múlt héten a BVK két igazgatósági tagjával egyetemben ő is – végleg – távozott a fővárostól.

Tarlós István egyelőre nem tud szabadulni Vitézy Dávidtól
Tarlós István egyelőre nem tud szabadulni Vitézy Dávidtól

Városházi forrásaink szerint döntésük javarészt arra a belső háborúságra vezethető vissza, amely a BVK vezetői és a holding alá „uralmi szerződéssel” besorolt fővárosi cégek között dúlt. A főpolgármester megbízható emberei „érinthetetlenségük” tudatában rendre akadályozták a holding közös szervezeti, illetve a hatékonyabb és átláthatóbb működés szabályrendszerének kialakítását. Ez pedig nem tetszett a távozóknak.

De nem csak emiatt kerültek ellentétbe Tarlós Istvánnal: egyre sürgetőbben kérték a politika visszaszorítását a szakmai döntéshozatalban. Süket fülekre találtak. S vélhetőleg nem örültek Tarlós – részben Atkári János pénzügyi főtanácsadó helyébe lépő – gazdasági tanácsadójának, az egykori XII. kerületi polgármester Mitnyan György ötletének sem a holdingok összevonásáról egy közös cégvezér alatt. (A főpolgármesteren kívül egyébként senki nem vette komolyan a felvetést.)

A közös cég élére szemelte ki a főpolgármester a MÁV-tól érkező Szarvas Ferencet. Ám ezzel Tarlós a korábbi sorozatos ütközéseken már felpaprikázott fővárosi Fidesz-frakció tűréshatárán is átlépett.

Egyrészt Szarvast állítólag a Fidesz körüli cégbirodalom vezetőinek „kérésére” menesztették. Másrészt az összevonás melléktermékeként a főpolgármester általános szakmai helyettessé fokozta volna le Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját is, aki azonban egyelőre teljességgel élvezi a Fidesz-frakció bizalmát. De kiállt mellette György István főpolgármester-helyettes is, aki egy korábbi, Dorner Lajosnak, a VEKE elnökének írott levelében igen plasztikusan fogalmazott: „aki a BKK-koncepciót, annak végrehajtását, vagy Vitézy Dávidot valódi ok és jogos tartalom nélkül támadja, azt az egész általunk megálmodott, létrehozott és lépésről lépésre megvalósuló modellünk ellenségének tekintem, és a támadóval szemben, mindaddig, amíg a programtól nem tér el és tisztességesen jár el, a rendszer minden szereplőjét az utolsó leheletemig megvédem...” Úgy tűnik, erre akár Tarlós ellenében is hajlandó. A főpolgármesternek csak ügyetlen magyarázkodásra futotta a sikertelen kiszorítási kísérlet után. „Jó ötletnek tűnt, mivel a belső cégvezetés dolgában még van tanulnivalója” – mondta az Indexnek.

Ez viszont még a politikában járatlanoknak is kevés. A hírek szerint Vitézy beletenyerelt valamibe, és Tarlós szabadulna tőle, méghozzá gyorsan. A nyílt támadás nem járt sikerrel. Következik az aknamunka. A két érintett távollétében – Vitézy Berlinben, Tarlós Kazahsztánban tárgyal – kiszivárogtatták a BKK-nál végzett belső ellenőrzés kompromittáló jelentését. A 76 oldalas jelentés második felében többek között több észrevétel is olvasható a cég hiányzó belső szabályzatairól, részben indokolatlan feladatellátásra kötött ügyvédi megbízási szerződésekről, egy magánhitelkártyára elfogyasztott vacsoráról, amelyet később mégis kifizetett a cég, valamint a BKK számlájára való tankolások és kocsijavíttatások elszámolási fegyelméről.

Andó Sándor (MSZP), a főváros pénzügyi ellenőrző bizottságának elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy a jelentést még nem tárgyalta a bizottság, mivel a főjegyző, aki egyébként Óbudán is Tarlóssal dolgozott, kétszer is kiegészítő ellenőrzést rendelt el. Legutóbb augusztusban. Információink szerint ez a cég megbízási szerződéseire vonatkozik. Más hírek szerint ez nem csupán a BKK-ra, hanem a főváros valamennyi fővárosi cégére igaz, mindenütt vizsgálják az ilyen típusú ügyleteket. Andó úgy véli, hogy a BKK-jelentésben rögzített szabálytalanságok elsősorban szabályozási hiányosságok, amelyek egy frissen alakuló, hirtelen nagyra növő cégnél gyakoriak. A bizottság, ha elékerül, érdemben foglalkozik majd a jelentéssel és a helyén kezeli azt. A főváros belső ellenőrzési osztálya jelenleg a BKV-nál vizsgálódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.