A Milla bekeményít

Fejezzük be a múltat! címmel újabb tömegtüntetést szervez a Szabad sajtó útján október 23-ára a Milla – és ezúttal már harciasabb politikai szónoklatokat ígérnek.

Nincs mellébeszélés, nincs türelem és nincs kétharmad többé – olvasható az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport felhívásában –, „sokan vagyunk, elegen vagyunk és elegünk van”. A Milla csoport tavaly év elején kezdett utcai demonstrációkba, március 15-i, illetve október 23-i tüntetéseiken is tízezrek vettek részt.

A mostani demonstráción már „szintet lépnek”: Juhász Péter szervező beszámolója szerint október 23-án meghirdetik a politikai elitváltás programját, a hatalomból kirekesztett társadalmi csoportok érdekében. Elegük van a két nagy párt látványpolitizálásából, és úgy látják, a 2010-es választások óta sem valósult meg a kiszolgáltatott csoportok képviselete, sőt, a demokratikus intézményrendszer maradékait is porig rombolták. Az MSZP hétfőn kiszivárgott stratégiája is egyértelműen azt mutatja, tette hozzá a Milla koordinátora, hogy a szocialisták is a kétpólusú hatalmi elit váltógazdálkodásában érdekeltek, abban, hogy a különböző ellenzéki tömörüléseket kiszorítsák, és egyedüli ellenzéki erőként jelenjenek meg a Fidesszel szemben.

Ettől viszont nem lesz demokrácia, úgyhogy a Milla még erőteljesebben követeli a valódi, részvételi demokráciát; „nem a pártokkal szemben képzeljük el a helyünket, de a pártoknak tudomásul kell venniük, hogy egyre többen nem hajlandók bedőlni a látványpolitizálásnak, hanem valódi képviseletet követelnek”. Nem véletlen Juhász Péter szerint, hogy a parlamenti pártok nem tudják megszólítani az embereket, hogy mára kisebbségbe kerültek azok a választópolgárok, akik a mai pártok közül választani tudnak.

– Továbbra is azt gondoljuk, hogy a civil társadalom rendelkezik a hatalommal, nem a politikai elit. Az, hogy érdekeink képviseletével politikusokat bízunk meg, nem azt jelenti, hogy lemondanánk a hatalomgyakorlás jogáról. „A jogainkat nem tőlük kapjuk, hanem velünk születnek, és a jogainkat gyakorolni is fogjuk.” A „valódi” demokrácia megteremtéséhez a Milla létfontosságúnak tartja az Orbán-kormány leváltását, ehhez viszont „új társadalmi kiegyezésre” van szükség; a demokráciában ugyanis a bal- és jobboldali érzelmű, liberális és konzervatív beállítottságú polgároknak egyaránt helye kell hogy legyen – nem egymással szemben álló, hanem egymást kiegészítő csoportoknak kell lenniük, mert csak így érhető el a békés gyarapodás, amire az országnak most égető szüksége van – nyilatkozta lapunknak a Milla szervezője.

Október 23-i tüntetésükön a hatalomból kiszorított társadalmi csoportok képviselői, illetve különböző politikai beállítottságú szónokok mondanak majd politikai beszédeket. Juhász beszámolója szerint ezúttal nem civil szervezetekben gondolkodnak, hanem az ügyek képviseletére alkalmas személyeket hívnak majd színpadra. Juhász sietett leszögezni, hogy továbbra sem párt létrehozásában gondolkodnak, az viszont igenis céljuk, hogy kikényszerítsék a létező, illetve a 2014-ig esetleg létrejövő pártokból a valódi, értékalapú együttműködést.

Egyelőre tárgyalnak az október 23-ra „ellenzéki összefogást” hirdető Szolidaritással, a helyszínt viszont még év elején száz évre lefoglalták, amit a rendőrség tudomásul vett. A tüntetést továbbra is közösségi alapon finanszírozzák, ahogy az eddigi demonstrációjuk számláit is a támogatók adományaiból fedezték.

A Szolidaritás az Operaháznál demonstrálna

A Magyar Szolidaritás Mozgalom is (Szolidaritás) közös demonstrációra hívja a „demokratikus ellenzéket” és a civil szervezeteket október 23-ra. Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke keddi tájékoztatóján azt javasolta, hogy hasonlóan a január 2-i ellenzéki demonstrációhoz, a fővárosi Operaháznál tartsák a tüntetést. Kónya Péter szerint meg kell tudni mutatni, hogy az ellenzéki erők mögött áll már a kétharmad.

A demokráciaminimum helyreállítása a közös érdek, új gazdaságpolitika kell, meg kell szüntetni a nemzetközi elszigeteltséget. Kónya Péter tájékoztatása szerint a Szolidaritás nem fog párttá alakulni, azt azonban nem zárják ki, hogy a mozgalom mellett létrehoznak egy pártot.

Milla-tüntetés március 15-én a Szabad sajtó útján, több tízezres tömeg gyűlt össze
Milla-tüntetés március 15-én a Szabad sajtó útján, több tízezres tömeg gyűlt össze
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.