Budai és a titkos papírok

Vajon milyen titkos dokumentumai vannak Budai Gyulának, amelyek bizonyítják korábbi állítását, miszerint Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt kormányfők hamisan tanúskodtak az ügyészség előtt? Ha vannak ilyenek, ezek eddig hogyan nem jutottak az ügyészség tudomására? – ennek próbáltunk utánajárni, miután a volt elszámoltatási kormánybiztos a múlt héten a bíróságon titkos bizonyítékokról beszélt.

A földügyekért felelős vidékfejlesztési államtitkár múlt csütörtökön két év után jelent meg az ellene folyó rágalmazási per tárgyalásán. Ezt a pert Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon indították, mert miután a volt kormányfőket tanúként kihallgatta a Központi Nyomozó Főügyészség, Budai – elszámoltatási kormánybiztosként – a nyilvánosság előtt kijelentette: papírjai vannak arról, hogy Bajnai és Gyurcsány hamisan tanúzott. Minthogy a hamis tanúzás bűncselekmény, az érintettek rágalmazás miatt pert indítottak Budai ellen. Az exkormányfők keresetükben 3-3 millió forint nem vagyoni kártérítést, valamint „elégtételt adó” nyilatkozat kiadását kérték Budai Gyulától.

A bíróságon Budai múlt héten azt mondta, hogy csak a véleményét fejtette ki, amit egyébként továbbra is fenntart. Részleteket a tárgyaláson nem tárt fel, azonban hosszasan fejtegette, hogy állítását jegyzőkönyvekkel, feljegyzésekkel, táblázatokkal és levelezésekkel tudja bizonyítani, amelyeknek egy része jelenleg titkos. Hozzátette, titokgazdaként feloldhatja a titkos minősítését ezeknek az aktáknak, amelyek jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium irattárában találhatók meg. Budai alperesként azt kérte, hogy a következő tárgyaláson részletesen bizonyíthassa az igazát.

Nem teljesen világos azonban, hogy milyen dokumentumokra utalhat Budai Gyula. A Sukoró-ügyben ugyanis a Központi Nyomozó Főügyészség lezárta a nyomozást, a nyomozati iratokat az érintettek megismerhették, s információink szerint ezek között nincs olyan dokumentum, amelyre Budai hivatkozott. Márpedig, ha ebben az ügyben bármilyen irat Bajnai és Gyurcsány hamis tanúzását erősíti meg, az a Sukoró-ügyben bizonyosan fontos jelentőséggel bíró körülményre utal, tehát aligha maradhatott ki a bizonyítékok sorából, amelyet az ügyészség a vádemeléshez csatolt. (Gyurcsány gyanúsított volt az ügyben, de ellene sem emeltek vádat. Bajnai csak tanúként vett részt az eljárásban.) Az sem elégséges magyarázat, hogy az iratok titkosak, s minősítésüket nem oldották fel, ugyanis erre vonatkozóan legalább utalást kellene tartalmazniuk az ügyészségi dokumentumoknak. Ha pedig a nyomozati iratokban nem említenek ilyesmit, annak oka az lehet, hogy az ügyészség nem ismerte meg az állítólagos bizonyítékokat.

A vidékfejlesztési államtitkárt több napig próbáltuk telefonon elérni, hogy feltehessük neki a kérdéseinket, végül a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályához irányított bennünket. Levélben kérdeztük, hogy az említett iratokat korábban az ügyben nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség rendelkezésére bocsátotta-e, s azt is, hogy ha ez megtörtént, akkor miért nem szerepelnek azok a nyomozati anyagokban? S ha ezek az iratok Budai véleményét támasztják alá, akkor vajon erősíthették volna-e a gyanúsítást a büntetőeljárás nyomozati szakában? Kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.

Elutasították Tátraiékat

A Kúria elutasította Tátrai Miklós és Császy Zsolt fellebbezését, amelyben az Országos Bírósági Hivatal elnökének azt a határozatát támadták meg, amely a Sukoró-ügy tárgyalását a Fővárosi Törvényszékről a Szolnokira helyezte át. A Kúria az Országos Bírósági Hivatal elnökének mindkét jogorvoslattal támadott határozatát törvényesnek ítélte, és a határozatokat helybenhagyta.

Budai Gyula a bíróságon
Budai Gyula a bíróságon, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon 3-3 millió forintot követel tőle rágalmazásért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.