Toboroznak, leveleznek

Szó sincs róla, hogy mindenkit besoroznának polgári védelmi szolgálatra, ahogyan az a Népszava pénteki számában megjelent – közölték érdeklődésünkre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon (OKF). A civilekből álló polgári védelmi szervezet már hosszabb ideje létezik Magyarországon, s a létszáma csak mintegy százezer főre tehető. Most tehát nem új szervezet jön létre, csupán a meglevő rendszert alakítják át.

Igazából a 2010-es borsodi árvíz idején derült ki, hogy a polgári védelem nem működik hatékonyan, mert tagjait nem képezték ki megfelelően, és az eszközök is hiányosak. Ezért döntés született arról, hogy a korábbi egységeket – részben a már bevont emberekkel, részben újak toborzásával – újjászervezik, és ez a munka folyik az idén. Az úgynevezett köteles polgári védelmi szolgálatba nem vonnak be több embert, mint korábban, s miután a létszám jelentős része már megvolt, legfeljebb néhány tízezer új személyt kell találni az idén.

A módszer valóban az, hogy a polgármesterek a szolgálatra alkalmasnak tartott lakosoknak levelet küldenek, ám korántsem mindenkinek. Az OKF szándékai szerint elsősorban a 22–27 év közötti fiatalokat szeretnék bevonni, akiket öt év után mások váltanának. Számítanak ugyanakkor azokra, akiknek valamilyen speciális, katasztrófahelyzetben jól hasznosítható szakképesítésük van.

A katasztrófavédelemnél ugyanakkor kizártnak tartják, hogy tömegesen postáztak volna toborzó leveleket, szó sincs tehát valamiféle parttalan adatgyűjtésről. De ezt nem is indokolja semmi, mert ahhoz, hogy a százezres létszámkeretet feltöltsék, csak pár tízezer új emberre van szükség. A gyakorlat azt mutatja, hogy a települési polgármesterek nagyjából kétszer annyi levelet küldenek ki, mint ahány fő a helyi polgári védelmi szervezetből hiányzik. A személyes adatokat különben csak helyben tartják nyilván, és semmiféle országos összesítés nem készül.

A toborzás egyébként már jó ideje folyik, és eddig senki sem tett észrevételt emiatt – hangsúlyozzák az OKF-en. A vidéki szervezetek – amelyek lehetséges tagjaikat először szintén levélben keresték meg – egy része már újjá is alakult, míg a fővárosban folyamatban van az alkalmas emberek kiválasztása. Polgári védelmi szolgálatot valamennyi 18 évnél idősebb, de a nyugdíjkorhatárt még be nem töltött embernek teljesítenie kell. A köteles szervezetek tagjain kívül másokat azonban kizárólag rendkívüli helyzetben – például egy súlyos árvíz esetén – mozgósítanának.

Kivételt csak azok képeznek, akik egészségi állapotuk vagy családi körülményeik miatt alkalmatlanok ilyen feladatok ellátására. Ugyancsak mentesülnek a jogszabályokban meghatározott bizonyos munkakörökben foglalkoztatottak; ide tartoznak például a rendőrök, a katonák, a bírók és a parlamenti képviselők is. A szolgálat tehát kötelező, ezért a katasztrófavédelemnél úgy látják, nincs semmi kivetnivaló abban, ha erre mindazok figyelmét felhívják, akik potenciálisan alkalmasak lehetnek a polgári védelmi feladatokra.

Így az adatszolgáltatást sem tagadhatja meg senki, s erről az OKF álláspontja szerint tájékoztatni is kell az embereket. Egyébként senkit sem fognak megbüntetni, ha esetleg nem válaszol a levélre, hanem ismét megkeresik, és a szabálysértési eljárást legfeljebb végső eszköznek tekintik, de erre még nem volt szükség.

A polgári védelmi szolgálatra alkalmas személyeket egyelőre csak papíron állítják sorba az önkormányzatok
2010. május 18. Árvíz, Edelény. Homokzsákokat rakják a gáton. Dolgoznak. Fotó: Kocsis Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.