Leteltek Orbán napjai

A parlament ülésterve szerint változatlan, hogy a képviselők a szeptember 24-ével kezdődő héten szavaznak a 2013-as költségvetésről. A menetrendet még a nyár elején, az IMF-tárgyalások „előestéjén” állapította meg a kormány, ám a tárgyalások megkezdése után nyilvánvalóvá vált, hogy néhány költségvetési kérdésben – és nem mellesleg a makropályában – nem lesz egyetértés a felek között szeptember végéig.

Ezért pár napja fideszes körökben felvetődött, hogy későbbre halasztanák a büdzséről szóló végszavazást, de az is a lehetőségek közt szerepel, hogy később újra megnyitják a költségvetést, ha erre szükség lesz a valutaalap és az Európai Unió miatt.

Orbán Viktor Sárváron alternatív IMF-tárgyalási javaslatot ígért, de ezt még nem mutatta be
Orbán Viktor Sárváron alternatív IMF-tárgyalási javaslatot ígért, de ezt még nem mutatta be

Az biztosan kijelenthető, hogy a költségvetés megszavazásának szeptemberre tervezett idejéig semmiképp sem tud újraindulni a tárgyalás a hitelnyújtókkal. Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön, a Fidesz sárvári kihelyezett frakcióülésével párhuzamosan a Facebookra tett videoüzenetében azt mondta a hitelnyújtók – állítólagos – feltételeire, hogy azok nem elfogadhatók. Hozzátette, hogy a frakció arra hatalmazta föl, hogy „egy alternatív tárgyalási javaslatot hozzunk tető alá a következő napokban, ezen fogok dolgozni”.

Azóta eltelt több mint egy hét, de arról nem tudni, hogy foglalkozott-e ezzel az üggyel a kormány, elkészült-e az alternatív javaslat, és elküldték-e Brüsszelbe, Washingtonba. Egyes kormányzati szereplők nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy a téma napirenden lehetett az e heti kormányülésen, de az tűnik valószínűnek, hogy a héten nem születik döntés.

Vagyis egy hét alatt kellene eljuttatni a hitelnyújtókhoz a magyar kormány válaszát, megvárni, míg ott értékelik, majd időpontot egyeztetni, megszervezni a soron következő találkozót. Ez fizikailag kivitelezhetetlen ennyi idő alatt, így ha a parlament mégis az eredeti menetrend szerint szavazna a büdzséről, akkor a tárgyalások egy elfogadott 2013-as költségvetés alapján folytatódhatnának csak. Elemzések szerint ezzel a kormány azt a képet erősítené, hogy nem a gyors megállapodásban érdekelt.

Arról, hogy az egyeztetések októberre tolódnak, a minap tett említést külföldi útján Varga Mihály tárca nélküli miniszter, aki főtárgyalóként vezeti a magyar delegációt. Kormányzati vélemények szerint a késlekedés nem a magyar fél hibája, mi akár most is készen állnánk folytatni a tárgyalásokat, akár a költségvetés megszavazása előtt is, ám szeptember 24-ét követően kezdődik a Nemzetközi Valutaalap szokásos éves találkozója, és azalatt az IMF nem ül tárgyalóasztalhoz. Ezért lehet csak októberben tárgyalni.

A valutaalap kalendáriuma azonban másról árulkodik: a szerint 2012. október 12–14. között tartják a találkozót Tokióban. Vagyis nem szeptember végén, ahogy kormányzati körökben állítják. Egy évvel ezelőtt, 2011-ben egyébként valóban szeptemberben, mégpedig 23. és 25. között tartották a gyűlést.

Amennyiben a kormány úgy dönt, hogy mégis elhalasztja a szavazást a büdzséről, akkor is még az év vége előtt meg kellene állapodni az IMF-fel és az EU-val ahhoz, hogy ne elfogadott költségvetés alapján szülessen meg a megállapodás. Az állam gazdálkodásáról szóló törvényt ugyanis legkésőbb december végén szokta jóváhagyni a parlament.

A jogszabályok ugyan lehetőséget adnak arra, hogy elfogadott költségvetés nélkül kezdődjön meg az új év (ilyenkor az előző évi büdzsé szerint történik a gazdálkodás), hogy be lehessen várni a hiteltárgyalásokat, ám ez nagyon rossz üzenet lenne a befektetőknek pont attól a kormánytól, amely a hiány tartását említi elsősorban, amikor az eredményeiről kérdezik.

Ugyanakkor növeli a kétségeket a gyors megállapodással szemben, hogy október és december között kellene dűlőre jutniuk a feleknek, miközben köztudott, hogy számos ügyben elég nagy szakadék van az álláspontok között. Ilyen az adópolitika, a költségvetési egyensúly fenntarthatósága, egyes ágazati törvények. A menetrend tisztázatlansága, valamint a meghatározó témáknál tapasztalt számottevő véleménykülönbségek amellett szólnak, hogy az idén nem lesz megállapodás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.