A félrecsúszott nyeremény

A sümegi vár egy nyári napon – ezzel a képpel pályázott és nyert Navratil László a sümegi önkormányzat Sümeg barokk emlékei című képzőművészeti pályázatán. Pontosabban annak fogyatékkal élőknek szóló kategóriájában, Navratil László ugyanis születése óta súlyosan mozgáskorlátozott. Évtizedek óta rajzol, főleg tájképeket fest. Édesanyja halála óta egy család gondozza, az ő telkükön, de egy különálló lakrészben él Igalon.

Munkája nincs, korábban rádióügyeletesként dolgozott. Éppen ezért volt hatalmas öröm számára, amikor kiderült, hogy ő nyerte meg a pályázatot, melynek egy görögországi utazás volt az első díja. Bár a díjat tavaly szeptemberben kapta meg, azóta sem járt Görögországban.

– A díj, amit egy utazási iroda ajánlott fel, egy hét éjszakára szóló szálláslehetőség volt, azzal a feltétellel, hogy csak az iroda buszával lehet kiutazni, amit nekem kell kifizetni – meséli. Ez negyvenezer forintba került volna, ráadásul a nyeremény nem tartalmazta a biztosítás és a kinti étkezés költségeit sem. Navratil Lászlónak nem volt ennyi pénze, és annak sem látta értelmét, hogy ismerőseitől kérjen kölcsön a nyereményútra. Kiderült ugyanis még valami: az iroda busza nem akadálymentesített, tehát ha ki tudná is fizetni az utat, akkor sem tudna felszállni.

– Elég furcsa, hogy a fogyatékkal élőknek kiírt pályázat nyereménye eleve olyan, amit egy kerekes székes nem tud igénybe venni. De nem hiszem, hogy a rosszindulat, inkább a figyelmetlenség lehetett az oka – mondja, hozzátéve, hogy ekkor kereste meg először az önkormányzatot. Azt kérte, hogy váltsák pénzre a nyereményét, ha nem kapja is meg mind a hatvanezer forintot (ennyit ért a szálláslehetőség), legalább a felét adják oda neki, hogy rajzeszközöket vehessen.

Eleinte úgy tűnt, hogy ennek nem lesz akadálya. Navratil László elmondása szerint az önkormányzatnál is megjegyezték, hogy „nekik is eszükbe jutott, hogy gond lehet a busszal”.

Később azonban a képviselő-testület mégis úgy határozott, hogy nem fizetnek kompenzációt a grafikusnak. Ehelyett megbízták az alpolgármestert, hogy vegye fel a kapcsolatot az utazási irodával „a fel nem használt díj kompenzálása érdekében”.

– Ez azért tűnt reménytelennek, mert én már korábban beszéltem az irodával, ahol elmondták, hogy sem pénzre, sem belföldi útra nem válthatom át a nyereményt. Ez egyébként rajta is volt azon a papíron, amit a díjátadón adtak – magyarázza Navratil László.

Nem is történt semmi, így hát megkereste a Veszprém Megyei Kormányhivatalt. Ők azt válaszolták, hogy az önkormányzat nem sértett törvényt, a kormányhivatal pedig csak törvényességi és nem tartalmi szempontból vizsgálhatja az önkormányzati határozatokat. – Nem mondom, hogy jobb lett volna, ha nem nyerek, de az talán jobb lett volna, ha valami szerényebb jutalmat kapok, például rajzeszközöket, mint az iskolás kategória győztesei. Arról, hogy eljuthatok Görögországba, hamar letettem, de hogy semmit nem kapok, azt nehezen tudom elfogadni.

– Ez egy szerencsétlen, kínos történet, amiben önkéntelenül is megbántottunk valakit, akit nem akartunk – mondta Kulcsár Ferenc Károly alpolgármester. Hozzátette, hogy a testület azért nem szavazhatta meg a 30 ezer forintos kárpótlást, mert ennek nem lett volna jogcíme. Ezért kérték az utazási irodát, hogy adjon másik utat, de az ügy lassan haladt. – Mint a legtöbb önkormányzat, mi is forráshiánnyal küzdünk. Segítség nélkül csak nagyon szerény nyereményeket, írószereket, plüssállatokat, könyveket tudunk adni. Jól jött a felajánlás, hogy szebb díjat is adhassunk, nem firtattuk az út jellegét, hiszen ajándékról volt szó – magyarázza. Szerinte a jó szándék senkiből nem hiányzott, sem az önkormányzatból, sem az adományozóból, azt azonban elismeri, hogy mégis félrecsúsztak a dolgok. Éppen ezért most azon gondolkoznak, hogy a testületi tagok magánúton adják össze a harmincezer forintos díjat a grafikusnak.

Navratil László a győztes képet Sümegnek adományozta, a jutalmára viszont még vár
Navratil László a győztes képet Sümegnek adományozta, a jutalmára viszont még vár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.