Közbeszerzés spórolás nélkül

Hiába tüntette fel a kórházak államosítása egyik legnagyobb erényének a közös beszerzéseket az egészségügyért felelős államtitkárság, a nagy tételű gyógyszervásárlásból az idén már nem lesz megtakarítás. Még csak ezekben a hetekben dől el, hogy az úgynevezett alaplistára milyen gyógyszerek kerülnek fel.

Akár húszszázalékos megtakarítást is remélt az egészségügyért felelős államtitkárság a kórházi gyógyszerek közös beszerzéséből. Ez jelentős összeg lehetne, ha valamennyi készítményt központosítva vásárolnák meg, hiszen gyógyszerekre évente mintegy 110-120 milliárd forintot költenek az intézmények. Lapunk értesülése szerint viszont egyelőre a kórházban használt hatóanyagok mindössze tíz százaléka, azaz 40-60 kerülhet fel arra a listára, amelyet a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) közbeszerzéssel vásárolna meg. Tehát maximum 10-15 milliárd forintnyit vásárolnak közbeszerzéssel.

Hogy pontosan mely szerekről van szó, az is csak szeptember közepén derülhet ki, ha már döntött az Országos Gyógyszerterápiás Tanács. Az országos közbeszerzésben szereplő hatóanyagokon kívül más szereket is használhatnak az intézmények, de a közösen megvásároltaknak kell elsőbbséget adni. Ha az idén kiírják és elbírálják a tendert, akkor is legfeljebb jövőre várható számottevő megtakarítás.

A fővárosi kórházak már túl vannak egy hasonló közbeszerzésen: azt a múlt év végén még a Budapesti Egészségközpont Zrt. bonyolította le, 12 hónapra vásárolt mintegy 866 hatóanyagot. Ebből a szerződésből legkorábban 2013 januárjára szabadulhatnak ki a fővárosi kórházak. A múlt év végi beszerzés azonban meglehetősen érdekesre sikerült. Papíron az ötmilliárd forintnyi gyógyszerhez 3,9 milliárdért jutott hozzá a 12 fővárosi kórház, a gyakorlatban azonban a nyertes három nagy cég már nem azon az áron adta az orvosságok egy részét, mint ahogy a szerződésben rögzítették. Számos készítményért többet kérnek a kórházaktól. A tender lebonyolításáért viszont az érintett kórházaknak akkor a teljes összeg három ezrelékét kellett leróniuk a zrt.-nek. Ez egy nagyobb kórház esetében 2–5 millió forint is lehetett. A lapunknak nyilatkozó kórházigazgatók egyértelműen veszteségként élték meg a tendert, mert mint azt többen mondták: a közbeszerzés előtt attól vásároltak gyógyszert, aki a legolcsóbban adta, most viszont több szerhez is a korábbi árnál jóval drágábban jutnak hozzá. Volt olyan kórházi vezető, aki egyértelműen azt mondta: az ő intézménye egyetlen fillért sem spórolt.

Gyógyszerraktár a Margit kórházban
Gyógyszerraktár a Margit kórházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.