Európai üggyé vált Safarov átadása

Példátlan cinizmusnak nevezte a gyilkos katonatiszt Azerbajdzsánnak való átadását az örmény parlament európai integrációs bizottságának vezetője. Orbán magára vállalta a döntést.

A Fidesz elnöksége az azeri átadás kérdésében nem foglalt állást, a döntés kormányzati szinten született meg. Minden érintett tárca elmondta a véleményét, majd megszületett a döntés, amelyet „természetesen – mint mindig – a miniszterelnök mond ki”, most is így történt – mondta kedden Orbán Viktor egy újságírói kérdésre válaszolva, majd hozzátette: a Külügyminisztérium pontosan jelezte előre, milyen típusú következményei lesznek egyik vagy másik döntésnek. „Semmi nem történt a döntésünk után, amivel ne számoltunk volna előtte.”

A miniszterelnök kedden arra reagált, hogy az Origo azt írta, a Fidesz elnökségi ülésén Orbán Viktor elismerte, ő utasította az igazságügyi tárcát Ramil Safarov átadására, noha tisztában volt vele, hogy előbb-utóbb szabadon engedik. A Népszabadság Orbán döntött Safarovról címmel egy héttel ezelőtt már megírta, hogy a külügyi és az igazságügyi tárca figyelmeztette a kormányt és a miniszterelnököt az átadással kapcsolatos kockázati tényezőkre. De politikai döntés született az ügyben, melyet a miniszterelnök hozott meg.

Örmény tüntető a baltás gyilkos képével a ciprusi magyar konzulátus előtt
Örmény tüntető a baltás gyilkos képével a ciprusi magyar konzulátus előtt

Egy hete fideszes politikusok azt valószínűsítették: a kormány arra számíthatott, hogy Azerbajdzsán 2-3 milliárd eurós államkötvény-vásárlással segíti a devizaadósság mérséklését, a költségvetési deficitcél tartását.

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor kormányfő „morálisan megsemmisült” azzal, hogy beismerte: ő döntött – a várható következmények ismeretében – az azeri baltás gyilkos átadásáról. Mesterházy Attila keddi sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. Azt mondta: Orbán Viktor nyilatkozatából egyértelműen kiderült, pontosan tudta, hogy Azerbajdzsán szabadon fogja engedni Ramil Safarovot, mégis úgy döntött, hogy átadják hazájának a baltás gyilkost. Hozzátette: ha Orbán Viktor nem mond le, akkor a parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-frakciónak kell „megfékeznie” őt. Az is bebizonyosodott, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hazudott, amikor ugyancsak kedden azt állította, hogy Ramil Safarov átadásáról „semmilyen utasítást nem adott” a kormányfő – jelentette ki Mesterházy Attila.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes és kereszténydemokrata tagjai még napirendre venni sem engedték a Safarov-ügyet a testület mai ülésén, noha az előre meghirdetett program szerint az lett volna az első napirendi pont, amelyet nyílt ülésen tárgyaltak volna. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke a Népszabadságnak elmondta: még az ügyrendi vita során a fideszes képviselők úgy döntöttek, hogy az azeri baltás gyilkos átadásának nincs nemzetbiztonsági kockázata, ezért a kérdést, ha indokoltnak tartja, előbb tárgyalja meg a külügyi, valamit az alkotmány- és igazságügyi bizottság.

Példátlan cinizmusnak nevezte a gyilkos katonatiszt Azerbajdzsánnak való átadását az örmény parlament európai integrációs bizottságának vezetője. Naira Zohrabjan az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése és az Európai Parlament tagjaihoz eljuttatott levelében úgy véli, hogy Magyarország e lépéssel bátorítja az etnikai okokból elkövetett gyilkosságokat és közvetlenül felelősséggel tartozik ennek valamennyi következményéért. Az örmény képviselő felszólítja a közgyűlés magyar tagjait, hogy maguk is ítéljék el a kormány döntését. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.