Hagyó: Nem vagyok bűnös!

Nem követtem el bűncselekményt, nem vagyok bűnös – jelentette ki tegnapi bírósági kihallgatásán Hagyó Miklós, egykori budapesti főpolgármester-helyettes. A Kecskeméti Törvényszéken június 13-án kezdődött pernek összesen 15 vádlottja van. Hagyó Miklóson kívül Mesterházy Ernő, Demszky Gábor korábbi főpolgármester bizalmasa és tanácsadója, illetve a BKV két volt csúcsvezetője, Antal Attila vezérigazgató és Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató. A vád: folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, illetve különösen nagy értékre elkövetett csalás –társtettesként vagy felbujtóként. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott, Hagyó Miklós, és a másodrendű Mesterházy Ernő részben informális hatalmukat a BKV különböző szintű vezetőin keresztül érvényesítve kikényszerítették, hogy szükségtelen, gyakran el sem végzett munkákért milliókat fizessen ki az amúgy is hatalmas veszteséget felhalmozó közlekedési vállalat.

A tegnapi tárgyaláson kezdődött meg Hagyó Miklós kihallgatása. Az elsőrendű vádlott írásban megtett vallomásának kicsit rövidített változatát olvasta fel órákon át. Kijelentette, hogy a tárgyalásnak ebben a szakaszában kérdésekre nem kíván válaszolni. A tárgyaláson megjelent újságírókra hivatkozva nem volt hajlandó a bírói tanács elnökének sem a tartózkodási helyére, sem a személyi és vagyoni körülményeire vonatkozó kérdéseire felelni.

– Életem végéig feldolgozhatatlan élmény az előzetes letartóztatás, és annak 11 hónapos meghosszabbítása – mondta az elsőrendű vádlott. Értetlenül áll a jelenlegi büntetőper és az ellene indított más büntetőeljárások előtt. A fogva tartása alatt megvádolták magánokirat-hamisítással – e vád alól azóta nem jogerősen felmentette a bíróság. Szerinte ez azt sugallja, hogy őt minél tovább előzetesben akarták tartani, elszakítani a családtagjaitól. Az ügyészség bizonyítékra hivatkozott, hogy ő az eljárás elől külföldre akarna szökni. Ilyen bizonyítékot azonban a teljes nyomozati anyag sem tartalmaz.

Hagyó szerint ő sohasem követett el törvénysértést, sőt másokkal is betartatta a törvényeket. Példaként hozta fel, hogy rögtön a főpolgármester-helyettessé való megválasztása után vizsgálatot kezdeményezett Aba Botond korábbi BKV-vezérigazgató végkielégítés-előlegének ügyében. Aba Botond nem volt jogosult a felvett összegre, mert nem rendelkezett az előírt menedzserszerződéssel. A BKV élén azért volt szükség személyi változtatásra, mert jóvátehetetlenül megromlott Demszky Gábor és Aba Botond személyes kapcsolata. Igaz, hogy Antal Attilát Hagyó javasolta a közszolgálati cég új vezetőjének, a városházán mindig szigorúan ügyeltek a szervezeti és működési szabályzat betartására. Tiba Zsolt főjegyző megingathatatlanul a jogszerűség talaján állt. Kizárt, hogy – miként a vádirat állítja, illetve sugallja – egyetlen ember személyes akarata kizárólagos érvényre juthatott volna ebben a folyamatban.

Semmilyen bűnszervezetnek nem volt sem létrehozója, sem vezetője, sem kezdeményezője – cáfolta a vádirat egyes állításait. Szerinte nem igaz, hogy Mesterházy Ernő másodrendű vádlott tevékenysége az ő tevékenységéhez kapcsolódott – Mesterházy Demszky Gábor személyes bizalmasa és politikai főtanácsadója volt. A fővárosi tulajdonú közmű- és közszolgálati cégeket nem egyedül, hanem Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel együtt felügyelték, és a társaságok gazdálkodása Ikvai-Szabó illetékességébe tartozott.

Hagyó Miklós vallomásában előadta: értelmezni sem tudja azokat a vádakat, hogy őneki egyéni politikai érdekei és saját érdekköre lett volna. Az MSZP tagja volt, semmiféle egyéni érdekkel nem rendelkezett.

Ha olyan nagy politikai súlya lett volna, amilyenről a vádirat beszél, akkor nem fordulhatott volna elő, hogy a fővárosi MSZP-elnökség felszólíthatta volna, hogy mondjon le országgyűlési képviselői mandátumáról, miközben a pártban nem is folyt ellene fegyelmi eljárás.

Azoknak a szerződéseknek az ügyében, amelyeket a vádirat szükségtelennek és a BKV érdekei ellen valónak állít be, a többségéről a volt főpolgármester-helyettesnek nem volt tudomása. Azt mondta, hogy az előnyös szerződéseket kötő cégeket és vezetőiket nem ismerte, és ha közvetlen környezetének tagjai, vagy azok családtagjai voltak e cégek munkatársai, arról sem volt tudomása.

A tárgyalás csütörtökön az elsőrendű vádlott további kihallgatásával folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken.

Hagyó szerint ő sohasem követett el törvénysértést, sőt másokkal is betartatta a törvényeket
Hagyó szerint ő sohasem követett el törvénysértést, sőt másokkal is betartatta a törvényeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.