Jövő ősztől indulna a választási feliratkozás

„Miért ne szavazhatna egy Londonban dolgozó magyar állampolgár például egy hódmezővásárhelyi jelöltre? Minél többen, minél felelősebben szavazzanak” – ez az előzetes választási regisztráció célja, mondta Lázár János újságírók előtt hétfőn.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár tájékoztatása szerint 2013 augusztusában minden magyar állampolgár, aki szerepel a népességnyilvántartásban, kap egy felhívást arra vonatkozóan, hogy döntse el: akar-e szavazni vagy sem, személyesen vagy levélben, határon belül vagy azon kívül.

2013. szeptember 1-jétől kezdődik a választási feliratkozás, mely a választást megelőző második héttel zárul. Az „első vonalhúzás” november-december körül lesz, ekkor kapnak visszajelzést az állampolgárok arról, hogy felírták őket, így szavazhatnak. Akik még nem regisztráltak, azoknak pedig felhívják a figyelmét erre. A feliratkozás „általános választástól általános választásig” lesz érvényes, 2017. szeptember 1-jén ismét indul a feliratkozás.

Lázár János úgy kalkulál, hogy a határon túli új magyar állampolgárok körülbelül félmillióan lehetnek, a Nyugat-Európában munkát vállaló magyarok legalább 250-300 ezren, és a leszármazotti jogon magyar állampolgárrá válók voksolása csak így bonyolítható le. Így a 2014-es választáson a jelenlegi 8 millió helyett 8,5-9 millió választójoggal rendelkező állampolgárral lehet számolni.

A választási eljárási törvényjavaslat egy hét múlva kerül a T. Ház elé. Lázár János megerősítette: a kampánykiadások nagy részét az állam fogja biztosítani: a képviselőjelöltek akár két-három millió forintos hozzájárulást kaphatnak, az összeg felhasználásával a választások után tételesen el kell számolniuk. Az elszámolást az ÁSZ ellenőrzi, és szankciók is lesznek a büntető törvénykönyvben. Más támogatást csak magánszemélyektől lehet majd elfogadni, ez a tervek szerint a költségeknek maximum az egyharmadát teheti ki. A megszűnő ajánlószelvény-gyűjtés helyett a jelöltté válás lehetséges módja, hogy aki már tagja a parlamentnek, annak semmilyen ajánlásra nincs szüksége. Ezt Lázár János személy szerint nem támogatja. Aki nem képviselő, annak az előzetes tervek szerint 100 aláírást kell összegyűjtenie. A választói körökben nagyrészt a jelölőszervezetek delegáltjai ülnének. Az Országos Választási Bizottság megszűnhet, az Országos Választási Iroda pedig egy autonóm, a jelenleginél erősebb szerv lesz a tervek szerint.

Lázár János 2014-re 9 millió szavazóval számol
Lázár János 2014-re 9 millió szavazóval számol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.