„Éjszaka is vigyázunk Feriékre”

Csak víz, tea és vitaminok – mindössze ennyit fogyasztanak a Demokratikus Koalíció (DK) képviselői a hét napra meghirdetett, szombaton egy többezresre tervezett tüntetéssel záruló éhségsztrájk alatt. Ételre tehát nem kell költeniük, nem úgy az általuk elfoglalt területért. Információink szerint ugyanis Gyurcsányéknak 132 ezer forintot kellett kifizetniük az Országgyűlés Hivatalának a Kossuth tér általuk használt szegletéért, területhasználat címén. Az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére azt mondta: a DK területfoglalási engedélyt kért és kapott a 64 négyzetméteres területre, amelynek – miután „felépítmények is létesültek” – a használati díja 104 ezer forint plusz áfa. „A Kossuth téren, mint közterületen bejelentett demonstrációk, amennyiben nem létesülnek felépítmények a demonstrációval összefüggésben, és károkozás sem történik, díjmentesek” – tették hozzá. A Facebookon azóta külön csoport alakult a használati díj összegyűjtésére.

Az egyhetes éhségsztrájkot –amelyben Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter, Niedermüller Péter elnökségi tag és Kolber István egykori tárca nélküli miniszter vesznek részt – a Demokratikus Koalíció hivatalosan a választási előregisztráció elleni tiltakozásként hirdette meg. A politikusok a Kossuth-szobor mellett sportsátrakban és pavilonokban töltik a következő napokat: a külön hálófülkés, kétszemélyes „ponyvajurtákban” a volt kormányfő Molnár Csabával, Kolber pedig Niedermüllerrel osztozik. Az éhségsztrájkoló DK-sokat állandó orvosi felügyelet és biztonsági őrség is vigyázza. Utóbbit a párt vidéki aktivistái adják, az első napon például a veszprémi DK-sok felügyelik a demonstrálók biztonságát. „Itt mindig van legalább húszharminc ember. Éjszaka is vigyázunk Feriékre, ha alszanak” – mondta lapunknak az egyik szervező. Atrocitás egyelőre nem történt (ez feltehetően a látványos rendőri jelenlétnek is köszönhető), eddig mindössze néhány „ellentüntető” nyilvánította ki félhangosan a véleményét, főként a volt miniszterelnökkel kapcsolatban. Délelőtt egy „Elkúrtátok!” feliratú pólót viselő középkorú férfi is csatlakozott a tüntetőkhöz, de rövid séta és néhány hasonlóan rövid beszélgetés után távozott is.

Az éhségsztrájk egyik ötletgazdája, Molnár Csaba a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: a tüntetéssel a figyelemfelhívás a céljuk, tisztában vannak azzal, hogy Orbán Viktort és kormányát nem ez a demonstráció fogja jobb belátásra bírni. A DK ügyvezető alelnöke kérdésünkre hozzátette: bízik abban, hogy mind többen felismerik az előzetes regisztráció mögötti politikai szándékokat, és az LMP, illetve az MSZP is mind többet fog majd tenni azért, hogy felnyissák az emberek szemét. „Az előregisztráció véget vet a szabad választásoknak, szabad választások nélkül viszont nem vethetünk véget Orbán rendszerének!”– fogalmazott Molnár Csaba.

A hétnapos tüntetés során mindennap különböző politikai programok lesznek a Kossuth-szobor melletti, elkerített részen: pódiumbeszélgetések, előadások, beszédek színesítik majd a demonstrációt. Hétfőn délután Bauer Tamás tartott előadást a választási rendszerről. A négy éhségsztrájkoló egyetlen alkalommal sem hagyja majd el a területet (így nem mennek be a Parlamentbe sem), el kívánják ugyanis kerülni azt a lehetőséget, hogy bárki megvádolja őket azzal: titokban ételt vesznek magukhoz. Több polgármester és közéleti személyiség is jelezte, hogy a hét során egy-egy napra csatlakozni fognak az éhségsztrájkolókhoz. Még vasárnap éjszaka – amikor Gyurcsányék kitelepültek a Parlament elé – az érdemes művész Balázsovits Lajos jelent meg a tüntetők oldalán, de elment, és a színpadon verset is mondott a színművész Galkó Balázs is. Hétfőn pedig Moór Marianna színművésznő és Iványi Gábor lelkész „szolidarított” a demonstrálókkal, de megjelent a téren hétfő délután Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja is.

„Legnagyobb gondunk egyelőre a tisztálkodás, egy mobil vécénk van, de tusolni nem tudunk hol. Törlőkendőkkel frissítjük fel magunkat. Az biztos, hogy rengeteg időnk lesz olvasni, jómagam is hoztam pár könyvet” – tette hozzá lapunknak Molnár Csaba. Könyvet a volt kormányfő Gyurcsány Ferenc is hozott magával az éhségsztrájkhoz: ő Stephen Hawking önéletrajzát olvassa, már amikor épp nem beszélget az őket meglátogatókkal. Hétfő délelőtt többtucatnyi érdeklődő tartotta szóval a DK-sokat, egy férfi még éjszaka – miután meghallotta a felhívást a TV2 Frizbi című műsorában – indult el Faddról, hogy szolidaritásáról biztosítsa Gyurcsányékat.

Egyéni döntés, ki hogyan tiltakozik

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke azt mondta: az előregisztráció bevezetése kapcsán mindenkinek látnia kell, a Fidesz tartalmilag elvesztette a következő választásokat, ezért megpróbálja adminisztratív módon megnyerni azt. Az MSZP politikusa ezért az ügyet, vagyis az előregisztráció elleni tiltakozást támogatandónak nevezte, hozzátéve, hogy ezt ki milyen módon teszi, már egyéni döntés.

Gyurcsányéknák 132 ezer forintot kellett fizetniük a Kossuth téri szegletért területhasználat címén
Gyurcsányéknák 132 ezer forintot kellett fizetniük a Kossuth téri szegletért területhasználat címén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.