Tumultus, várakozás

Volt olyan júliusi nap, amikor kétszáz gyerek jelent meg a Heim Pál Gyermekkórház fülészetén. Ez némi riadalmat keltett az orvosok és a várakozó szülők körében is. Csakhogy Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a fővárosi önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának elnöke szerint a jelenségnek nincs köze a struktúraátalakításhoz.

A rendszer régi és máig megoldatlan problémái erősen terhelik az átalakulást. A Heim Pál-beli tumultus másutt sem ritka, mert a fül-orr-gége ügyeletet a fővárosban egyelőre három – a Heim Pál, a Bethesda és a János – kórház látja el. Ezek feladata ügyeletben az idegen test eltávolítása, s ide beutaló sem kell. Viszont ezekre a rendelésekre alkalmanként négy-öt idegentest-eltávolítás is jut. A beavatkozás precíz és időigényes, ha kevés az orvos, gyorsan tele lesz a váró. Januártól az orr-fül-gége ügyletet átszervezik, a feladatból és a gyerekfülészeti kompetenciákból a felnőtteket ellátók is kapnak, ezáltal mérséklődhet a tumultus.

Lapunknak egyes szakértők azt állították, hogy a panaszok – amelyek arról szólnak, hogy órákat várakoztatják a beteget, miközben görcsöl, vagy rosszul van – nincsenek összefüggésben, nem következményei az átalakításnak. Sőt a júliusi változás néhány ponton javított is a rendszeren. Végre egyértelmű, hogy kit hová kell vinni. Például a ceglédieket korábban gyakran vitte a mentő Budapestre, most viszont egyértelműen Szolnokra kerülnek, ahol van bőven kapacitás. Az új rendszer további előnyeként említették, hogy van valamiféle kontroll, mert az új tulajdonos, a GYEMSZI igyekszik a hibákra azonnal reagálni, és korrigálja őket.

A struktúraváltással összefüggő változásokat az Országos Mentőszolgálat is elemzi. A monitorozás folyamatos, ám – mint az a lapunk kérdésére küldött válaszukból kiderült – mérvadó, a helyzetet reálisan értékelő információkat legalább háromhavi adatok összegzésével lehet nyerni. Azokon a helyeken, ahol az aktív ellátás megszűnt, a mentőknek több kilométert kell menniük akkor is, ha ugyanannyi beteget szállítanak, mint korábban. A többlet jelentős szórást mutat, általában 7–20 százalékkal mennek többet a mentők, mint korábban. De vannak olyan mentőállomások, ahol kevesebb lett a feladat és a kilométerteljesítmény is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.