Tisztázatlan, hogy kik lehetnek az őrség tagjai

Elkészült, de egyelőre még nem nyilvános az a belügyminiszteri rendelettervezet, amely az újonnan kialakított Országgyűlési Őrség tagjainak képesítési követelményeit tartalmazza – tudta meg a Népszabadság. A belügyi tárca közlése szerint a dokumentumot várhatóan még ebben a hónapban közzéteszik a minisztérium honlapján.

A vonatkozó rendeletet a jelenlegi szolgálat tagjai közül sokan az egzisztenciájukat félve várják, mivel biztosra veszik: az Országgyűlési Őrség felállításával sokan állás nélkül maradnak. A félelmük pedig – a Belügyminisztérium cáfolata ellenére – megalapozottnak tűnik.

Mint ismert, az Országgyűlési Őrséget a házelnök Kövér László kezdeményezésére állítják fel, várhatóan 349 fővel. Jelenleg a parlamenti védelmet 266 rendőr látja el, ezeket a státusokat a belügyi tárca átadja az Országgyűlésnek. A parlamenti őrök a jövőben testi kényszert is alkalmazhatnak a renitens honatyák ellen. Az újonnan felálló rendszer sok százmillió forintba kerül majd a költségvetésnek, de a fideszes házvezetés szerint mindenképpen szükséges az átalakítás.

Az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat általános vitájában idén márciusban a fideszes Gulyás Gergely még azt mondta, az őrség tagjai ugyanazok a személyek lesznek, akik „jelenleg e feladatot, az Országgyűlés objektumvédelmét, illetve a házelnök személyi védelmét a Köztársasági Őrezred keretein belül ellátják”. A fideszes politikus kijelentését azonban Navracsics Tibor közigazgatási és Pintér Sándor belügyminiszter válaszai, amelyeket a szocialista Harangozó Tamás kérdéseire adtak, némileg árnyalják. Navracsics ugyanis a nyilvános dokumentum szerint azt írta: ismeretei szerint a belügyminiszter irányítása alatt álló fegyveres szervekre irányadó jelenlegi szabályokhoz képest „nem lesznek jelentős változások” az új joganyagban. Pintér Sándor belügyér pedig azzal nyugtatta az ellenzéki képviselőt: „az Országgyűlési Őrséget alapvetően a feladatkört ellátó jelenlegi állomány munkakörei re és az azt betöltő állományra tervezzük építeni”.

A védelmet jelenleg ellátó állomány tagjai (rendőrök, tűzoltók) közül többen állítják: a belügyi tárcánál készülő, illetve elkészült rendelet olyan kritériumokat köt majd ki a leendő állomány tagjai számára (például: fizikai mutatók), amelyeket közülük sokan nem tudnak teljesíteni. Az érintettek többen azt mondták lapunknak: a tárca vélhetően így csökkenti majd a létszámot és rostálja meg a jelenlegi állományt, ezzel ugyanis érdemi indoklás nélkül elég lesz csak a rendeletre hivatkozni.

A Népszabadság megkereste a BM-et is, ahol annyit reagáltak: a rendelettervezet a jogszabály-előkészítés jelenlegi szakaszában nem nyilvános, az Országgyűlés védelmét ellátó állomány félelme alaptalan. „Hivatásos szolgálati viszonyuk az Országgyűlési Őrség megalakulásával nem szűnik meg, a Belügyminisztérium – az adott rendvédelmi szerven keresztül – az esetlegesen érintettek számára más beosztást biztosít” –hangsúlyozták.

HarangozóTamás, azMSZP szakpolitikusa azt mondta: a kormánytól elvárható lenne, hogy legalább a törvényhozás védelmét ellátók felé tett ígéretét betartsa. „A folyamatos átszervezések közepette az emberek éhezik a kiszámíthatóságot. Ha változik az ember sorsa, az a legtisztességesebb, ha legalább a szemébe mondják, mit terveznek vele” – tette hozzá.

Maradhatnak?
Maradhatnak? FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.