Színjáték és trükksorozat

Nincs olyan tízpontos „IMF-horrorlista”, mint amilyen a Magyar Nemzetben megjelent – ismerték el tegnap délután a Népszabadságnak Sárvárról, kormányoldalról. Munkatársunkat az egyik ismert képviselő az eddig ellentmondásos, vitatott sajtóhíreket tisztázva úgy tájékoztatta: szerda este az addig megjelent hírekkel ellentétben a Park Inn Hotelben nem osztották ki a fideszes és a KDNP-s képviselőknek az állítólagos „IMF-listát”, „mert az így, ebben a formában valójában nem is létezik.

„Orbán Viktor ült a pulpituson, az asztalnál, maga elé vett egy levelet, azt, amelyet az IMF hagyott a kormány számára, miután július 25-én elutazott Budapestről a delegáció. Ez az a levél, amelyet az Index is ismertetett – ismerte el forrásunk.

– A miniszterelnök ezt olvasta fel, ismertette a képviselőkkel. Végigfutott az általánosabb megállapításokon, a különböző ajánlásokon, és azt mondta el pontokba szedve, ami szerinte kiolvasható, illetve azonosítható volt az IMF-levélből. Tehát ahol az szerepelt, hogy szociális kérdések, abból a pontból a miniszterelnök azt olvasta ki, hogy az ajánlásból akár a családi pótlék csökkentése is lehet. Ahol pedig a nyugdíjrendszer átalakítása szerepelt, azon a ponton a nyugdíjcsökkentést azonosította” – így magyarázta a történteket a Népszabadságnak az estét részletesen elmesélő honatya. Orbán Viktor forrásunk elmondása szerint megállt egy pillanatra, és azt mondta: „van itt vagy negyven kiolvasható pont”, de a miniszterelnök végül megállt tíz pontnál.

A Népszabadságnak azokra a kérdéseire, hogy szerdán este ezt követően hogyan foglalt állást a frakciószövetség, miként adott felhatalmazást a miniszterelnöknek, szavazással, állásfoglalással, volt-e esetleg vita, forrásunk úgy válaszolt: „Nem volt vita, nem volt ellenvetés, nem volt kérdés, nem volt tiltakozás.”

Ez volt az egyhangú állásfoglalás a miniszterelnök által elmondottakra, Orbán Viktor ugyanis egyértelművé tette az IMF-levél kapcsán: „ez úgy, ahogy van, nem fogadható el” – állította forrásunk, aki végig a konferenciateremben ült, és nagy figyelemmel követte a miniszterelnök előadását.

A képviselő azt is elmondta munkatársunknak, hogy a júliusi tárgyalásokon részt vevő delegáció „EU-s része” – a magyar fél tudomása szerint – csütörtökön tájékoztatta Brüsszelben az Európai Bizottság illetékesét arról, hogy az unió milyen ajánlásokat fogalmaz meg a magyar kormány számára az IMF-hitelszerződés feltételeként. „Ezt természetesen nem ismerte a kormány szerda este. De a frakciószövetség felhatalmazása arra szólt a miniszterelnök számára, hogy e két levélben megfogalmazott elvárások alapján készítsen a kormány alternatív listát – mondta végül forrásunk.

Ez hát az igazság a szerda estéről, amelyről tegnap egyre ellentmondásosabb hírek érkeztek, és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy valamiféle színjáték, politikai trükksorozat folyik az IMF-listával. Orbán Viktor 24 óra alatt egy kommunikációs stratégia szerint fordított megint hátat az IMF-nek, s ehhez a díszlet Sárvár volt, az eszköz pedig a Fidesz–KDNP frakciószövetsége. Kezdve onnan, hogy Rogán Antal frakcióvezető szerdai megjelenéssel interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyben radikális IMF-feltételekről beszélt, majd csütörtökön a lap közölte a komplett tízpontos IMF-listát, végül Orbán Viktor a frakciószövetség sárvári állásfoglalására hivatkozva a Facebookon tudatta, hogy „ezen az áron” nem kell IMF-megállapodás.

A miniszterelnök valutaalap-ellenes kampányát – az előzetes hírek szerint – ma reggel a Magyar Rádióban folytatja, szombaton Kötcsén, a polgári pikniken a saját tábora előtt, végül a kiszivárgott hírek szerint hétfőn a parlamenti ülésen szólal fel napirend előtt. Mindeközben a miniszterelnök a tízpontos IMF-listát hivatkozási alapként kezeli, s úgy beszél róla, mintha az valódi lenne.

S meglehet, hogy mégsem csapta be végképp az ajtót az IMF előtt?

„Nem ez az utolsó szó, semmi sem tuti” – így kommentálta a Népszabadságnak egy kormányzati forrás a miniszterelnök már idézett tegnap délutáni Facebook-videóját, amely szerint „ezen az áron, így nem kell” biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. Az IMF és az EU „feltételeit” a kormánypárti képviselőcsoport is végigvette Sárváron, „van tehát tudásunk most már arról, mit várnak tőlünk azok, akiktől egy biztonsági pénzügyi garanciát szeretnénk igénybe venni”. „A lista hosszú, a sajtóban olvasható” – tette hozzá a Facebookon a miniszterelnök. Orbán Viktor nyilván arra a Magyar Nemzetben közzétett tízpontos IMF-listáról beszélt, amelyet a sárvári kihelyezett frakcióülésen a Park Inn Hotelben szerda este a képviselőket is tájékoztatta – mint ahogy az kiderült, meglehetősen szabad értelemzésben. Egy kormányzati forrásunk tegnap délután megerősítette: a Fidesz–KDNP-frakciószövetség a sárvári zárt tanácskozáson elutasította a képviselők elé tárt állítólagos IMF-feltételrendszert. Arra vonatkozóan nincsenek pontos információink, hogy a felhatalmazást Orbán Viktor Facebook-üzenetének nyilvánosságra kerülése előtt vagy utána adták-e meg a képviselők. A Fidesz végső soron arra hatalmazta fel a kabinetet, hogy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot hozzon tető alá a következő napokban. Orbán Viktor játszmája tehát folytatódik, a tárgyalóasztal mellett előadhatja, hogy sem a parlamenti kétharmad (amelyik szavaz), sem a jobboldali bázis nem támogatná a radikális, 500 milliárdos megszorítást.

Lesz mit kommunikálniuk – Giró-Szász András szóvivő és Lázár János államtitkár tegnap Sárváron
Lesz mit kommunikálniuk – Giró-Szász András szóvivő és Lázár János államtitkár tegnap Sárváron
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.