Lejtmenet következik

Az „alsó állomás” felé vett irányt tegnap az IMF-megállapodással kapcsolatos várakozások hullámvasútja. Bár egy nappal korábban Varga Mihály miniszter még az őszi megállapodás valószínűségéről beszélt, csütörtök reggel, a Fidesz–KDNP-frakció háromnapos sárvári ülésére időzítve Orbán Viktor videoüzenetet tett közzé a Facebook-oldalán, mely szerint a képviselők arra hatalmazták fel a kormányt, hogy egy alternatív tárgyalási javaslatot hozzon tető alá a következő napokban.

A miniszterelnök utalt azokra a megszorító intézkedésekre, amelyeket szerinte az IMF vár. „A lista hosszú, a sajtóban olvasható, a nyugdíjak csökkentésétől kezdve a bürokrácia leépítésén át, a bankadó megszüntetésén keresztül a bankoknak juttatandó pénzösszegig minden szerepel benne, ami nem érdeke Magyarországnak, ezért a frakcióülés arra az álláspontra helyezkedett – én személyesen is ezzel a véleménnyel értek egyet, hogy ezen az áron, így nem” – hangzik az üzenet.

Az állítólagos feltételek között szerepel a válságadók, illetve a bankszektorra kivetett adók kivezetése, az szja-kulcs emelése, a családi adókedvezmény, illetve a családi pótlék megszüntetése, a nyugdíjak mérséklése (nyugdíjkorhatár-emeléssel együtt) és bércsökkentés. Emellett az ingatlanadót említették forrásaink, és kulcskérdésnek nevezték a tranzakciós illeték jegybankra való kivetésének a visszavonását. Az Index forrásai szerint azonban egy júliusban itt hagyott helyzetértékelésre, a feszült ségi gócok felsorolását tartalmazó levélre „csodálkozott” most rá a kormány, s a listán olyan tételek is szerepelnek, amelyek nem is köthetők az IMF-hez. Például nyugdíjrendszer átalakítása a magán-nyugdíjpénztári vagyon átvételével, a rokkantnyugdíjasok ellátásának rendezésével megtörtént, ezért a nyugdíjak csökkentésére nincs szükség, ahogy a családi pótlékéra sem. A nyugdíjkorhatár emelése régen folyamatban van, ezért nem világos, miért kérné ezt most az IMF. E forrás szerint szó sem volt az értékalapú ingatlanadó bevezetéséről sem.

A forint kurzusa is a hullámvasút utasa: a Facebook-üzenet hatására előbb gyorsan gyengülni, majd –ennél kissé kényelmesebb ütemben –erősödni kezdett, a nap végén egy euró 286,6 forintot ért. Az elemzők úgy vélik, a kormány időhúzásra játszik. Késő őszi megállapodást valószínűsít például Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője, miközben számos, a megegyezési hajlandóságot kétségbe vonó jelre hívja fel a figyelmet. Úgy látja, amíg a piacok vagy egy külső sokk rá nem kényszeríti erre, a kabinetnek nem áll szándékában eleget tennie az IMF és az EU feltételeinek. Igaz, a kormány jelenleg nincs időkényszerben, forintkötvények kibocsátásával és a jegybanknál elhelyezett betéteinek felhasználásával akár 2014 végéig is, de a jövő év közepéig biztosan kihúzhatja IMF-hitel nélkül.

Információink szerint a miniszterelnök folytatja a valautaalap-ellenes kampányt, az előzetes hírek szerint péntek reggel a Magyar Rádióban, majd szombaton Kötcsén, a polgári pikniken a saját tábora előtt, végül –a kiszivárgott hírek szerint – hétfőn a parlamenti ülésen is felszólal.

Fél háromkor 636-an kedvelték
Fél háromkor 636-an kedvelték FORRÁS: FACEBOOK.COM
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.