Ócsán idén biztosan nem lesz lakótelep

Készülnek arra, hogy nem devizahitelesek költöznek majd, de hogy akkor kik, azt senki sem tudja.

Az ócsai lakópark bizonyosan nem valósul meg az idén. A napokban újabb hiánypótlásra kérték fel ugyanis a házak kivitelezésére kiírt komplex beruházói tender harmadik fordulójának résztvevőit. Az eredményhirdetés így őszre tolódott. A szerződéskötés, egy esetleges közbeszerzési döntőbírósági eljárás, a legalább 150 napos kivitelezés, illetve az esetleges kényszerű téli szünet miatt az idén aligha adják át a házakat – jelentette ki lapunknak a Belügyminisztérium egyik munkatársa, aki az ügyet jól ismeri.

De az bizonyos, hogy bármikor kezdenek is hozzá, bárki költözzék is oda, a szociális lakópark mindenképpen felépül. Ez ugyanis a közfoglalkoztatási program egyik mintaprojektje. Sőt Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium főosztályvezetője szerint – aki még az ócsai lakópark idei átadásában bízik, legalábbis ezt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak – „nincs is láthatáron” más nagy beruházás.

Az építkezést a Start mintaprogram keretében valósítják meg, azaz jelentős számú közfoglalkoztatott vesz majd részt a munkában. A korábbi hírek szerint az építkezés lebonyolításával megbízott Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 550 ember foglalkoztatására között szerződést a munkaügyi központtal. Ócsán úgy tudják, több mint 1200 közmunkást hívtak be áprilisban megyeszerte, de csak 250-300 dolgozik majd a telepen. A közmunkások építési-szerelési munkákba való bevonása nem titkoltan a költségek csökkentését szolgálja, holott szakmai berkekben erős kétely merült fel a „kalákában” készülő lakópark minőségét illetően. A kormány viszont a bekerülési költség harminc százalékát kívánta a közmunkások révén megspórolni.

A teljes beruházásra eredetileg szánt öt-hat milliárd forintból nettó 1,5 milliárdot biztosítanak az első ütem nyolcvan – 50, 60 és 70 négyzetméteres – házára, illetve a bekötő autóútra, a buszfordulóra és a kerékpárútra. Ha a két kilométeres út kivitelezését leszámítjuk, a tervezettnél akkor is jóval drágábban, négyzetméterenként 220-300 ezerért épülnének. Holott tavaly augusztusban még 150 ezer forintos négyzetméterárral számoltak, mondván, Felsőzsolca újjáépítői 137 ezerből is kijöttek négyzetméterenként. Az első kivitelezői ajánlatok még ennél is többről szóltak, azóta a minisztérium lejjebb alkudta az árakat, de eredményt mégsem hirdetett.

Most futják a harmadik kört. Az első forduló eredménytelenül zárult, a második szintúgy. A jelenlegire azokat a cégeket hívták meg, amelyek ugyan teljesítésre alkalmasnak minősültek, de rosszabb ajánlatuk miatt az előzőben nem vehettek részt. Az augusztusra tervezett eredményhirdetést azonban ismét elhalasztották. A Belügyminisztérium hiánypótlásra kérte fel az ajánlattevőket. A hírek szerint a közfoglalkoztatottak miatt húzódik az eljárás. Az építőipari cégek nem szívesen „kerülgetnének” több száz közmunkást az építési területen, miközben a szoros határidő pontos, összehangolt munkát kívánna. Azt meg különösen nehezményezik, hogy mindezért cserébe még olcsóbban is dolgozzanak.

A házak tehát nem épülnek. Igaz, a leendő lakókat se keresi senki. A bérleti díj összegét viszont már áprilisra kiszámolta a kormány. Giró-Szász András kormányszóvivő akkor jelentette be, hogy a leendő bérlőknek az ingatlanok forgalmi értékének egy százalékát kell majd évente kifizetniük bérleti díjként. Ez szerinte nagyon komoly segítség.

A forgalmi értéket vélhetőleg a házak építési költségei alapján állapítják meg. Négyzetméterenként 140-160 ezer forintos bekerülési költséggel számolva ez havi 5-10 000 forintos bérleti díjat jelent. Ha mindehhez a környéken elfogadott telekárat is hozzáadjuk, akkor a bérleti díj csaknem 10, illetve 15 ezer forintra emelkedhet havonta. Ám azt még senki se tudja, ki fog fizetni. A leendő bérlők kiválasztásával eredetileg a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot bízták meg.

A tárca tavasszal még azt nyilatkozta, majd a házak építésével párhuzamosan határozzák meg a bérlőkijelölés szempontrendszerét. Augusztusban viszont úgy tudták, a feladat immáron a Belügyminisztériumnál van, mivel a kormánynak készülő előterjesztés is ott készül. Csakhogy ott mit sem tudnak erről. Készülnek viszont arra a lehetőségre, hogy a szociális lakóparkba az eredeti tervek ellenére mégsem devizahitelesek költöznének. De arról végképp senkinek nincs sejtése, hogy akkor kik és milyen feltételek mellett.

Még parlagon a terület
Még parlagon a terület
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.