Németh Zsolt lebuktatta a kormányt

Németh Zsolt külügyi államtitkár azt mondta kedd este a Duna TV-ben, hogy az azeriek megtévesztették Magyarországot a baltás gyilkos átadása ügyében.

Ugyanő szerda reggel az m1-en már úgy érvelt, hogy „tisztában voltunk azzal, hogy kaphat elnöki kegyelmet az Azerbajdzsánnak átadott Ramil Safarov”. Egyetlen éjszaka alatt sem jelentéktelen változás a tények tálalásában, de Németh álláspontjának fejlődése még inkább zavarba ejtő, ha sokáig hallgató főnöke, Martonyi János külügyminiszter szavaival vetjük össze: „Végtelenül sajnálatos, elfogadhatatlan és elítélendő”, hogy az azeri kormány nem tartotta be ígéretét, és kegyelmet adott Safarovnak. Amúgy „nem volt gazdasági háttere” a tiszt átadásának.

Németh szerint ellenben „az azeriek érzékelték a vádat, miszerint itt valamiféle hullakereskedelem lenne, azért közölték, hogy nem vesznek állampapírt”. Vagyis mégiscsak arról volt szó – mint azt hetekkel ezelőtt megírtuk –, hogy vesznek.

Orbán Viktor sem segíti a tisztánlátást. Hétfőn azt mondta, hogy a kialakult vitát „higgadtan és nyugodtan vesszük tudomásul”, és „Magyarország... nem tulajdonít különösebb jelentőséget” a külföldi reakcióknak. Ehhez képest a mindig visszafogott The Economist úgy véli, hogy „Közép-Európa legnagyobb diplomáciai viharainak egyikét” idéztük elő. A BBC tudósításának pedig már a címe is az, hogy Örményország háborúra kész. A Moszkovszkij Komszomolec szerint „Magyarország felelőtlenségével lényegében új háború küszöbére vetette a Kaukázuson túli régiót”.

Tényleg azt hiszi valaki, hogy ezt ki lehet magyarázni, és minden felelős megőrizheti a posztját? Ez valóban egy következmények nélküli ország. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.