A sportovi „fullra jár”

Pécsett az önkormányzat 46 óvodát tart fenn, s ezekben összesen 4375 férőhely található, ám ennél több, 4652 gyerek jár az intézményekbe. A pécsi kisdedóvók átlagos kihasználtsága évek óta 105 százalék felett van,mondta a polgármesteri hivatal vezető főtanácsosa, Petren Ferencné. Ez azt jelenti, hogy néhány óvodában még bőven akad férőhely, máshol viszont zsúfoltak a csoportszobák.

A legnagyobb érdeklődés a sportovi iránt van, ez az intézmény „fullra jár”, a férőhelyek kihasználtsága 120 százalék (ennél többet nem is enged a jogszabály). Amúgy ez utóbbi ovit az ezredforduló táján már a megszűnés fenyegette, mivel épülete rossz helyen –a gyerekes családoktól és a munkahelyektől távol – volt, s az intézmény vezetői mentőötletként dolgozták ki a sportos nevelési programot. Bejött.

Pécsett 11 nem önkormányzati óvoda is működik, ezekbe 758 gyereket írattak be. Van ovija a horvát és a német nemzetiségi önkormányzatnak, a református egyháznak, a Hit Gyülekezetének, a ciszterci rendnek, három alapítványnak és a pécsi egyetemnek is. A Kiddi-Care nevet viselő óvodát egy kft. tartja fenn, itt angol–magyar nyelvű nevelőprogram alapján foglalkoznak a kicsikkel. Ebbe az oviba általában húszan járnak, a gyerekek között találunk külföldieket és olyan pécsi csöppségeket, akiknek a szülei külföldön dolgoztak vagy oda készülnek. Az itt három évet eltöltő gyerekek szinte ugyanannyit tudnak angolul, mint Angliában élő kortársaik. Az intézmény havi térítési díja 75 ezer forint, vagyis nagyjából tízszerese a városi fenntartású óvodáknak, hisz azokban csak az ételért kell fizetni.

Pécsett egyébként a háromévesnél idősebb gyerekek 98 százaléka jár óvodába. Két év múlva minden óvodáskorúnak kötelező lesz az ovi, ezért egy intézményt – 120 milliós pályázati forrásból – bővítenek majd.

A baranyai falvakban is többnyire maximálisan kihasználtak az óvodák. Ebben szerepe van annak is, hogy a szociálisan rászoruló családok kicsinyei az óvodában ingyen jutnak reggelihez és ebédhez. A megyében nagy a munkanélküliség, s mivel bölcsőde nincs a községekben, az álláshoz jutó falusi szülők gyakran már hároméves koruk előtt az oviba járatják a gyermeküket. Erre a jogszabály lehetőséget ad, s a falusi óvodák is szívesen fogadják a bölcsis korúakat, hisz segíteni akarják azt, hogy a szülőknek legyen biztos állásuk.

Baranyában sok olyan falut találunk, ahol a német ajkúak vannak többségben, s ott mindenütt működik német nemzetiségi óvoda. Több helyen elmondták, hogy míg a nagyszülők jól beszélik az ősök nyelvét, a szülők némettudása hiányos. Előfordul, hogy a szülők az ovis gyermekükkel együtt mélyítik el nyelvtudásukat, amiben nem mellékes szempont, hogy sokan terveznek németországi munkavállalást.

Ingyenreggeli és -ebéd
Ingyenreggeli és -ebéd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.