Jogszerű volt a felmondás

A médiahatóság jogosan mondta fel a Neo FM műsor-szolgáltatási szerződését – így döntött első fokon, nem jogerősen a Fővárosi Törvényszék kedden. A rádiót működtető cég, a FM1 Zrt. új tulajdonosa fellebbez.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa június 20-án mondta fel a jelentős köztartozást felhalmozó és bankgaranciával sem rendelkező FM1 Zrt. médiaszolgáltatási szerződését, ám a Neo FM tulajdonosa ezt a döntést bíróságon támadta meg. Az FM1 június végéig hozzávetőleg 600 millió forint műsor-szolgáltatási díjat és a halmozódó tartozás miatt már korábban kiszabott bírságot nem fizetett be, és nem tette le a szerződésben vállalt csaknem 150 milliós bankgaranciát. A hatóság ebből a tartozásból 40 milliónyi bírságot akart elengedni. Az FM1 június 19-én csődvédelmet kért, valamint 500 millió forintos váltót ajánlott fel a médiahatóságnak a tartozás fejében. Ezt azonban a hatóság nem volt hajlandó elfogadni. A hatóság szerint a törvény nem teszi lehetővé, hogy ilyen váltót elfogadjon, másrészt ha ez valódi ajánlat lenne, akkor ezt a váltót a cég is beválthatná, és így kifizethetné a tartozását. A hatóság tájékoztatása szerint azóta a FM1 tartozása naponta kétmillióval nő.

Július 3-án az FM1 Zrt. összes részvényét megvásárolta a Dr. M-MEDIA Kft. A cég a Dr.M.WORLD Beruházó és Befektető Kft. tulajdona, ez utóbbi vállalkozás egyik vezető tisztségviselője Medveczky Mihály ügyvéd. Az FM1 Zrt. még a műsor-szolgáltatási szerződés felmondása előtt kérte a csődvédelmet, a cég jogi képviselője szerint a csődvédelem alatt nem lett volna lehetőség arra, hogy a cégtől megvonják azt a jogosultságát, amely a bevételeit keletkezteti.

A törvényszék közigazgatási kollégiuma azzal az indoklással utasította el a keresetet, hogy a csődeljárás – amely alatt a rádió jelenleg áll, és amelyre hivatkozva vitatta a szerződése felmondásának jogszerűségét – nem akadályozhatja a szerződésfelmondását. A bíróság kifogásolta, hogy a cég csődeljárással védendő vagyonelemként – mintegy 1,5 milliárd forintos értékben – a Neo FM frekvenciahasználati jogosultságát tüntette fel. Ez állami tulajdon, így nem lehet része a rádió vagyonának. A Médiatanács keddi közleménye szerint a rádiót üzemeltető cég tartozásai már megközelítik a 800 millió forintot. Az NMHH sajnálatosnak tartja, hogy az üzleti vállalkozás tulajdonosai nemcsak az állammal, hanem a munkavállalóikkal szemben is tetemes adósságot halmoztak fel, mert ez a magatartás súlyosan veszélyezteti a tisztességes médiapiaci versenyt és a médiapiac stabilitását.

A Neo FM teljes szerkesztősége, 25 személy, augusztus elején azonnali hatállyal felmondott az elmaradt munkabérek, valamint az új tulajdonos által teremtett kilátástalan helyzet, körülmények és a tulajdonos szakmai jövőképe miatt. Berényi Attila, a rádió volt hírigazgatója akkor elmondta: a tulajdonos munkavállalótól függően 1–4 havi munkabérrel tartozik a dolgozóknak, és addig nem is akar fizetni, amíg nem rendeződik az ügye a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH). Augusztus 7-én csaknem egy napig nem is sugárzott műsort a Neo FM, másnap azonban az új tulajdonos újraindította az adó működését, csak egy másik, jóval kisebb stábbal. Augusztus végén a Music FM egy hétre befogadta a Boros–Bochkor páros népszerű műsorát, a Bumerángot. A Music FM indoklása szerint így fejezték ki szolidaritásukat a rádió nélkül maradt kollégák mellett.

Medveczky Mihály
Medveczky Mihály
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.