Kilencmilliós jutalom Böröcz Istvánnak

Kilencmillió-egyszázezer forint prémiumot kapott Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a 2011-es munkájáért – közölte lapunk megkeresésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A közmédia 2300 dolgozóját foglalkoztató, műsorokat gyártó és külsős produkciókat megrendelő, éves szinten csaknem 70 milliárd forinttal gazdálkodó médiaalap vezetőjének a munkaszerződésében azt rögzítették, hogy havi bruttó kétmillió forintos személyi alapbérén túl külön feladat elvégzéséért prémium állapítható meg, amelynek éves mértéke nem haladhatja meg öthavi bérét. A médiaszolgáltatási alap vezetőjének munkáltatói jogait Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke gyakorolja.

Jól dolgozott
Jól dolgozott

Már Böröcz fizetési és premizálási adatait is külön ki kellett kérni a médiahatóságtól, mert az MTVA internetes lapján a mai napig is mindössze annyi szerepel, hogy az öt vezető tisztségviselő – vélhetően a vezérigazgató és négy helyettese – átlagos havi személyi alapbére 1 millió 588 ezer forint, ehhez „előforduló juttatások” címen szerepel öthavi prémium, gépkocsi- és mobiltelefon-használat, valamint havi 12 ezer forint étkezési jegy. Az információs önrendelkezési jogról szóló 2011-es törvénynek a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó előírásai alapján azonban az MTVA vezérigazgatójának juttatásai közérdekből nyilvános adatnak minősülnek.

A hatóság a prémiummal kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszát azzal vezette fel, hogy „az MTVA vezérigazgatójának személyi alapbére bruttó 2 millió forint. Vagyis az állami szférában bevezetett, jelentős megtakarításokat eredményező kétmilliós bérplafon az MTVA vezérigazgatójára is vonatkozik.” Itt rögtön érdemes megjegyezni, hogy a prémiummal együtt Böröcz átlagos havi jövedelme 2011-ben (személyi alapbér plusz a prémium 1/12-ed része) bruttó 2 millió 758 ezer forintra jön ki.

Az Orbán Viktor által 2010-ben a közszférára meghirdetett kétmilliós bérplafonról csak utóbb derült ki, hogy az nem vonatkozik az állami vállalatok vezetőire és a politikusokra. A médiahatóság Böröcz kétmilliós fizetésével kapcsolatban összehasonlításként megemlíti, hogy „már 2006-ban csak a Magyar Televízió Részvénytársaság vezetésével megbízott személy havi juttatása is több volt ennél, bruttó 2,1 millió forint”.

Az NMHH tájékoztatása szerint „a prémiumok kifizetése nem automatikus, annak előfeltétele a 2011. évre kitűzött, összetett célfeladatok teljesítése. A célfeladatok teljesítésének értékelése részletesen kidolgozott rendszer alapján történik.” „A Médiatanács elnöke elvégezte az MTVA vezérigazgatójának teljesítményének értékelését, és a megállapított eredmény, illetve a munkaszerződésben rögzített feltételek alapján engedélyezte az adható prémium 91 százalékának kifizetését” – közölte a hatóság.

A négy közmédium vezetője is kapott júliusban prémiumot. A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának többsége összesen csaknem 15 millió forint jutalmat ítélt meg az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatóinak. Medveczky Balázs (MTV) 4,2 millió, Jónás István (Magyar Rádió) 4,3 millió, Belénessy Csaba (MTI) 4,8 millió és Dobos Menyhért (Duna TV) 1,1 millió forint prémiumot kapott. (Dobos azért kapott jóval kevesebbet, mert őt szeptembertől nevezték ki a Duna TV élére.) A vezérigazgatók prémiumát az adott intézmény büdzséjéből fizették ki. A vezérigazgatók többsége – Böröczhöz hasonlóan – 90 százalék körüli prémiumot kapott, kivéve Belénessy Csaba, akinek az összesen adható csaknem 7,4 milliós összegből 4,8 milliót szavaztak meg. Információink szerint ebben jelentősen közrejátszott a retusálási botrány, amikor a köztévé híradójából minden szakmai és etikai szabályt felrúgva „kiblőrözték” Lomnici Zoltán volt főbírót. Az ügy miatt kirúgták Élő Gábort, az MTI hírcentrum vezetőjét, helyettesét figyelmeztetésben részesítették (a médiaszolgáltatási alapnál pedig leváltották a hírfőszerkesztőt).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.