A 3,60-as kenyér és a trójai faló Lázár városában

Minden jelölt győztesnek érzi magát valamiért Hódmezővásárhelyen a vasárnapi polgármester-választás után. A Fidesz megtartotta a széket, az MSZP megháromszorozta a támogatását, de a szélsőjobbon azért veszekednek egy kicsit.

– Majdnem megháromszoroztuk az MSZP 2010-es támogatását – mondta érdeklődésünkre Kis Andrea, az MSZP hódmezővásárhelyi polgármesterjelöltje, aki két éve 8,27 százalékot szerzett, a vasárnapi időközi választáson pedig 22,72 százalékot. Igaz, viszonylag alacsony részvételi arány mellett, de az MSZP a második legnagyobb politikai erő lett a városban. A szocialista párt jelöltje szerint ez jelzés volt a szavazók részéről, hogy elégedetlenek azzal, ahogyan a dolgok mennek: nincsenek munkahelyek, a fiatalok elmennek az eladósodott városból. Kis Andrea szerint rossz tendencia, hogy a Jobbik 14 százalékot érhet el egy megyei jogú városban. Szerinte nem lehet pontosan tudni, ki kitől vett el szavazatokat, de nem érdemes úgy számolni, hogy Nagy László független jelölt és a Jobbik összességében elért 25 százaléka egyértelműen a szélsőjobb előretörését jelenti. Az emberek kiábrándultak, könnyen félrevezethetők. Az esélyek olyanok voltak, hogy egy versenyzőnek 100 métert kellett futnia, míg a másik háromnak kétszázat. Az adófizetők pénzén fenntartott városi televízióban ugyanis az ellenzéki jelöltek még arra sem kaptak módot, hogy három percben ismertessék programjukat. Nem volt lehetőség sem vitára, sem a nézetek ütköztetésére.

Ennek ellenére biztató, hogy az MSZP két év alatt fordítani tudott. A következő két év feladata a szervezetépítés lesz. A helyi médiahelyzet az ellenzék számára nem lesz jobb – el kell jutni minden emberhez, és személyesen meggyőzni őket. Akkor a kiábrándultság feloldható, és a Fideszt Hódmezővásárhelyen is le lehet győzni.

Kovács Sándor, a Jobbik polgármesterjelöltje 14,01 százalékot szerzett. Ez több, mint amennyit 2010-ben Molnár Lászlóné, a Jobbik akkori jelöltje kapott, első nyilatkozatában Kovács mégis elégedetlenségének adott hangot. A Népszabadság érdeklődésére azt mondta: többre számított. Nem hitte volna, hogy az egyszerű emberek annyira hiszékenyek, hogy Nagy László, a Magyarok Szövetsége támogatásával induló független jelölt közel 11 százalékot kaphat. Kovács Sándor szerint is az lehet az igazság, amit az egyik internetes portálon úgy fogalmaztak meg: Nagy László a Fidesz „trójai falova” volt. Közvetett jelek eddig is utaltak erre, de az, hogy Nagy László mindjárt a szavazatok összeszámlálása után felajánlotta a szolgálatait a győztes Almási Istvánnak és a Fidesznek, ezt a feltételezést erősíti. Majd meglátjuk, mennyi önkormányzati megrendelést kap ezentúl a cége – fogalmazott Kovács, aki szerint neki a saját pártja is „a hátába döfte a kést”.

– Dombi Kiss László, a Jobbik helyi elnöke a hátam mögött azt terjesztette, hogy 4-5 százaléknál többre nem vagyok alkalmas. Ezt hitette el a Jobbik országos vezetőivel is. Az a független személy, akivel tárgyaltak, nem merte vállalni a jelölést. Más jobbikos sem. Húsz éve foglalkozom alkatrész-kereskedelemmel, mindenki ismer. Akkor én azt mondtam: ha senki más nem mer, majd én kiállok, mert nem fordulhat elő, hogy nem állítunk jelöltet. Noha én voltam a Jobbik hivatalos jelöltje, magánvéleményeként a helyi elnök mindenkinek azt mondta: forduljanak inkább Nagy Laci felé! Eddig én voltam a Jobbik helyi alelnöke, de nekem ez olyan arculcsapás volt, hogy a hétfő esti taggyűlésen kilépek a pártból.

Dombi Kiss László, a Jobbik vásárhelyi szervezetének elnöke szerint nem igaz, hogy nem Kovácsot támogatták. Talán megsértődött, hogy sokáig mással tárgyaltak, és csak akkor kérték fel, miután a független jelölt nemet mondott. Dombi Kiss kategorikusan cáfolta, hogy maga Nagy Lászlót, a Magyarok Szövetsége támogatásával indult független jelöltet támogatta volna. Sőt ő is azt a verziót valószínűsíti, hogy Nagy a Fidesz „trójai falova” volt. Szerinte ennek már 2009-re visszanyúló jelei voltak, amikor az EP-kampányban a Petőfi Művelődési Központot a Jobbiknak egy kampánygyűlésre 180 ezer forintért adta volna ki a városvezetés, a Magyarok Szövetségének viszont egy 5-6 órás rendezvényre ingyen. Ezenkívül is voltak egyéb jelek, például Nagy László vállalkozása kapott megrendelést az önkormányzattól közvetlenül a kampány előtt. A Jobbik helyi elnöke szerint nem lehet azt mondani, hogy ha Nagy László nem indul, akkor a Jobbik 25 százalékot szerzett volna. Szerinte Nagy László a szavazatainak legalább a felét olyan bizonytalanoktól kapta, akik el se mentek volna szavazni, ha nem indul olyan, aki azt mondja, amit hallani szeretnének.

Nagy László, aki közel 11 százalékot kapott, azt mondta a Népszabadságnak: ő volt a legsikeresebb jelölt, mert rá szavaztak, nem a pártjára. Ő a Magyarok Boltja tulajdonosa, aki már több éve augusztus 20-a alkalmából 3,60-ért adta boltjában a kenyeret. Nagy László szerint ő nem foglalkozik sem a jobboldallal, sem a baloldallal, csak a józan ésszel. Azért tart itt az ország, mert mindenféle szemben álló oldalakban gondolkodnak a politikusok, miközben ő azért adta a boltjában 3,60-ért a kenyeret, hogy segítsen azokon, akiknek egy kiló kenyérre is szükségük van.

Noha mind a jobboldalon, mind a baloldalon szélsőjobboldali szervezetnek tartják a Magyarok Szövetségét, Nagy László szerint ez nem igaz. – Ez – mondja – magyar civil szervezet, amely a magyar érdekekkel, a magyar sorskérdésekkel, a magyar hagyományokkal, a magyar büszkeséggel foglalkozik. Ő a programja szerint mérsékelné az építmény- és telekadót, megszüntetné a nyugati függőséget az energiaszektorban, és minden vásárhelyi városrészt különböző gyümölcsökkel ültetne tele: a Tabánt almával, a Susánt meggyel, a Kertvárost barackkal. Háromezer éhes gyermek táplálkozását oldaná meg, ha az asszonyok ezekből lekvárt főznének.

Nagy László szerint nem igaz, hogy ő a Jobbiktól vett el szavazatokat. Ha megnézzük az eredményeket, a Jobbik 1 százalékkal még többet is kapott, mint 2010-ben. A baloldal egyetlen jelöltje is annyit kapott, mint 2010-ben a két baloldali jelölt együtt. Almási István azonban 14 százalékkal kevesebbet kapott, mint Lázár János két éve – vagyis a független jelölt a Fidesztől vett el 11 százalékot. Ezért ő alantas mosakodásnak, a pártérdek önigazolásának tartja, hogy mások az ő sikerével magyarázzák a sikertelenségüket. Igaz, hogy a választás után felajánlotta segítségét Almási Istvánnak, de az újságban nem a pontos szöveget idézték: csak abban támogatja a fideszes városvezetést, ami a programjával nem ellentétes.

A polgármesternek választott Almási István, aki eddig Lázár János alpolgármestere volt, érdeklődésünkre azt mondta: az általa megszerzett 52,31 százalék nagyon jó eredmény, és az MSZP-vel szemben őrzi kétharmados előnyét a Fidesz. A baloldal arányaiban semmivel sem szerzett több szavazatot, mint két éve, csak most nem indult Havránek Ferenc, a Zöld Baloldal akkori jelöltje, így minden baloldali szavazatot Kis Andrea gyűjthetett be. A szavazatszámokat tekintve pedig még csökkent is a baloldal támogatottsága – igaz, tegyük hozzá, most jóval kevesebben szavaztak. Mivel az LMP és a Demokratikus Koalíció nem is indított jelöltet, az MSZP-s jelölt eredményében az ő szimpatizánsaik szavazatai is benne lehetnek.

Felvetésünkre, hogy ő valamiért mégiscsak 14 százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint két éve Lázár János, Almási azt válaszolta: félidőben volt a választás, ilyenkor mindig szerepet játszik a kormányból való kiábrándulás. Kérdésünkre, hogyan értékeli, hogy a Fidesz 14 százalékot gyengült, a baloldal maradt változatlan, a szélsőjobb pedig együttvéve 25 százalékot szerzett, Almási azt válaszolta: nem hiszi, hogy a Fideszből kiábrándult szavazók a szélsőjobboldal felé mozdultak volna el. Ő személy szerint keveset tud a Magyarok Szövetségéről, Nagy Lászlót is vajmi kevéssé ismeri, épp csak köszönni szoktak egymásnak, de azt nem gondolja, hogy a Magyarok Szövetsége szélsőséges volna. Arról pedig végképp szó sincs, hogy a független jelölt a Fidesz „trójai falova” lett volna. Almási István az időközi választások eredményét így foglalta össze: szerinte a vásárhelyiek azt az irányvonalat támogatják, amelyet tíz éve Lázárral elkezdtek, ebből adódóan a politikájukon nem kell változtatni.

Almási István és Lázár János, a győztes páros
Almási István és Lázár János, a győztes páros
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.